Haberler

TBMM Genel Kurulunda Kavgalı Gece

Güncelleme:

TBMM Genel Kurulunda, dershanelerle ilgili yasa tasarının görüşmelerinde CHP'li Mahmut Tanal'ın sözleri, yeni bir tartışmaya neden oldu.

TBMM Genel Kurulu'nda dershanelerle ilgili yasa tasarının görüşmelerinde CHP'li Mahmut Tanal'ın sözleri, yeni bir tartışmaya neden oldu.

AK Parti ile CHP'li milletvekillerinin yumruklaşmaya varan kavgasının ardından birleşime 1 saatten fazla ara verildi. Bu arada, Başkanvekili Güldal Mumcu, grup başkanvekilleriyle bir araya geldi. Mumcu, birleşimi açtıktan sonra CHP ve AK Parti grup başkanvekillerine söz verdi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Genel Kurul'da hiçbir  şekilde doğru bulmadığı olaylar meydana geldiğini belirterek, kavga öncesindeki konuşmalar nedeniyle ortamın gerginleşmeye başladığını kaydetti. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ile kendi arasında geçen konuşma sırasında, tutanaklara da geçen ve doğru bulmadığı bir kelimesi olduğunu anlatan Hamzaçebi, "Bun AK Parti Grubu'na yönelik olduğu için doğru bulmuyorum, onaylamıyorum ve Öztürk adına geri alıyorum" dedi.

Hamzaçebi, iktidar grubuna mensup milletvekillerinin CHP sıralarına kadar gelerek fiili saldırılarda bulunmasının doğru olmadığını ve onaylamadığını ifade ederek, benzeri olayları bir iki gün önce yaşadıklarını söyledi. Hamzaçebi, "Ne kadar farklı fikirlere sahip olursak olalım gerginliklere meydan vermeden görüşmelere devam edilmesi gerekir. Benzeri olayların tekrar etmemesini diliyorum" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da hiçbir şekilde tasvip etmeyecekleri, insanların kişiliklerine karşı küfür ve galiz ifadeleri kullanıldığında bunun sükunetle karşılanmasını beklenemeyeceğini, insanların buna doğal olarak tepki göstereceklerini belirterek, "Şiddeti tasvip etmeyiz, şiddetin daha büyük karşı şiddet doğuracağını bilecek yetişkin insanlarız" dedi.

CHP'li Öztürk'ün kullandığı ifadenin tutanağa geçtiği şekliyle olmadığını kaydeden Ünal, tutanağın düzeltilmesini istedi. "Buradaki ifade çok ağırdır" diyen Ünal, kendi milletvekillerinin CHP sıralarına girmesine ve karşılıklı olarak birbirlerinin üzerine yürümelerini doğru bulmadıklarını dile getirerek, yaralanan CHP'li milletvekiline geçmiş olsun dileğinde bulundu

Mumcu, "Burası parlamento... 'Konuşulan ve güzel şekilde konuşulan yer' demek. Kaba ve yaralayıcı sözlerin söylenmemesini, fiziki şiddete başvurulmamasını sizden rica ediyorum" diyerek, tasarının görüşmelerine devam edileceğini kaydetti.

-Tanal'ın "orman ve vahşi hayvanlar" sözleri, tartışmaya neden oldu-

Tasarı'nın dershanelerle ilgili 13. maddesinin görüşülmesine geçilirken, önerge üzerinde konuşmak üzere CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal kürsüye geldi.

Tanal'ın "Meclis'te ağır laflar sarf edilebilir. Hukuken bunun yaptırımı şiddet, kavga, saldırı olmamalı. Biz ormanda yaşamıyoruz. Orman kanunlarının geçerli olduğu yerde, güçlü olan güçsüze saldırır, yok etmeye çalışır. Hukuk sınırları içinde İçtüzük vardır, İçtüzüğe göre muamele yaparsınız. İnsanlara, gücünüze güvenerek saldıramazsınız siz. Bu olay orman yakasında olan kurallardır, vahşi hayvanların başvurduğu kurallardır. Onun için öncelikle İçtüzük uyarınca konuşmalısınız. Saldıramazsınız, yıldıramazsınız, hiçbir şey yapamazsınız siz" sözlerine tepki gösteren AK Parti milletvekilleri kürsüye yürüdü. Bu sırada kürsünün etrafını çevreleyen CHP'li milletvekilleri, Tanal'ı uzaklaştırdı.

Genel Kurul'da gerginliğin artması üzerine Mumcu, milletvekillerini, "böyle devam ederse birleşimi kapatacağım" diyerek uyardı.

Mumcu, milletvekilleri arasında tartışmanın sürmesi üzerine birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı. AK Parti Grup başkanvekilleri, birleşimi kapattığı için Mumcu'ya tepki gösterdi.

Genel Kurul'daki tartışma, birleşimin kapanmasının ardından da sürdü. CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ile TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz arasındaki  tartışmayı araya giren milletvekilleri önledi. Bu sırada milletvekilleri birbirine "terbiyesiz", "burası orman değil ama köprü altı hiç değil" diye laf attı. Bir süre Genel Kurul'da kalan milletvekilleri, daha sonra salondan ayrıldı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Akif Hamzaçebi Güldal Mumcu Mahmut Tanal Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title