Haberler

Kılıçdaroğlu'nun "TBMM tutanağındaki Kürtçe" iddialarına, AK Partili Bülent Turan paylaştığı belgeyle yanıt verdi

Güncelleme:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP ziyareti sonrası TBMM tutanaklarında Kürtçe konuşmaların 'bilinmeyen bir dil' diye yazıldığını öne sürdü. AK Parti Genel Başkanvekili Bülent Turan buna "Yaklaşımı gaf değil, iftira" diyerek tepki gösterdi. Meclis Başkanı Şentop ise "Propaganda için başka bir yol, başka bir isim bulmuşlar. Kürtçe için özel bir uygulama yok. Türkçe dışında bir kelime kullanıldığı zaman dipnotta atıf 'Türkçe olmayan kelime veya kelimeler kullanılmıştır' diye yazılıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile görüştü. Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Kürtçe konuşmaların tutanaklarda "bilinmeyen bir dil" diye yazıldığını ifade etti.

"TBMM TUTANAĞINDA KÜRTÇE KELİME 'BİLİNMEYEN DİL' OLARAK GEÇİYOR"

Kılıçdaroğlu, "TBMM'de kürsüde konuşulur, 'İngilizce' yazar parantez içinde, bu söz İngilizcedir, Fransızca söz Fransızcadır. Her şey yazılır. Konuşma metninin içinde Kürtçe bir cümle geçtiği zaman 'bilinmeyen bir dil' deniyor. Ya Allah aşkına bu ülkenin insanlarının vicdanlarına sesleniyorum; TRT'nin TRT Kürdi diye bir kanalı var, yayın yapıyor. Nasıl olurda buraya 'bilinmeyen bir dil' diye yazıyorsunuz? Binlerce yıldır konuşulan bir dili neden 'bilinmeyen bir dil' diye yazıyorsunuz?" dedi.

AK PARTİ'DEN SERT TEPKİ: YAKLAŞIMI GAF DEĞİL İFTİRAFIR

Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM Genel Kurulu tutanaklarında Kürtçe konuşmaların 'bilinmeyen bir dil' diye yazılmasına tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Twitter hesabından yanıt verdi.

Turan paylaşımında, "Tüm diller azizdir. Meclis'te Kürtçe konuşulduğunda 'bilinmeyen dil deniyormuş' Ne demek bu? Resmi dili mi değiştireceksiniz? Konu Kürtçe değil, bkz İngilizce ifademiz tutanağa nasıl geçmiş HDP'nin bile terk ettiği Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu iftirasına bakalım 5+2 ne diyecek. Resmi dil dışında, Mecliste konuşulan tüm diller doğal olarak tutanağa, 'Bu bölümde hatip Türkçe olmayan kelimeler kullandı' şeklinde yazılır. Yani konu Kemal Kılıçdaroğlu'nun ifade ettiği gibi Kürtçe değil tüm dillerdir. Cumhurbaşkanı adayı olan birinin bu yaklaşımı gaf değil net iftiradır. Yazık!" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop: 'Bilinmeyen dil' değil, 'Türkçe olmayan kelime' yazılıyor

TBMM BAŞKANI SON NOKTAYI KOYDU

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da Kılıçdaroğlu'na yanıt verdi. Meclis'te basın mensuplarına konuşan Şentop, "Benim başkanlığım boyunca tekrar tekrar, onlarca kez düzeltmeye çalıştığım bir husus var. HDP'li milletvekili arkadaşların bazıları ısrarla 'bilinmeyen bir dil' iddiasını ortaya atıyorlardı. Son 1 senedir aşağı yukarı onlar da ikna oldular" dedi.

Şentop şöyle devam etti: "Propaganda için başka bir yol, başka bir isim bulmuşlar gibi geldi bana. 2008 yılından bu yana onlarca soru önergesine cevap verdim, en son Bütçe Komisyonu'nda tekrar bu konuya girdim. Ondan önce Genel Kurul'da da bununla ilgili yaptığım açıklama var. Kürtçe için özel bir uygulama yok. 'Bilinmeyen dil' diye bir ifade kullanılmıyor. Ne oluyor? Resmi dil Türkçe olduğu için tutanaklarda Türkçe kullanılıyor. Türkçe dışında bir kelime kullanıldığı zaman bu tutanağın metnine yazılmıyor, bir dipnot işareti kullanılarak dipnotta atıf 'Türkçe olmayan kelime veya kelimeler kullanılmıştır' diye yazılıyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Meclis Başkanı Bülent Turan AK Parti Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (7)

HONOUR:

kürtlerin mağdur edebiyatından bıktık. hepimiz aynı gemideyiz. bir sürü gencimiz şehit oldu. bizim derdimiz pkk'lılarla. kürtlerle sorunumuz yok.

17
6
yanıtYanıtla
bekir yapici:

ben 52 yildir yurt disinda yasiyorum yasadigim ülkenin vatandasligina gecmeden önce tercüman isteme hakkim vardi ama vatandas olduktan sonra tüm kurum ve kuruluslarda o ülkenin dilini konusmak zorundayim bu orda iltica ederek vatandasliga alinmis kürtler dahil her yabanci kökenliler icinde gecerlidir peki kürtler oralarda niye buna itiraz edemiyorlar.

14
4
yanıtYanıtla
Hasan Bulut:

Yahu bir günde kırk kere aklım karışıyor. Tam diyorum bu pis işler yüzünden akp ye oy vermem dakikasına kilicdaroglu yalan söylüyor. Tamam diyorum akp ye veririm çıkıyor özlem zengin gerekirse kaybederiz ama aileleri yıkan kanundan vaz geçmeyin diyor. Yarış mi var nedir.

12
4
yanıtYanıtla
Hasan Yandik:

Sen mantıklısını yaparsın adaş, memleket nefes alayım derken istenmeyen herşey oldu,bunlar her fırsatı kullanayım diyorlar ama yapamazlar çünkü devlet yönetmek öyle kolay değil bunların hiç işi değil belediyelerden örnek al

yanıt5
yanıt0
Hacı Şembeki:

Bu kadar cahil aday olamaz ya...İnşallah cahildir...Cahil değilse daha kötü...iftiracı bir bir adaya kimse oy vermez.

11
4
yanıtYanıtla
Hsn:

İşin gücün iftira be kemal

10
0
yanıtYanıtla
TT:

Kürtler adına gerçekten çok üzülüyorum... Bir avuç kışkırtıcının, sürekli onların hakları yeniyormuş gibi gösterilmesine maruz kalıyorlar... Allah yardımcıları olsun.Umarım başlarına çöreklenen bu yapılardan kurtulurlar...Niyet hayır, akıbet hayır...

8
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title