Haberler

Serhat Şehri Edirne'nin Fethinin 653'üncü Yıldönümü Kutlandı

Osmanlı İmparatorluğu'na 92 yıl başkentlik yapan serhat şehri Edirne'nin fethinin 653. yılı, düzenlenen törenle kutlandı.

Osmanlı İmparatorluğu'na 92 yıl başkentlik yapan serhat şehri Edirne'nin fethinin 653. yılı, düzenlenen törenle kutlandı. Fetih kutlamaları çerçevesinde Selimiye Camii önünden Atatürk Anıtı'na Mehteran Bölüğü eşliğinde 'Fetih Yürüyüşü' yapıldı.

Edirne Valiliği tarafından Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene, Edirne Valisi Hasan Duruer, Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve kurum müdürleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Piyade Binbaşı Yasin Sefa Saygılı, Edirne'nin fethinin Türk tarihinde mümtaz bir yeri, ayrı bir anlamı olduğunu kaydetti. Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesinde sonra Edirne'nin hem fiziki yönden, hem de nüfus yönünden hızlı bir gelişme içerisine girdiğini belirten Saygılı, "Fetihten önce Edirne kale içinde on beş mahalle ve Mihal Köprüsü'nün diğer tarafındaki Aina adlı yerleşim yerinde meydana gelen küçük bir şehir görünümünde iken, fetihten sonra kale dışında genişlemeye başlamış ve kenarında yer aldığı Tunca Nehri'nin iki yakasında da yeni yerleşim birimleri kurulmuştur. Padişahların Bursa yerine Edirne'de yaşamaya başlamalarıyla şehrin önemi daha da artmıştır" dedi.

Edirne'nin fethinin, Balkanlar ve Avrupa tarihi için bir dönüm noktası olduğu gibi İstanbul'un fethini de kolaylaştırdığının altını çizen Saygılı, "İstanbul'un alınması ile ilgili planlar Edirne'de yapılmış, ordular hazırlanmıştır. Osmanlı orduları Fatih Sultan Mehmet'in komutasında Edirne'den çıkarak İstanbul'a yürümüşlerdir. Stratejik konumu nedeniyle Edirne Osmanlı tarihi süresince 4 defa işgale uğramıştır. Her defasında da tarihe şan ve şeref veren ordusu ve Edirne'nin fedakar ve civanmert halkıyla işgale karşı kahramanca mücadele edilmiş ve Edirne savunulmuştur. Bugün burada özgürce yaşamamızı sağlayan tarih boyunca bu topraklar için canını seve seve feda eden aziz şehitlerimiz; bizlere emanet ettiğiniz bu güzel vatan topraklarında hiç endişe etmeyiniz, rengini kanımızdan alan, bağımsızlığımızın sembolü al bayrağımız dalgalanmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşayacaktır. Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına vatanın bağımsızlığı, Türk ulusunun birlik ve beraberliği için canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun" ifadelerini kaydetti.

Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü konseri ile Atatürk Anıtı'nda yapılan fetih kutlamaları son buldu. Mehteran Bölüğü konseri çevredeki vatandaşlar tarafından ilgi görerek büyük alkış aldı. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Sefa Saygılı Politika Güncel Haberler

title