Haberler
BBC

S-400 ve F-35 krizi: Rusya, füzeleri Temmuz ayında Türkiye'ye teslim etmeyi planlıyor

Kremlin Sözcüsü Yuri Ushakov Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın S-400 füzelerini Temmuz ayında Türkiye'ye teslim etmeyi planladığını söyledi.

Kremlin Sözcüsü Yuri Ushakov, Rusya'nın S-400 füzelerini Temmuz ayında Türkiye'ye teslim etmeyi planladığını söyledi.

Yuri Ushakov bu açıklamayı bugün Moskova'da gazetecilere yaptı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da " Türkiye'ye S-400 füze savunma sistemi satışına yönelik takvimde herhangi bir sapma yok" dedi.

Ryabkov, ABD'nin adımlarına rağmen Ankara ve Moskova arasında varılan anlaşma gereği Rusya'nın tüm sorumluluklarını zamanında yerine getireceğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir Pazartesi günü yaptığı açıklamada, S-400'ler konusunda Türkiye'nin ortak bir çalışma grubu önerdiğini hatırlatmış, "ABD bu konuda hiçbir adım atmadı" demişti.

F-35 savaş uçaklarının üretim sürecinde rol oynayan Türkiye, uçakların geliştiricisi Lockheed Martin'e 9 milyar dolar karşılığında 100 uçak siparişi vermişti.

ABD yönetimi ise S-400'ler ile F-35 yeni nesil savaş uçaklarını birbirine rakip askeri sistemler olarak kabul ediyor ve bir ülkenin bu iki teçhizata birden sahip olmasının F-35 programını riske atacağını savunuyor.





'S-400'leri teslim alırsanız, F-35 alamazsınız'

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın geçen hafta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a gönderdiği mektup basına sızdı.

Amerikan New York Times gazetesi mektubu kamuoyuna açıklayanın Shanahan olduğunu yazdı.

Shanahan mektupta, " Türkiye'nin S-400'leri teslim alması halinde, F-35'leri alamayacağını" vurguladı ve ekledi:

"Amerikan Kongresi'nde, iki partinin de Türkiye'nin S-400 alması durumunda Türkiye'ye CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımlarını uygulamak konusunda güçlü bir kararlılığı var."





Shanahan ayrıca 31 Temmuz'da Türkiye'nin F-35 programındaki yerinin tamamen askıya alınacağını, ABD'nin Arizona eyaletindeki Luke Hava Kuvvetleri Üssü ve Florida eyaletindeki Eglin Hava Kuvvetleri Üssü'nde eğitime katılan 42 Türk pilotun, S-400'lerden vazgeçilmediği takdirde 31 Temmuz'da ülkeyi terk etmek zorunda kalacağını, bir daha hiçbir Türk Hava Kuvvetleri personelinin bu üslere girmesine izin verilmeyeceğini bildirdi.

Son olarak ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Mike Andrews ise Türk F-35 savaş uçaklarının "artık Arizona'daki Amerikan Luke Hava Üssü'nde uçmadığını" açıkladı.

Amerikan Temsilciler Meclisi de Pazartesi akşamı "ABD- Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi" başlıklı bir kararı kabul etti.

Oy birliği ile alınan ancak herhangi bir bağlayıcılığı bulunmayan karar, Ankara'nın S-400 füzelerini teslim alması halinde CAATSA yaptırımlarının gündeme geleceği ve Türkiye'nin NATO üyeliğinin de sorgulanacağı yönünde ifadeler içeriyor.

Türkiye ise karara tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı, kararın Türkiye ve ABD arasındaki dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmadığını duyurdu.

BBC

Rusya Federasyonu Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title