Haberler

Profesörün Başörtülü Öğrencilerin Eğitim Hakkını Engellediği İddiası

Bir kız öğrencinin "başörtülü olduğu gerekçesiyle eğitim hakkını engellediği" için hapse mahkum olan EÜ Fen Fakültesi Astronomi Bölümü'nün eski öğretim üyesi Prof. Dr. Pekünlü hakkında, 4 kız öğrencinin aynı yöndeki şikayeti üzerine açılan ikinci davanın görülmesine devam edildi Müşteki öğrencilerden Canan Türker, başörtüsü takmaları nedeniyle sanığın kendilerine sürekli baskı uyguladığını, fotoğraflarını çektiğini savundu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi'nde, başörtülü olması nedeniyle bir kız öğrecinin eğitim hakkını engellediği gerekçesiyle  2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan eski öğretim üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü hakkında, 4 kız öğrencinin aynı yöndeki şikayeti üzerine açılan ikinci davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugün yapılan duruşmasına, önceki davadan aldığı hapis cezasını Foça Yarı Açık Cezaevi'nde çeken Prof. Dr. Pekünlü katılmadı. Şikayetçi öğrencilerden Zuhal Özcan, Neşra Gökdağ ve Canan Türker ile tarafların avukatları ise hazır bulundu. İfadesi daha önce İzmir 2. Asliye Mahkemesi'nce alınan davanın diğer müştekisi Fahriye Erengü ise davada katılan olarak yer almak istemediğini bildirdi.

Sanık avukatlarından Murat Fatih Ülkü, duruşmada yaptığı savunmada, müvekkilinin daha önce İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen mahkumiyet kararının hukuksuz olduğunu ve bu dava için emsal teşkil edemeyeceğini belirtti.

Ülkü, davaya konu olan 16 Mayıs 2012 tarihinde yaşandığı ileri sürülen olayla ilgili o gün EÜ Fen Fakültesi ve EÜ Rektörlüğü'ne yapılan giriş çıkışlarla ilgili kayıtların getirilmesi ile aynı güne ilişkin sanığın beyanları ve şikayetçilerin bir haber ajansı temsilcisi olduğu belirtilen kişiyle ilgili açıklamalarının değerlendirilmesini, ayrıca uygun görülmesi halinde tanıklıklara başvurulmasını talep etti.

-"Bize sürekli baskı uyguluyordu"

Müşteki öğrencilerden Canan Türker ise duruşmada alınan ifadesinde başörtüsü takmaları nedeniyle sanığın kendilerine sürekli baskı uyguladığını, fotoğraflarını çektiğini, ikinci öğretimde eğitim görmesine rağmen eğer o saatte fakültedeyse sınıflarına girerek kendilerini arkadaşlarının içinde rencide ettiğini ileri sürdü.

Şikayetçi öğrencilerden Zuhal Özcan da sanık Pekünlü'nün olay günü kendilerinin binaya girişine kesin olarak engel olduğunu iddia etti.

Müşteki avukatlarından Mehmet Gün, dava dilekçelerinde yer alan tanıkların dinlenilmesini ve olay gününe ait görüntü kayıtlarının incelenmesini talep etti.

Hakim Süleyman Çekilmez, ifadelerin ve taleplerin alınmasının ardından belirtilen tanıkların hazır bulundurulması halinde dinlenmeleri, 16 Mayıs 2012 tarihine ait EÜ Fen Fakültesi ve EÜ Rektörlüğü'ne yapılan giriş çıkışlarla ilgili kayıtların istenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

-Duruşmayı milletvekilleri de izledi

Bu arada duruşmayı aralarında CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Musa Çam, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Renan Pekünlü'nün eşi Belma Pekünlü de izledi.

Salonun yetersiz olması nedeniyle duruşmada bazı avukatlar ayakta görev yapmak durumunda kaldı.

Mehkeme hakimi Çekilmez, ara kararında davanın daha sağlıklı görülmesi amacıyla imkanlar el vermesi halinde bir sonraki celsenin başka bir salonda yapılabileceğini bildirdi.

-Duruşma sonrası basın açıklaması yapıldı

Duruşma sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın da katılımıyla duruşmayı izlemek üzere İzmir Adliyesi'ne gelenlerce basın açıklaması yapıldı.

Tezcan, Prof. Dr. Rennan Pekünlü'nün Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamaktan başka bir suçu olmadığını söyledi. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Asliye Ceza Mahkemesi Rennan Pekünlü Renan Pekünlü İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title