Haberler

Dolmabahçe Sarayı: Tarih Kokan İhtişam

Güncelleme:

Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde inşa edilen ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında kullanılan önemli bir yapıdır. İşte, Dolmabahçe Sarayı'nın tarihi...

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'un tarihi semtlerinden biri olan Beşiktaş'ta yer alan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde hükümet merkezi olarak kullanılan muazzam bir saraydır. Peki, Dolmabahçe Sarayı ne zaman yapıldı ve tarihçesi nasıl şekillendi?

DOLMABAHÇE SARAYI'NIN İNŞA TARİHİ

Dolmabahçe Sarayı'nın inşası, 19. yüzyılın ortalarına, 1843 yılına dayanır. Osmanlı Sultanı Abdülmecit tarafından, Topkapı Sarayı'nın artan işlevsel sıkıntılarına ve modernleşme çabalarına cevap olarak planlanmıştır. Sarayın inşaatı, baş mimarlar Garabet Balyan ve oğlu Nigogayos Balyan tarafından yönetilmiştir.

Dolmabahçe Sarayı'nın inşası, Osmanlı İmparatorluğu'nun mimari anlayışındaki değişimi simgeler. Osmanlı'nın geleneksel sarayları, harem ve selamlık bölümleri arasında ayrılırken, Dolmabahçe Sarayı'nda bu ayrım daha modern ve Batılı bir yaklaşımla tasarlanmıştır. Saray, Barok ve Rokoko mimari tarzlarından etkilenerek, Avrupa'daki saraylara benzer bir ihtişam ve zarafetle inşa edilmiştir.

DOLMABAHÇE SARAYI'NIN TARİHÇESİ

Dolmabahçe Sarayı, tamamlandıktan sonra Osmanlı padişahları tarafından kullanılmış ve özellikle 19. ve 20. yüzyıl başlarındaki son Osmanlı padişahları tarafından hükümet işleri için kullanılmıştır. Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerindeki önemli siyasi ve toplumsal olaylara da tanıklık etmiştir.

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edilmesinin ardından, Dolmabahçe Sarayı'nın resmi olarak kullanılması sona erdi. Mustafa Kemal Atatürk, Ankara'nın başkent olmasından sonra İstanbul'dan ayrıldı ve Dolmabahçe Sarayı devlet misafirlerini ağırlamak üzere kullanılmaya devam etti.

Haberler.com / Kübra Çolakbüyük - Gündem

Türkiye Cumhuriyeti Dolmabahçe Sarayı Türkiye Osmanlı Gündem Eğitim Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

#128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title