Haberler

Taksi Parasını Müşteriden İstedi

Güncelleme:

65 ayrı kalem altında müşterilerden ücret ve komisyon alan bankalar, buna 66'ıncıyı da ekledi.

Bir banka, mevduatını bozup parasını çekmek isteyen müşterisine "bu yüklü parayı getirmek için özel araç tuttuk. Bunun bedeli ödeyin" dedi

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Vatandaştan aldıkları Deli Dumrul ücretleriyle bakanları bile isyan noktasına getiren bankalar, 'pes artık' dedirtecek ücret kalemi daha buldu. Büyük bir bankanın İstanbul Selamiçeşme şubesi, kendi parasını çekmek isteyen müşterisine 'grup nakli' adı altında masraf çıkardı.

Randevu Zamanı Verildi

Olay 10 Haziran 2013'te bir bankanın İstanbul Selamiçeşme şubesinde yaşandı. 150 bin liraya bir evi satın almak üzere satıcıyla el sıkışan K.S isimli vatandaş, bu şubede vadeli hesapta bulunan 150 bin lirasını çekmek için bankaya geldi. Hesabını bozup faiz almayacağını beyan eden müşteriye banka yetkilileri, "Bu kadar parayı hazır tutamayız. Öğleden sonra saat 16.00'ya randevu verelim" dediler.

157 Lira Masraf Çıkarıldı

K.S randevu saatinde şubeye gitti. Kendisine paradan önce 157 lira 50 kuruş tutarında masraf dekontu uzatıldı. Açıklamasında 'grup nakli' yazan dekont karşısında şaşkına dönen vatandaşa şube yetkilisi, "Size bu parayı verebilmek için özel araç çıkardık, bu onun masrafı. Grup nakli ücretini sizin ödemeniz gerekiyor" denildi.

Mahkemeye Gidecek

Böyle bir masraftan daha önce hiç haberi olmayan vatandaş, el sıkıştığı evi kaçırmamak için zorunlu olarak masrafı ödeyip parasına kavuştu. Vatandaş daha sonra bankayı Tüketici Mahkemesine vermek için Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği'ne gitti. Ancak, Dernek Başkanı Fuat Engin, bu işlemin Tüketici Kanunu değil Bankalar Kanunu'nun konusuna girdiğini vatandaşa açıkladı. Vatandaş şimdi Sulh Mahkemesine hakkını arayacak.

Konu Meclis'e Geldi

Bankaların vatandaştan aldığı ücret ve komisyonlara bir yenisini ekleyen 'grup nakli' masrafı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'nın Meclis Sanayi Komisyonu'nun alt komisyon çalışmalarında gündeme geldi. Bankaların ücret ve komisyonlarına yeni düzenleme getiren tasarının 4'üncü maddesinin tartışılması sırasında dekontu tüm komisyon üyeleri ve hükümet yetkililerine gösteren Dernek Başkanı Engin, "Bu dekont, bankaların ücret almakta sınır tanımadığının göstergesidir" dedi.

BDDK'da Adı Bile Yok

BDDK'nın internet sitesinde yer alan Bankacılık Ürün ve Hizmet Ücretleri listesinde ilgili bankanın mevduat hesapları için uyguladığı ücretler arasında 'grup nakli' bulunmuyor. Bu bankanın mevduat hesaplarına uyguladığı masraflar listesinde bireysel müşterinin kendi hesabına para yatırması ise ücretsiz.

Yazıcı: Bunlar Zeki İnsanlar

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı bankaların aldığı ücretlerin 31 kalemden 65 kaleme çıktığını açıklarken, "Bankalarda gözlemim, piyasalardan çok zeki insanları bulup istihdam ediyorlar. O yüzden bu kalemler sürekli artıyor" eleştirisini getirmişti. Türkiye'nin büyük bankalarından biri bulduğu yeni yöntemle kalem sayısını 66'ıya çıkardı.

Bugün

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Deli Dumrul İstanbul Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title