Haberler

    "Uyku apnesi yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor"

    Güncelleme:

    Medicana International Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Arif Tolga Sönmez, Obsrtrüktif (tıkayıcı) Uyku Apne Sendromu (OSAS) rahatsızlığına ilişkin bilgi vererek, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

    Medicana International Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Arif Tolga Sönmez, Obsrtrüktif (tıkayıcı) Uyku Apne Sendromu (OSAS) rahatsızlığına ilişkin bilgi vererek, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. OSAS'ın uyku sırasında tekrar tekrar nefes durmaları ile karakterize bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Sönmez, "Nefes durmaları sırasında kandaki oksijen düzeyi azalır ve her apnenin ardından saniyeler süren kısa bir uyanıklık dönemi olur ayrıca apneler gece boyunca onlarca defa tekrarlanabilir. Bu şekilde her gece onlarca hatta yüzlerce defa uyanan uyku apneli hastalar sık uyku bölünmeleri nedeniyle dinlendirici derin uyku evrelerine geçemezler. Ertesi sabah yorgun uyanırlar" diye konuştu.

    "HORLAMA KOMŞULARIN DUYABİLECEĞİ ŞİDDETTE OLABİLİR"

    Şiddetli horlama, obstrüktif uyku apne sendromu' nun en sık görülen belirtilerinden biri olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Sönmez, "Horlama bazen komşuların duyabileceği şiddette olabilir. Horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi apnelerin varlığını gösterir. Sabahları yorgun uyanma, ağız kuruluğu, baş ağrısı gündüz aşırı uyku hali, kilo alma, depresyon, unutkanlık, dikkat eksikliği, kolay sinirlenme, iş veriminde azalma cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık görülebilir" ifadelerini kullandı.

    KİŞİLERDE İŞ KAZALARI RİSKİ ARTIYOR

    Uzm. Dr. Sönmez, "Obstrüktif uyku apne sendromu ve horlaması olan kişilerde uzun dönemde yüksek tansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalpte ritim bozuklukları, felç ve ani ölüm riskinin arttığı saptanmıştır. Obstrüktif uyku apne sendromu olan olgularda, direksiyon başında veya iş yerinde uyuklama, dikkat dağınıklığı nedeniyle trafik ve iş kazalarında önemli artış gözlemlenmiştir" dedi.

    HASTALIK NASIL TANINIR?

    Dr. Sönmez, "Uykuda solunum bozuklukları tanısı 'polisomnografi' adı verilen bir uyku testi ile konur. Polisomnografi ile uyku evleri, uyku sırasında kaç kez nefes durması olduğunu ve uykunun nasıl etkilendiği yine uykuyu bölen diğer durumlar (periyodik bacak hareketi sendromu gibi) tespit edilir. Bir gecelik uyku kaydının ardından konuyla ilgili doktorlarınız testi yorumlar, apneleriniz varsa şiddetine göre en uygun tedavinin ne olduğunu size açıklar. Ayrıca Dr. Sönmez tedavi planından önce hastaların mutlaka Kulak Burun Boğaz uzman hekimi tarafından değerlendirilmesi, endoskopi ve polisomnografi sonuçlarına göre uygun tedavi planlanması gerekmektedir" diye konuştu.

    Obstrüktif uyku-apne sendromunun tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Sönmez, Hastanın yaşam stili ve hastalığın ağırlığı göz önüne alınarak belirlenir. Tüm hastalar kilo vermeye, uyumadan önce uyku ilacı veya alkol almamaya teşvik edilir. Tedavi tıkanıklığa yol açan nedenin ortadan kaldırılmasıyla sağlanır. CPAP (devamlı pozitif basınçlı hava) adı verilen hava kompresörler en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Ameliyatlı yöntemlerle üst solunum yollarındaki tıkanıklığa yol açan yerler düzeltilebilmekte ve ameliyatsız radyo frekans yöntemi ile de aynı tıkanıklıklar buharlaştırılarak toparlanabilmektedir" ifadelerini kullandı.

    Kaynak: Hürriyet / Sağlık

    Ankara Sağlık Haberler

    Bakmadan Geçme

    36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title