Haberler

San Francisco: İlk Dört Çekidekli İşlemciler Kasım'da Piyasada

Intel Başkanı ve Ceo'su Paul Otellini, Idf'te Yaptığı Konuşmada, Yeni Dört Çekirdekli İşlemciler, 45 Nm Üretim Teknolojisi ve Terabyte İşlem Hızına Sahip İşlemci Prototipi Gibi Intel'deki Son Gelişmeleri Açıkladı.

Intel Başkanı ve CEO'su Paul Otellini, IDF'te yaptığı konuşmada, yeni dört çekirdekli işlemciler, 45 nm üretim teknolojisi ve Terabyte işlem hızına sahip işlemci prototipi gibi Intel'deki son gelişmeleri açıkladı.

Paul Otellini, IDF'te toplanan binlerce yazılım geliştirici ve mühendise şirketin teknoloji liderliğini pekiştirme planlarını açıkladı ve silikon teknolojisindeki son gelişmelerin enerji verimliliğinin öncelikli olduğu yeni dönemde yepyeni performans rekorları sağlayacağından bahsetti. Otellini ayrıca, kasım ayında Intel'in bilgisayarlar ve yüksek hacimli sunucular için dünyanın ilk dört çekirdekli işlemcilerini çıkaracağının müjdesini verdi ve Intel'in endüstri lideri 65nm ve 45nm üretim teknolojisi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Otellini, "İşlemci gücünün önemi gittikçe artıyor. Isınmayı azaltma, pil ömrünü artırma ve veri merkezlerinde elektrik maliyetini azaltma da daha kritik hale geliyor. Silikon teknolojisi, çözümün merkezini oluşturuyor. İşte biz bu noktada devreye giriyoruz" dedi.

Otellini, performans ve enerji verimliliği açısından, Intel'in yeni Core mikromimarisinin ve amiral gemisi ürünü Intel Core Duo işlemcisinin endüstriye yepyeni bir standart getirdiğini belirtti. Core 2 Duo'nun geniş bir uygulama yelpazesinde ne gibi sonuçlar verdiğini gösteren Otellini, ürünün tanıtımıyla beraber 60 günden daha az bir zamanda pazara 5 milyon adetten fazla sürüldüğünü ve bunun şirket tarihinde pazara en hızlı yayılan ürün olduğunu söyledi. Otellini, bilgisayar ve yüksek hacimli sunucular için endüstrinin ilk dört çekirdekli işlemcilerini çıkarma konusundaki planlarını açıkladı. Oyuncuları ve içerik yaratıcılarını hedefleyen ilk işlemci, kasım ayında piyasaya çıkacak ve Intel Core Extreme dört çekirdekli işlemci adını taşıyacak. Bu işlemci, bugünkü Intel Core 2 Extreme işlemciye göre performansı yüzde 67 kadar artıracak. Şirketin asıl dört çekirdekli işlemcisi ise 2007'nin ilk çeyreğinde çıkacak ve Intel Core Quad işlemci adını alacak. Sunucu alanında ise, çift işlemcili sunucular için Quad-Core Intel Xeon Processor 5300 serisi işlemciler bu yıl çıkarken, blade sunucular için düşük güçlü 50 watt'lık yeni Quad-Core Intel Xeon Processor L5310, 2007'nin ilk çeyreğinde sunulacak.

45NM TEKNOLOJİSİ İLE ÜRETİLEN İŞLEMCİLER YOLDA

Moore Yasası'ndaki gelişmelerle beraber endüstri lideri silikon teknolojisi ve üretim yeteneklerini açıklayan Otellini, performans ve enerji verimliliğine atıfta bulunarak, "Hepsi transistörlerle başladı" dedi. Intel'in 2005 yılında, gelişmiş 65nm silikon teknolojisini ilk uygulayan üretici olduğunu söyleyen Otellini, Intel'in işlemcilerinin büyük bölümünü 65nm teknolojisi ile üretip rakiplerinden önce piyasaya sunduğunun altını çizdi. İleriye yönelik olarak Intel'in 2007'nin ikinci yarısı için planladığı gelecek kuşak 45nm teknolojisi ile üretim planı sürüyor. Otellini, şirketin şu anda masaüstü, mobil ve kurumsal alanlarda 15 tane 45nm ürünü geliştirme aşamasında olduğunu ilk kez açıkladı. Bu ürünlerden ilkinin tasarımı bu yılın dördüncü çeyreğinde tamamlanacak. Otellini konuşmasında, şirketin 500 bin metre kareden fazla temiz alana sahip ve 9 milyar dolardan fazla yatırım yapılan 45nm'lik fabrika ağının üzerinde de durdu.

