Haberler

Projede Olumlu Sonuç Alınınca Bakanlık Devam Kararı Aldı

Güncelleme:

Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi'nden olumlu sonuçlar elde edilmesi üzerine Bakanlık, projenin genişletilerek sürdürülmesi kararı aldı.

Diyarbakır'da 'Halk Elinde Hayvan Islahı' kapsamında 2012 yılında 50 köyde 708 çiftçiye verilen 27 bin 190 hayvan verilmişti. Proje olumlu sonuçlar verince Bakanlık projenin genişletilerek devam etmesi kararı aldı. Bu karar kapsamında 35 yetiştiriciye kura ile 35 adet Zom Koçu dağıtıldı.

Koyun ve keçilerde verimliliği artırma projesi kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 3 yıldır yürütülen 'Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi'nin bu yılda sürdürüleceği belirtildi.

Bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 35 yetiştiriciye kura çekimiyle Sağlık muayenesinden geçmiş, bütün aşıları yapılmış 35 adet Zom Koçu dağıtıldı. Müdürlüğün bahçesinde yapılan dağıtım törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, İl Müdür Yardımcıları, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve yetiştiriciler katıldı.

GENİŞLETİLEREK DEVAM KARARI

Burada konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi adı altında 2005-2010 yıllarında, 13 ilde 80 bin küçükbaş hayvan ile yürütülen projenin olumlu sonuçlar verdiğini kaydetti. Atalar, "Projeye dahil olan popülasyonlarda etkin ilerlemeler kaydedilmesi, çalışmaların memnuniyet verici olması ve yetiştiricilerin de bu çalışmaları kabullenerek benimsemeleri nedeniyle Bakanlığımızca genişletilerek sürdürülmesi kararı alınmıştır" dedi.

Bu bağlamda, 2011-2015 yıllarını kapsayan ikinci 5 yıllık süreçte, küçükbaş hayvan ırklarının yanında, Anadolu mandasını da içine alan 'Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projeleri' uygulamaya konulduğunu kaydeden Atalar şöyle dedi:

"Projede 66 ilde 880 bin küçükbaş hayvan ve 20 bin baş manda ile ıslah programı uygulanmaktadır. Proje Kamu Kurumları, Üniversiteler ve Damızlık Yetiştirici Birliklerinin katılımıyla yürütülen, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı hayvan ıslahı projesidir. Projede yerli ırkların genetik potansiyellerinin ortaya konması ve korunması, saf yetiştirme ve seleksiyonla verimlerinin artırılması. Performans testi ve Damızlık değeri belirlenmesi sonucunda, küçükbaş hayvan ırklarının ıslahında kullanılacak üstün verim özelliklerine sahip koçlar/tekeler elde edilmesi. Halk elinde kayıtlı küçükbaş sürüler oluşturularak ve bu ırka özgü yetiştirme birliklerinin kurulmasına ve işlerlik kazanmasına temel teşkil etmesi, Projeli yetiştiricileri damızlıkçı işletme özelliklerine kavuşmalarını sağlayarak üstün verimli koç/tekeleri daha yüksek bedelle satabilmeleri, Birlik ve yetiştiricilere hayvan ıslahı organizasyonunun ve ıslah uygulamalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.

"SÜRÜ VERİM POTANSİYELİNİN YILDAN YILA ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR"

İlimizde Projenin Yürütüldüğü Bölgeler; Karakaş Projesi: Çermik ve Ergani İlçeleri, Zom Koyunu Projeleri: Çınar ve Bağlar İlçeleri, Kıl Keçisi Projesi: Kulp İlçesi, Manda Projesi: Silvan, Kocaköy, Bismil ve Sur İlçelerinde uygulanmaktadır. Projelerde yapılan çalışmalarla koyun, keçi ve mandaların doğum ve süt kayıtları tutulmakta, kuzu, oğlak ve malakların büyüme ve gelişmeleri takip edilmektedir. En iyi gelişen ve ebeveyn verimleri en yüksek olan yavrular damızlığa ayrılmaktadırlar. Böylece sürü verim potansiyelinin yıldan yıla artırılması hedeflenmektedir.

50 KÖYDE 708 ÇİFTÇİYE 27 BİN 190 HAYVAN

Projede Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ile birlikte proje yürütülmektedir. Diyarbakır İli 2012 Yılı Halk Elinde Hayvan Islahı Kapsamında 5 köyde 39 çiftçiye 6 bin 87 Karakaş Koyunu bunun destek tutarı 181 milyon 830 bin TL'dir. Yine 12 köyde 84 çiftçiye 12 bin 581 Zom Koyunu bunun da destek tutarı 373 milyon 830 bin TL'dir. 12 Köyde 59 çiftçiye 6 bin 300 Kıl Keçisi (220 milyon 500 bin TL), 21 köyde 526 çiftçiye 2 bin 22 Anadolu Mandası 1 milyar 11 milyon TL destek verilmiştir. Toplamda 50 köyde 708 çiftçiye 27 bin 190 hayvan verilmiştir. Bunun destek tutarı 1 milyar 787 bin 160 TL'dir.

KASIM AYI SONUNDA DESTEK ÖDEMELERİ GELİYOR

2013 Yılı Programı kapsamında destekleme ödemelerine esas icmaller hazırlanmaktadır. Kasım ayı sonu itibariyle destekleme ödemeleri yapılması planlanmaktadır. Anaç koyun 35 TL/baş, Ana kaydı yapılmış yavru (Taban Sürü) 20TL/baş, Ana ve baba kaydı yapılmış yavru (Elit Sürü) 40TL/baş, Anadolu Mandası 650TL/baş ödenecektir. Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen Koyun ve Keçilerde verimliliği arttırma projesi kapsamında 35 yetiştiricimizin her birine 1 Koç dağıtılacaktır. Bu maksatla ilimizde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde İl Müdürlüğümüz, GAP Uluslararası Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Damızlık Koyun ve Keçi Birliği ortaklığında yürütülen Halk Elinde Islah Projesi kapsamında ilimizin lokal ırklarından olan ve unutulmaya yüz tutmuş Zom ve Karakaş ırkları bu proje ile tekrardan gün yüzüne çıkmıştır. Bu amaçla et ve süt verim yönü yüksek ırklar elde etmek, hızlı kilo artışı sağlayabilen yüksek verimli kuzular elde etmek amacıyla yetiştiricilere Zom Koçunun dağıtılması ile bölge ve İlimiz hayvancılığının gelişimi yanında Zom ırkı küçükbaş hayvan ırklarının da yaygın hale getirilmesini sağlayacaktır"

Engin ÖZTÜRK

Kaynak: Temsilci / Güncel

Mustafa Ertan Atalar Diyarbakır Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title