Haberler

Siirt'te Kadına Yönelik Şiddet Paneli

Kısa adı KA-MER olan Kadın Merkezi Derneği, Siirt'te 'kadına yönelik şiddet' konulu bir panel düzenledi. KA-MER Genel Başkanı Klinik Psikolog Jülide Aral başkanlığında düzenlenen panele Siirtli kadınlar büyük ilgi gösterdi.

Klinik Psikolog Aral, konuşmasında kadına şiddetin önlenmesi konusunda bilgi verdi. Jülide Aral, özellikle tecavüze uğrayan bayanların kendilerine tecavüz eden erkeklerle evlendirilmelerinin o bayanların hayatları boyunca psikolojik bir travma altında kalmalarına neden olduğunu ifade etti. Aral, yaşadıkları şiddeti sorgulamak ve değiştirmek üzere harekete geçmiş kadınlar olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Ezberleri bozmak ve rollerimizi yeniden tanımlamak için farkındalıklarımızı diğer kadınlarla paylaşıyoruz. 1984 yılından bu yana Türkiye'nin her yerinden özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden her gün gelen onlarca saldırı, gözaltı, işkence ve ölüm haberleri sıradan haberler arasına girdi. Binlerce insan, şiddetin doğrudan ya da dolaylı mağduru oldu. Biz içinde yaşadığımız bu gerçeği düşünüp sorular sormaya başladık. Başka insanı kolayca öldüren, döven, asan, kesen, tecavüz eden bu insanlar kimlerdi? Nasıl yetiştirilmişlerdi? Şiddetin en fazla sıradanlaştığı, normalleştiği süreç nereden ve nasıl başlıyordu? Bu sorular dikkatimi evlere yöneltti. Şiddetin normalleştiği yer evlerdi. Kadına yönelik şiddet yoğun ve alışılmış bir durum olarak sürüp giderken, her birimiz bu uygulamanın mağdurlarıydık"

Bu sorgulamaların ardından bir kadın çalışması başlatma fikrinin 1994 yılında doğduğunu anlatan Aral, hazırlık devresi ve 1996 yılında yapılan bir anket çalışmasından sonra 1997 yılında KA-MER'in kurulduğunu anlattı.

Diyarbakır ve çevresine hizmet vermek üzere kurulan KAMER, bölgede yaşayan kadınlardan gelen talep üzerine 2000 yılı içinde 'kadının insan hakları için' bölgesel yayılma projesi başlattıklarını belirten Aral, "Pilot projesi olarak başlayan bu proje, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşarak yaygın bir örgütlenme çalışması için gerekli metodu geliştirmemizi sağladı" dedi.

Aral, 2004 yılında Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde 23 ilin her birinde 'kadının insan hakları' için çalışan birer kadın merkezi kurulması hedefiyle 'Her Kadın İçin Bir Fırsat Projesi' planlandığını anlattı.

Amaçlarının kadın ve erkek eşitliğinin sağlanması olduğunu anlatan Aral, sözlerini şöyle tamamladı: "Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kadınları ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal alandan dışlayan ve kadın hak ve özgürlüklerini engelleyen kapalı yaşam tarzının önlenmesine yönelik bireysel, ekonomik, politik, yasal anlamda erkek ve kadın eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak temel amacımızdır."

2005 yılında Adıyaman, Kars, Hakkari, Tunceli, Erzincan, Gaziantep, Siirt, Elazığ ve Malatya'da, 2006 yılında ise Kilis, Iğdır, Ardahan, Erzurum ve Şırnak'ta kadın dayanışma merkezleri açıldı. Böylece Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da 23 ilin tamamında konuyla ilgili çalışma başlamış oldu.

(İAG-EST-GS-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title