Haberler

Sanat insanı Abidin Dino'nun 26. ölüm yıl dönümü! Abidin Dino kimdir?

Ressam kimliği ile tanınan ancak sinema ve yazın alanlarında da kusursuz eserler veren Abidin Dino 7 Aralık 1993 tarihinde yaşamını hayatını kaybetti. Ünlü Rus yönetmen Sergay Yutkeviç'in yanında eğitim gören Abidin Dino kimdir, nereli? Abidin Dino neden öldü?

Abidin Dino, Nazım Hikmet'in Saman Sarısı şiirinde sorduğu soru üzerine Mutluluğun Resmi ile şaire karşılık vermişti. İki sanatçının bu atışması yıllar geçse de tazeliğini koruyor. Picasso'dan etkilenerek ortaya koyduğu eserlerinin ardından Adana'daki pamuk işçilerinden yola çıkarak eserlerinde halka yönelmeye başlamıştır. İşte, Abidin Dino eserleri, yapıtları ve hayatı…

ABİDİN DİNO KİMDİR?

Dino, 23 Mart 1913 günü İstanbul'da dünyaya geldi. 1. Dünya Savaşı nedeniyle ailesi, bir süre için Cenevre'ye yerleşmişti. Bu nedenle çocukluğu İsviçre ve Fransa'da geçti. Ailesi 1925'te İstanbul'a dönünce Robert Kolej'de öğrenim görmeye başladı ancak sanata ilgisi nedeniyle okulu bırakıp ağabeyi şair Arif Dino'nun desteğiyle resim, karikatür ve yazı alanına yöneldi. İlk desenleri Yarın gazetesinde, ilk yazıları Artist dergisinde 1930'lu yılların başında yayınlandı. Bu dönemde Nazım Hikmet'in şiir ve oyun kitaplarına kapak desenleri çizdi.

Sanat insanı Abidin Dino'nun 26. ölüm yıl dönümü! Abidin Dino kimdir?

ATATÜRK'ÜN İSTEDİĞİ GİBİ RUSYA'YA SANAT EĞİTİM GÖRMEYE GİTTİ

Başarılı ressam Dino, 1933 yılında D grubu adlı sanat gurubunun kurucuları arasında yer aldı. Grubun amacı, memlekette sanatın gelişmesini ve yayılmasını sağlamaktı. Aynı yıl "Ankara Türkiye'nin kalbidir" isimli belgesel filmi çekmek için Türkiye'ye gelen Sovyetler Birliği'nin ünlü yönetmenlerinden Sergay Yutkeviç bir sergide Dino'nun resimlerini görüp beğendi. Yutkeviç'in filmini izleyen Atatürk, kendisinden bir Türk gencini yetiştirmeyi isteyip istemediğini sormuştu ve böylece Yutkeviç, Dino'yu dekoratör ve ressam olarak çalışmak üzere kendisiyle SSCB'ye götürmek istedi. Dino, 1934 yılında sinema öğrenimi görmek üzere SSCB'ye gitti ve 3 yıl kaldı. Leningrad'da Ayzenştayn ve Yutkeviç'in yanında tüm yönleriyle sinema eğitimi aldı. Yutkeviç'in yönettiği ''Madenciler'' filminde çalıştı. 1937'de 2. Dünya Savaşı nedeniyle Leningrad'dan ayrılmak zorunda kaldı.

PİCASSO'DAN ETKİLENDİ

Abidin Dino, Sovyetler Birliği'nden sonra Londra ve Paris'e gitti. Paris'te ressam ve dekoratör olarak film çekim çalışmalarında bulundu. Gertrude Stein, Tristan Tzara, Eisentein,Andre Malrauxve Pablo Picasso gibi dönemin önde gelen sanatçılarla arkadaşlık yaptı. 1939 yılında Türkiye'ye döndü, 1941'de arkadaşlarıyla Liman (Yeniler) Grubunu kurdu. Çeşitli dergilerde halka yönelen çizimler yaptı. Başlangıçta Picasso'nun etkisinde kalan sanatçı, daha sonraları yapıtlarında özgün ve yerel bir senteze ulaştı.

Sanat insanı Abidin Dino'nun 26. ölüm yıl dönümü! Abidin Dino kimdir?Nazım Hikmet ve Abidin Dino

SİYASİ NEDENLERLE ADANA'YA SÜRGÜN EDİLDİ

Yeniler Gurubu'nun Liman çevresindeki balıkçıları konu alan ilk sergisini açtığı 1941 yılında Abidin Dino, siyasi nedenlerle önce Çorum Mecitözü'ne, sonra Adana'ya sürgüne gönderildi. Adana'da Türk Sözü gazetesini yönetti. Kel adında oyun yazdı, ancak oyun toplatıldı. Çukurova'nın pamuk işçilerini konu alan resimler yaptı ve heykel ile ilgilenmeye başladı. 1943 yılında Güzin Dino ile evlendi. Sürgün sona erince İstanbul'a döndü.

Yurt dışına çıkış yasağı 1952'de kakınca Paris'e yerleşen sanatçı, Fransa, Cezayir, Amerika gibi değişik ülkelerde sergiler açtı. Fransa Plastik Sanatlar Birliği onur başkanlığı New York Dünya Sanat Sergisi danışmanlığı gibi görevlerde bulundu. 'İşkence', 'Atom Korkusu', 'Savaş ve Barış', 'Çıplaklar', 'Dört Kent', 'Dağ-Deniz' gibi birçok yapıtı çeşitli galeri, müze ve koleksiyonlarda yer edindi.

Abidin Dino, 7 Aralık 1993 günü Paris'te yaşamını yitirdi. Cenazesi İstanbul Aşiyan'da toprağa verildi.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Abidin Dino Aralık Haberler

Netanyahu'yu evinde ağırlayan Trump: Başkan seçilmezsem 3. Dünya Savaşı çıkar

Netanyahu'yu evinde ağırlayan Trump: Başkan seçilmezsem 3. Dünya Savaşı çıkar

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Herkes pijamaya benzetti! Vakko'nun olimpiyata giden sporcularımız için tasarladığı kıyafete tepkiler çığ gibi

Herkes pijamaya benzetti! Vakko'nun olimpiyata giden sporcularımız için tasarladığı kıyafete tepkiler çığ gibi

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Küçük kızı kurtarmak yerine elinde termosla beklemiş! Beren Su'nun ölümünde ihmal iddiasını kanıtlayan fotoğraf

Küçük kızı kurtarmak yerine elinde termosla beklemiş! Beren Su'nun ölümünde ihmal iddiasını kanıtlayan fotoğraf

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title