Otellini, Moore Yasası'nı takip eden yeni üretim teknolojilerinin, Intel'in her iki yılda bir yeni mikromimari tanıtma planları ile birleşince, 2010'da bugünün Core mikromimari ürünlerine göre watt başına performansta önemli bir ilerleme kaydedileceğini tahmin ediyor. Otellini ayrıca 2008'de gelecek yeni mikromimarileri (kod adı Nehalem ve 45nm olması hedefleniyor) ve 2010'dakileri gösteren (kod adı Gesher ve 32nm olması hedefleniyor) bir tablo gösterdi. Birbirleri ile paralel çalışan ayrı ekipler tarafından geliştirilecek olan bu yeni mikromimarilerin geleceğin özel proses teknolojileri ile kesişmeleri hedefleniyor. Otellini, "Bu on yılın sonunda, bugünün işlemcilerinin watt başına performanslarını yüzde 300 artırmış olacağız. Bu güç ve performans, geliştiricilerin ve üreticilerin inanılmaz boyutlarda özelliğe sahip sistemler geliştirmelerini sağlayacak" dedi.

Moore Yasası'nın gelecekte de aynı başarıyla devam edeceğini vurgulamak için Otellini, 80 basit kayan noktalı işlemci çekirdeğine sahip bir işlemci prototipi tanıttı. Sadece 300 mm2 yer kaplayan bu deneysel yongadaki küçük silikon parçası, bir Terabyte'lık performansa ulaşabiliyor, yani saniyede 1 trilyon kayan nokta işlemi gerçekleştirebiliyor. Otellini bu işlemciyi Intel'in 11 yıl önce devrim niteliğindeki ilk Terabyte'lık süper bilgisayarı ile kıyasladı, o zamanki bilgisayar 10 bin Pentium Pro işlemciye sahipti ve yaklaşık 185 metre kare alana yayılan 85 adetten kabinden oluşuyordu.

EN KÜÇÜK VE EN ŞIK BİLGİSAYARI ÜRETENE 1 MİLYAR DOLAR ÖDÜL

Otellini, Core 2 Duo işlemcilerinin enerji tasarrufu avantajını kullanmaları için bilgisayar ve tüketici elektroniği firmalarına çağrıda bulundu. Otellini, bu amaçla oluşturdukları Intel Core Processor Challenge yarışmasını duyurdu. Yarışmada Intel Viiv teknolojisi ile birlikte Intel Core 2 Duo işlemcisini kullanarak en küçük ve en şık bilgisayarları üreten tasarımcı ve üreticileri 1 milyon dolarlık ödül bekliyor. Otellini ayrıca, Intel Viiv teknolojisi ve Intel Centrino mobil teknolojisi platformlarındaki gelişmeleri özetledi ve kod adı Santa Rosa olan gelecek kuşak mobil platformun planlandığı gibi önümüzdeki yıl çıkacağını söyledi. Otellini, endüstri için en büyük "kırılma noktasının" ise geniş bant olduğunu söyledi. Bu kapsamda Intel'in WiMAX çalışmalarında kaydettiği ilerlemeleri anlatan Otellini, Sprint ve Clearwire'ın bu teknolojiyi kullanacakları yönündeki son haberlere de değindi. Şirket ayrıca ultra mobil PC olarak bilinen yeni bir bilgisayar kategorisi üzerinde de çalışıyor. Otellini 2008'de bu cihazlarda bugünkü dizüstü bilgisayarlardan on kat daha az güç harcanacağını söyledi.

Öte yandan, 10. yılında olan IDF, donanım ve yazılım geliştiricilerin; Intel temelli platformlar, teknolojiler, çözümler ve yeni kullanım modelleri üzerine görüş alışverişinde bulundukları global bir teknoloji forumu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title