Haberler

Sandıklı'da Patates Hasadı Bu Yıl da Sıkıntılı

Sandıklı'da patates hasadı bu yıl da sıkıntılıTÜRKİYE'nin en büyük patates üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde hasat başladı.

Sandıklı'da patates hasadı bu yıl da sıkıntılı

TÜRKİYE'nin en büyük patates üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde hasat başladı. Geçen yıl yoğun yağış ve hastalık nedeniyle verim düşüklüğünden yakınan çiftçiler, bu yıl yüksek verime karşı düşük fiyattan yakınıyor.

Türkiye patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'si karşılayan Sandıklı'da hasat dönemi başladı. Hasadın eylül ayı sonlarına kadar sürmesi bekleniyor. Geçen yıl yoğun yağış ve 'milova' hastalığı nedeniyle verim düşüklüğü nedeniyle zor bir dönem yaşayan üreticiler, bu yıl yüksek verime karşı, fiyatların düşmesinden yakınıyor. Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, geçen yıla oranla patates ekiminin az olmasına rağmen verimin yüksek olduğunu ifade etti.

Yüksek verim nedeniyle maliyetin altında satış yapıldığına işaret eden Yıldız, "Tarlada üreticinin kilogramını 20 kuruşa sattığı patates büyük marketlerde 2 liraya satılmakta. Geçen yıl üreticimiz patatesi 60- 70 kuruş arasında sattı. Buna rağmen hasatlık ve yoğun yağış nedeniyle verim kaybı yaşandı. Bundan dolayı da üreticimiz zarar etti" dedi.

Üreticinin kilogram başı üretim maliyetinin 30- 40 kuruş olduğunu anlatan Başkanı Süleyman Yıldız, şöyle konuştu: "Bu yıl fiyatların düşük olması üreticiyi sıkıntıya soktu. Çoğu çiftçi patatesi sulamak için kullandığı elektrik parsını ödeyemez durumda. Geçen yıl 40 bin dekar alana ekim yapıldı. Bu yıl ise 28 bin dekar alana ekim yapıldı. Patatesten başka ürüne de geçemiyoruz, yönelemiyoruz. Haşhaş ve pancarda kota var. İhracata yönelmemiz ya da tüketim yollarını aramamız gerekiyor. Avrupa'da ekmek ununa patates katılması yönünde yasa var. Patates, ekmeğin bayatlamasını önlüyor. Üretimini ve tüketimini sağlıyor. Bizde de bunu kanunlaşması lazım."

Kozvan Köyü'nde oturan patates üreticisi 36 yaşındaki Cemil Nardal da "Her yıl 150- 200 dekar arası patates ekimi yapıyorum. Bu yıl verim iyi olmasına rağmen fiyat konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda tarlada kilogramı 20 kuruşa satılıyor. Ciddi zararımız var" dedi.

Patates alım satımı yapan 30 yaşındaki Emre Akagündüz ise "Manisa ve İzmir'de tüccarlık yapmaktayım. Bu yıl çiftçi zor durumda. Bu durum bizi de etkiliyor. Çünkü yaptığımız masrafı alamıyoruz. Devlet yetkilileri bir an önce dışarıdan gelen tohum sevkiyatına çözüm bulmalı. Ülkemizde aşırı derecede ekim var. Ekim kısıtlanması gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Süleyman Yıldız Sandıklı Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title