Haberler

    Spor Yaparken En Çok Dinlenen 10 Şarkı

    - Spotify, dünya çapında spor salonuna giden kişilerin çalma listelerinde en üst sıralarda bulunan şarkıları belirledi. Spotify aynı zamanda bilimsel analiz ve şarkıların popülerliğine dayanarak sporseverlerin daha fazla terlemelerini sağlayacak mükemmel bir (Ultimate Workout) çalma listesi oluşturdu.

    Spotify üzerinde dünya çapında yer alan 6,7 milyon spor çalma listesi analiz edilerek insanların spor salonlarında hangi şarkıları dinlemeyi tercih ettikleri ortaya çıkarıldı. Bu analizler sonucunda dünya çapında Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton'a ait Can't Hold US şarkısı spor çalma listeleri içerisinde en çok dinlenen şarkı olduğu ortaya çıktı. Can't Hold US'ı Avicii'den Wake Me Up, Eminem'den 'Till I Collapse ve Swedish House Mafia feat. John Martin'den Don't You Worry Child parçaları takip etti.

    Türkiye'de ise Spotify üzerinden Michael S. Audien'in Leaving You (Radio Edit) şarkısı spor yaparken en çok dinlenen şarkı oldu. İkinci sırada Pitbull'un Do It şarkısı, üçüncü sırada ise Dan Croll'un From Nowhere-Live At Spotify Offices 2013 şarkısı yer aldı.

    Spotify'ın verileri aynı zamanda dünya çapında erkeklerin en sık hafta içerisinde öğle yemeği vakitlerinde ve daha sonrasında egzersiz yaptıklarını ve egzersiz yaparken Eminem'in Till I Collapse şarkısı ile birlikte Survivor'dan Eye of the Tiger gibi klasikleri dinlediklerini gösteriyor.

    Kadınlar ise hafta başında kahvaltı öncesinde egzersiz yapmayı tercih ediyorlar. Kadınların tercih edilmiş parçaları¹ arasında Macklemore'un Can't Hold US ve Rihanna'nın We Found Love gibi modern klasikler yer alıyor. Spotify'ın verileri yapılan araştırmalara² paralel olarak kadınların erkeklere göre müziği daha senkronize bir şekilde kullanmaya (müziğin ritmine göre egzersiz yapmaya) meyilli olduklarını gösteriyor. Rihanna gibi sanatçıların pop ve dans parçaları tekrar eden melodi ve ritimleri ile egzersiz için ideal şarkılar olurken, kadınların spor çalma listelerinde bu şarkıların neden en üst sıralara yerleştiğini de açıklıyor.

    Türkiye verilerine göre erkeklerin en çok Perşembe ve Cuma günleri öğleden sonra saatlerinde egzersiz yaptıkları, kadınların ise haftasonları 17.00-20.00 saatleri arasında spor yapmayı tercih ettikleri görülüyor.

    Sporseverlerin yeni yıl ile birlikte bu Ocak ayında daha iyi bir performans göstermelerine yardımcı olmak için Spotify, Londra'daki Brunel Universitesi'nin Egzersizte Müzik ve Spor Grubu ile birlikte çalışarak en mükemmel spor çalma listesini hazırladı. Çalma listesi dünya çapında popüler şarkıların yanı sıra tempo (bpm), tarz ve şarkı sözlerine dayalı olarak daha sıkı egzersiz yapmayı sağlamak için bilimsel olarak kanıtlanmış şarkılardan oluştu.

    Konu ile ilgili açıklama yapan Londra Brunel Universitesi, Spor ve Eğitim Okulu Araştırma Başkan Yardımcısı ve Spor Psikolojisi Eğitmeni Dr. Costas Karageorghis, "Hareketlerinizi müziğin ritmine uydururken, konfor alanınızın biraz ötesinde müziğin temposunu biraz artırarak egzersizinizin yoğunluğunu artırın – bu, sizin çalışma ritminizi artıracaktır ve aynı zamanda egzersizde gösterdiğiniz çabanızdaki farkı hemen hemen hiç hissetmeyeceksiniz." dedi.

    Sporseverlere özel hazırlanan Spotify çalma listesi, popüler parçalar eşliğinde ısınma hareketleriyle başlayıp yüksek yoğunluklu güç arttırıcı eğitimlerle devam edecek ve soğuma hareketleriyle sonlandırılacak şekilde tüm egzersiz süreçlerine uygun olacak şekilde geliştirildi. Bu çalma listesi aynı zamanda Ocak ayının ilk haftası sonrasında da spora devam etmeyi motive edecek şekilde tasarlandı.

    En iyi on Ultimate Workout çalma listesi parçaları aşağıdaki gibidir:

    Roar – Katy Perry

    Talk Dirty – Jason Derulo ft 2 Chainz

    Skip To The Good Bit – Rizzle Kicks

    Get Lucky – Daft Punk ft Pharrel Williams

    Move – Little Mix

    Need U 100% - Duke Dumont ft A*M*E

    You Make Me – Avicii

    Feel My Rhythm – Viralites

    Timber – Pitbull ft Ke$ha

    Applause – Lady Gaga

    "Uygun bir şekilde motive edici olan çalma listesi, nefessiz kalma ve çarpan bir kalp gibi egzersizle ilgili olan yorgunluk belirtilerini ortadan kaldırırak bu yorgunluk belirtilerini daha olumlu bir şekilde algılamanıza yardımcı olur." diyen Dr. Costas Karageorghis, "Bu da bedeninizin 'DUR' diye bağırdığı noktada müziğin sizin keyfinizi artırma ve devam etmenizi sağlama gücüne sahip olduğu anlamına gelir. Bu nedenle egzersiz için tercih ettiğiniz müzikler 'yeni yıl egzersiz programınıza' uyup uymamanız konusunda önemli etkilere sahiptir." diye konuştu.

    Ünlüler için eğitmenlik yapan ve Barry's Bootcamp'ın Ortağı ve COO'su olan Joey Gonzalez ise şu şekilde konuştu: "Güç arttırıcı ve koşu bandı bazlı kardiyo çalışmalarından oluşan bir saat uzunluğundaki bir Barry egzersizi sırasında, koşularımızı ve egzersizlerimizi müziğin ritmine uydurmaya çalışıyoruz. Örneğin, koşu bandı deparlarını güzel bir parçanın nakarat kısmıyla birleştirmek veya yokuş yukarı yavaş koşular için daha yavaş bir şarkı çalmak ve hatta direnç gerektiren uzun koşular için sabit ritimlerle eşleştirmek, bunların tümü egzersiz stratejimizin bir parçasıdır."

    Spotify Kurumsal İletişim Başkan Yardımcısı Angela Watts ise şunları söyledi: "Yeni bir yılın başlangıcında herkesin spor salonuna akın etmesi şaşırtıcı değil. Spotify'ın egzersizlerde kullanılan 6,7 milyon çalma listesinin analizini Dr. Costas'ın araştırmalarıyla birleştirerek, yeni yılda spor kararınızı uygulamanız ve sürdürmeniz için mümkün olan en iyi motivasyonu vermesi için en mükemmel spor çalma listesini sizin için hazırladık!"

    Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Türkiye Spotify Up Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title