Haberler

Türk Eczacıları Birliği: Yabancı bir ilaç firması epilepsi, alzheimer ve migren hastalarının kullandığı ilaçların satışını durdurdu

Güncelleme:

Türk Eczacıları Birliği, yabancı bir ilaç firmasının Türkiye'de satışa sunduğu epilepsi, alzheimer, migren hastalarının kullandığı ilaçların satışını durdurduğunu ve bu ilaçların bazılarının eşdeğerlerinin olmaması nedeniyle hastaların mağduriyet yaşayacağını bildirdi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), yabancı bir ilaç firmasının Türkiye'de satışa sunduğu bazı ilaçların satışını sonlandırdığını duyurması üzerine yazılı açıklama yaptı. Firmanın aldığı bu karar ile epilepsi, alzheimer, migren hastalarının kullandığı ilaçlar ile göz damlalarını içeren bazı ilaçların satışının durdurulduğunu ve bu ilaçların bazılarının eşdeğerlerinin de olmaması nedeniyle hastaların mağduriyet yaşayacağı ifade edildi.

"İLAÇLAR BİR AN ÖNCE ÜRETİLEREK HİZMETE SUNULMALI"

TEB açıklamasında, bu sorunların önüne geçilebilmesi için yerli ilaç sanayisinin desteklenmesi ve bu ilaçların bir an önce üretilerek hizmete sunulması gerektiğine dikkat çekildi. Birliğin açıklamasında şöyle denildi; "Ülkemizde faaliyet gösteren yabancı bir ilaç firması, dağıtım kanallarına gönderdiği bir yazıyla Türkiye pazarındaki satışa sunduğu bazı ilaçların satışını sonlandırdığını duyurmuş, firmanın İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörlüğü tarafından da bir basın kuruluşuna 'Mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık' açıklaması yapılmıştır. Söz konusu firma geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı açıklamada şirketlerinin Türkiye'den çekildiği yönündeki haberlerin asılsız olduğunu ifade etmiştir. Açıklamada kamuoyunda haberlere esas olan bazı ilaçların satışının durdurulmasıyla ilgili farklı bir gelişmeden bahsedilmemiştir.

"FİRMA ÇEKİLMİYOR AMA İLAÇLAR BULUNAMAYACAK"

Konunun özü, firmanın Türkiye pazarından kısmen ya da tamamen çekilip çekilmemesi değildir. Konunun esası, epilepsi, Alzheimer, migren hastalarının kullandığı ilaçlar ile göz damlalarını içeren bazı ilaçların satışının durdurulması ve bu ilaçların bazılarının eşdeğerlerinin de olmaması nedeniyle hastalarımızın yaşadığı mağduriyettir. Firma tarafından yapılan açıklamada bu konuya açıklık getirilmemiştir. Bölge Eczacı Odalarımızın ve eczacılarımızın, ilaca erişimde sıkıntılar yaşanan bu dönemde hastalarımızı ve kamuoyunu ilaç eczacılık faaliyetleri hakkında şeffaf bir şekilde bilgilendirmesi mesleki zorunluluğudur. Firma yaptığı açıklamada ayrıca uzun süredir bu ülke insanına hizmet verdiğini dile getirmiştir. Verdikleri hizmetler nedeniyle kendilerine teşekkür etmekle birlikte, vatandaşlarımızın da ülkemizin de bu hizmetleri karşılıksız bırakmadığını, bedeli ne ise ödediğini belirtmemiz gerekir.

"YERLİ İLAÇ SANAYİ DESTEKLENMELİ"

Hastalarımızın yaşayacağı bu tür mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için yerli ilaç sanayimizin tüm imkanlar kullanılarak desteklenmesi ve bu ilaçların ülkemizde bir an önce üretilerek ülke insanımızın hizmetine sunulması gerekmektedir. Türk Eczacıları Birliği olarak bu konuda gereken sorumluluğu alacağımızı belirtiyor, ilgili tedbirlerin acilen alınması konusunda yetkili kurumlara çağrıda bulunuyoruz."

Kaynak: ANKA / Sağlık

Epilepsi Türkiye Migren Migren Sağlık Güncel Haberler

500

Yorumlar (10)

mahalle sakini:

İnşallah şer gibi görünen hayırlı haber olur. ilaçlar ve gıdalarla dünyadaki tüm savaşlardan daha fazla insan öldürüyorlar. Artık uyanmanın zamanı geldi silah sanayinde olduğu gibi gıdada ve ilaçta da kontrolü tekrar ele geçirmeliyiz. Kendi ürünlerimizi üretmeliyiz.

83
20
yanıtYanıtla
haksız mıyım:

inşallah savunma sanayindeki yerlilik gibi bu alanda da yerli üretim gelişir

83
10
yanıtYanıtla
Elissa balan:

En önemli parcalar yurt disindan geliyor ordada günaydin kardesim

yanıt2
yanıt3
Osman Tokgonul:

Biz üretelim !!! Uçak ve gemisini ve de aya altı şerit yol (!) yapan biz ilacı mı yapamayacağız ! Hadi Hıfzıssıhhayı yeniden ayağa kaldırıp üretime başlayalım . Ne bakıyorsunuz . zamanında ilaç ve aşı üretiyordu Hıfzıssıhha , maalesef bazı kişiler tarafından kapatıldı .

42
15
yanıtYanıtla
Şener AYÇİÇEK:

Cumhuriyet'in ilk Sağlık Bakanı Doktor Refik Saydam tarafından 1928'de kurulan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nde aşı üretimi 1998'de durduruldu. Hıfzıssıhha Enstitüsü, 2011 yılında da AKP iktidarı tarafından kapatıldı.23 Şub 2022

yanıt30
yanıt3
Osman Tokgonul:

Şener kardeş , gel de bazılarına anlat . Hani amiyane bir söz var " Ayağına sıkmak " diye , biz de maalesef ayağımıza , ayağımıza sıkıyoruz ve hala da akıllanmıyoruz.

yanıt17
yanıt2
ARSLANOĞLU Hakan:

Hiç bir ilaç firması hastalığı tamamen bitirecek ilaç yapıp satmaz. Öyle bir ilaç yapılırsa sektör para kazanamaz.

25
6
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

bileniniz varmı bilmem eskiden sgk ilaç üretiyordu 2005 te bomontideki fabrikası kapatıldı arazisi malum şekilde hakkın rahmetine kavuştu eskiden hiç bir şey yoktu kuyruk vardı diyen şak şakçılar o zaman kendi söküğümüzü diktiğimizi bilmeyenlere söylemiyor

19
6
yanıtYanıtla
MR CAMEL:

ilaç fırmaları coğu ilaç iyileştirmiyor yerli üretim de gram dıkkat edilmez coğu hastalarının tedavisını bulan ama ilaç sektörü bitmesin diye drvam edenler var zamanında covıd hastası olanlar hastanelerden cıkmıyor

12
5
yanıtYanıtla
necdet:

Aylardır çok ciddi ilaç sıkıntısı var. ama kimse çıkıp var diyemiyor. firmalar ruhsat kaybetmesin diye az az üretiyor ama vatandaş tüm gün ilaç arıyor. Firmalar zarar dayız diyor eczacılar memnun değil.

8
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title