Haberler

Suriyelerle ilgili sözleri gündem olan Lütfü Savaş'tan tartışma yaratacak yeni çıkış: Onlardan 35-40 yıl öndeyiz

Güncelleme:

Geçtiğimiz günlerde Suriyelilerin nüfus artış hızlarıyla ilgili "12 yıl sonra belediye başkanının Suriyeli olması hiçbirimizin hoşuna gitmez" ifadeleriyle tartışma yaratan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, yeni açıklamalarda bulundu. Savaş, "Biz onlardan 35-40 yıl ilerideyiz. Öyle olunca beklentiler, hayat tarzı, eğitim, sosyal anlayış, farklı kültürlerden geldikleri için anlaşmak zor oluyor. Onlar da gettolaşıyor, zaten kaynaşılmıyor" dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, geçtiğimizde Suriyelilerle ilgili yapmış olduğu bir açıklamada "Hatay'daki doğumların yüzde 75'ini Suriyeli kadınlar yapıyor. Yeni doğan her 4 çocuktan 3'ü Suriyeli. Savaş psikolojisi hormonları bozmuş. 11 ayda doğum yapan, 6 yılda 6 çocuk yapan Suriyeli kadınlar var. Çoğunun 3-4 eşi var ve hepsi de çok çocuk yapıyor. Demografik yapı bizim aleyhimize gelişiyor. 12 yıl sonra belediye başkanının Suriyeli olması hiçbirimizin hoşuna gitmez" ifadelerini kullanmıştı. Bu sözler tartışma yaratmıştı. Hatta Valilik, avukat aracılığıyla Hatay başsavcılığına suç duyurusu dilekçesini iletmişti.

SÖZLERİNİN GEREKÇESİNİ ANLATTI

Habertürkte yayınlanan Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programına katılan Lütfü Savaş, tartışma yaratan sözlerinin gerekçelerini anlattı.

Savaş'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Elimde 1 yıl önce veriler var. Son seçimde 13 bin Suriyeli oy kullandı. 2019 seçimlerinde. 2020 verilerinde oy kullanacak insan sayısı 18 bine çıkmış. Son verilere göre Yayladağ'da üçte bir Suriyeli oy kullanacağını söyledi. Suriyeliler bazı yerleşim yerlerinde isterlerse muhtarlığı kazanabilirler. Son seçimde Reyhanlı'da vatandaş olup seçime girseler rahat rahat kazanırlar. Mesele o değil, bundan sonra insanların gelecek adına plan program yapabilmesi için önünü görebilmesi lazım. Sosyolojik, psikolojik sıkıntıların bertaraf edilmesi lazım. Bunu belediye başkanı yapamaz. Hükümetle işbirliğinde yapmak lazım. Biz bizim insanımıza nasıl destek veriyorsak, onlara da destek veriyoruz. Günde 800 ton daha fazla çöp oluyor. Yeni arıtma tesisi projelendiriyoruz. İçme suyu Kırıkhan, Antakya'da değiştirdik. Trafikte beraberiz. Bunların hepsini biz çözüyoruz.

"BİZ ONLARDAN 35-40 YIL İLERİDEYİZ"

Bizim insanımızın istihkakı ile Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyacına bakıyoruz. Biz Osmanlı'da tebaaydık orada sıkıntı yok. Biz onlardan 35-40 yıl ilerideyiz. Öyle olunca beklentiler, hayat tarzı, eğitim, sosyal anlayış, farklı kültürlerden geldikleri için anlaşmak zor oluyor. Onlar da gettolaşıyor, zaten kaynaşılmıyor. Bizim sayın valimiz 'sayım yapıldı' dedi. Muhtarların bazıları 'bizim mahalleye Suriyeli kaydetmiyorlar' dedi. Nüfus ileriye doğru gidiyor. Nüfusun artış şekli çok önemli. Nüfus artarken bir, iki, üç diye artmıyor, dramatik artıyor. Doğurganlık hızıyla artıyor. İdlib'ten dedikleri gibi 3 milyon göçmen gelirse işimiz çok zor. Yazın su yetiştiremiyoruz. Belediye başkanlarının kâbusu bu iş. Ben günde 20 kez hava durumuna bakıyorum. Allah'tan bu sene yağmur iyi.

