Haberler

Renk Değiştiren, Koku Salan ve Böcekleri Kovan Akıllı Giysiler

Umut Özgan - Çocuğunuzun ateşi 39'u geçince rengi değişen kıyafet, teri dışarı atan kumaş, böcek savar iş kıyafeti, yaş kum tutmayan plaj havlusu ister misiniz- ya da terlediğinizde, "ter kokusu" yerine gül, limon ve lavanta kokmak.

Umut Özgan - Çocuğunuzun ateşi 39'u geçince rengi değişen kıyafet, teri dışarı atan kumaş, böcek savar iş kıyafeti, yaş kum tutmayan plaj havlusu ister misiniz- ya da terlediğinizde, "ter kokusu" yerine gül, limon ve lavanta kokmak... Bursa'da kurulu bir firma, bütün bu ürün ve hizmetleri müşterilerine sunmayı vaat ediyor

Nanoteknolojiye ağırlık veren firmanın sahibi sahibi Kimya Mühendisi Ekrem Hayri Peker, tekstil sektörüne değişik şeylerin olduğunu göstermek ve yeni pazarlar için çaba sarf etmelerini sağlamak amacıyla yola çıktıklarını söyledi.

Peker, Salih Karadağ ile kurdukları firmada tekstil sektörüne danışmanlık yapmak üzere nanokimyasallarla çalışmalar yapmaya başladıklarını anlattı.

İnsanların sağlıklı giysilere layık olduğunu ifade eden Peker, "Tekstil sektörüne değişik şeylerin olduğunu göstermek ve yeni pazarlar için çaba sarf etmelerini sağlamak amacıyla yola çıktık. Düşünün çocuk yetiştiriyorsunuz. Yemek yedirirken çocuğunuzun elbisesi ıslandı, yemek döküldü ve lekelendiği zaman problem olur. Oysa bizim yaptığımız çalışmayla su dökülürse üzerinden akacak ve leke tutmayacak" dedi.

-Teri dışarı atan kumaş-

Çok farklı ürünler üzerinde akıllı giysiler tasarlamak üzere çalıştıklarını dile getiren Peker, şöyle konuştu:

"Çocuğunuzun terlediğini düşünün, sadece çocuklar için geçerli değil, büyükler için de geçerli. Yaptığımız ayrı bir çalışmada, ter vücutta kalmıyor. Teri dışarı atan bir kumaş türü ürettik. O yüzden en boğucu havalarda vücudumuz terlemiyor ve kendini rahat hissediyorsunuz. Kokmadığınız içinde psikolojik olarak rahatınız yerinde oluyor."

-Böcek savar iş kıyafeti-

Söz konusu çalışmalarını geliştirerek böcek savar iş kıyafeti yaptıklarını anlatan Peker, "Çoğu insan kene ısırması yüzünden ölüyor. Kamp yaparken ve doğal ortamda çalışırken sivrisinek ve böceklerden rahatsız oluyor. Aynı şekilde hacca gidenler için de kıyafet düşündük. Antibakteriyel, kir ve su tutmayan kıyafet yaptık. Bunun ayrıca terletmeyen versiyonunu yaptık" dedi.

-Yaş kum tutmayan plaj havlusu-

Aloe veralı, stres alıcı ve zayıflatıcı çalışmalarının da var olduğunu dile getiren Ekrem Hayri Peker, "Bir başka çalışmamızda da hanımlar için yaş kum tutmayan plaj havlusu yaptık. Çünkü kumlar, örgüye girdiği için odaya taşınıyordu. Bunu da çözdük" diye konuştu.

-Çocuğunuzun ateşi 39'u geçince rengi değişen kıyafet-

Peker, son çalışmalarından ise şöyle bahsetti:

"Çocuğunuzun ateşi 39'u geçince rengi değişen kıyafet yaptık. Siz hemen ateşi çıktığını anlayacaksınız. Bunun laboratuvar çalışmalarını bitirdik. Fakat fabrika çalışmasına henüz geçemedik. Bu uygulamaları pek çok alanda olduğu gibi ev tekstilinde uygulayabilirsiniz. Renk değiştiren bornozlar yapabilirsiniz. Kıyafetleri renk değiştiren özellikte yapabilirsiniz. Vitaminli ve kokulu ürünler yapabilirsiniz. Çoğu insan bunu bilmiyor, fakat biz terlendiğince gül, limon ve lavanta kokacak ürünler yaptık. AB naftalin istemiyor. Biz naftalin kullanmayacak şekilde yün üzerinde çalışmalar yaptık."

-"Tekstil ihracatını 25 milyar dolardan, 75 milyar dolara çıkarmak"-

Ekrem Hayri Peker, Türk tekstil sektörünün 25 milyar dolar olan ihracat rakamını, hazır giyim ve ev tekstili dahil, 50-75 milyar dolara çıkarma amacına hizmet ettiklerini dile getirdi.

Bütün firmaların bu tür çalışmalar yaprak Avrupa pazarlarını zorlaması gerektiğini ifade eden Peker, şunları kaydetti:

"Çünkü orada konforlu giysiler istenmektedir. Bu şekilde, aynı makinelerle yeni bir yatırım yapmadan ihracatımızı 2-3 katına çıkartabiliriz. Şu an en büyük rakibimiz Çin ve Hindistan bile değil. Bangladeş, Kamboçya ve Vietnam gibi ülkeler. Biz standart ve basit ürünler yaparak bunlarla rekabet yapamayız. Bu bize yakışmaz zaten. Anadolu binlerce yıldır tekstil ülkesi. Osmanlı'nın en büyük ihraç kalemlerinden biri tekstildi. Halen tekstil, ihracatımızda ikinci veya üçündü durumda. O zaman yapacağımız şey ürünlerimizin niteliğini artırarak, kaliteli ve değişik ürünler üreterek Avrupa, Orta Doğu ve Amerika pazarlarını ele geçirmektir. Rus pazarı, kalitesiz ve kanserojen maddeler kullanmasından dolayı Çin ürünlerinden şikayetçi. Bizim ürünlerimiz orada çok tutuyor. Biz bu tür kumaşlardan ürünler üretilmesini sağlamak ve ürünleri tanıtmak istiyoruz. Bu tür şeylerin Türkiye'de yapılabildiğini göstermek istiyoruz. "

Türkiye'deki tekstil fabrikalarının pazarlama kısımlarının zayıf olduğunu öne süren Peker, "Bu konuda talep beklemek bize pazar kaybettirir. Oysa 'biz bu çalışmaları yaparak Avrupa ve Amerika pazarlarına yeni ürünler sunduk' deyip, bunun katma değerinden faydalanmalıyız. Bunu yapmadığımız takdirde maalesef bunu da Çin'e kaptırırız" diye konuştu.

- BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Çin Halk Cumhuriyeti Ekrem Hayri Peker Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title