"ONLARDAN DOĞAN ÇOCUKLAR DA İŞSİZ KALACAK"

Sosyo kültürel ve ekonomik yapısı en düşük olanlar bizde, Kilis, Gaziantep'de. Bizden iyileri İstanbul'da, İzmir'de bulunuyor. İletişimde de sıkıntı yaşıyorsunuz. Bunu çözmek, sorunları derinleştirmekten daha iyidir. Bizde bütün çocuklar okuyor. Herkes çocuğunu okuttuğu için bilgisayar ve masa istiyor. Çoğu işsiz kalıyor. Biz milli eğitim politikalarını geliştirmemiz lazım. 50 yıllık plan yapmak lazım. Şimdi her kişi devletten üç aşağı, beş yukarı yarım, çeyrek, bir maaş para alıyor. Engelli, yaşlı, hasta, bakıcı parası alıyor. Böyle olunca çalışan insan sayısı azalıyor. O ufak parayla yetiniyor. Genç de olsa kahvehaneye gidiyor. Bizim çalışmanın bir ibadet olduğunu anlatmamız lazım. Bu açığı Suriyeliler kapatıyor ama yarın onlara da yetmeyecek. Onlardan doğan çocuklar da işsiz kalacaklar. Tarım, ticaret, iş hayatında çalışacak insanları tasnif edip ona göre davranmamız lazım."

Haberler.com / Emre İliksiz - Politika

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500

Yorumlar (8)

Doğrucu Davud:

Bu belediye başkanının endişesini tüm Türkiye paylaşıyor. Buna çözüm bulmayanlar, Suriyelilerin kendilerine oy vereceğini hesaplayanlar unutmasınlar ki henüz Türkler çoğunlukta ve bu durum tüm Türkiye için seçim sonucunu Suriyelilerden medet umanların aleyhine çevirecektir.

97
13
yanıtYanıtla
berk Vural:

Adam haklı madalya vermeleri lazımken suç duyurusu açılıyor bez bebekteki özge gibi ŞAKA GİBİ .mültecileri ülkelerine gönderin kendi ülkemizde kendimiz mülteci olduk

80
9
yanıtYanıtla
Hek Tor:

Yıllardır bu sorunu anlatıyorum ama birileri okunmasına hep mani oluyor. Esad politikasının bir parçası, Türkiye''deki Suriyeli sayısını arttırmak, vahimi Türk vatandaşlığını aldırtıp 1939 daki gibi Hatay ve çevresine tekrar sahip olmak. Bazılarında bunu kavrama güçlüğü var.

70
7
yanıtYanıtla
muazez savas:

Ülkemde suriyeli afgan mülteci istemiyorum Kendimi ve çocuklarımın hayatından endişe ediyorum.Kimse kusura bakmasın herkes kendi ülkesine gitsin. Misafirlik biyere kadar

14
2
yanıtYanıtla
quantum :

Hem milli irade diyiceksin hemde kendi halkının isyanına kulak tıkayıp görmezden geliceksin. Sandıkta görüşürüz

12
2
yanıtYanıtla
Asıl Mesele Mesele:

Toplum alıştı bunlara. İster bireysel yaşasınlar ister gettolaşsınlar. Onların çoğu da bir düzen kurdu kendine. Bazı şehirlerde o şehrin yerlileri mülteci gibi oldular?? İnşallah en kısa zamanda makul bir çözüm bulunur da memleketlerine dönerler

11
1
yanıtYanıtla
zübükzade:

Adam ülkje yangın yeri diyor Hatay elden gitti sırada antep var diyor 20 sene sonra bunun önüne gecemeyiz cocuklarımıza torunlarımıza cok kötü bir ülke vbbırakacaz diyor akpartiye kim oy verdiyse hakkım babam dahi olsa haramdır öteki taraf diyor bir yer varsa ki 20 senedir inancımıda kaybettim

8
3
yanıtYanıtla
Merdan Saye:

Mermer fabrikasına İş başvurusuna gittim suriyelimisin dediler evet dedim hemen işe aldilar ??

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title