Haberler

Ağırdır: AK Parti Yüzde 40'ın Altında Alırsa Saldırganlaşır

Güncelleme:

AK Parti adına anketler yapan KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, "AK Parti yüzde 40'ın altında kalırsa saldırgan bir tutum sergiler." dedi.

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır 30 Mart yerel seçimlerinde AK Parti için önemli olanın oy oranı yüzdesi olduğunu söyledi.

Seçimler öncesi her türlü ihtimalin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Ağırdır "40'ın altında kalırsa, cumhurbaşkanlığı seçimini risk altında göreceği için bu sefer de tam tersi, daha saldırgan bir dile dönebilir. Veya üç dönem kuralını değiştirip, 'hodri meydan, partinin başındayım devam ediyorum' diyebilir Erdoğan. O zaman daha gerilimli bir yere doğru gideriz" dedi.

Ağırdır'ın Evrensel gazetesinden Serpil İlgün'e verdiği röportajın ilgili bölümleri şöyle:

30 Mart sonrasına dair birtakım senaryolar üretiliyor. "AKP yüzde 40'ın üzerinde alırsa şöyle olur, altında olursa şöyle olur" öngörüleri... Her iki duruma ilişkin sizin analiziniz ne?

Ben üçe ayırıyorum. AK Parti, yüzde 45'in üzerinde alırsa, cumhurbaşkanlığı seçiminde belirleyici gücün kendisinde olduğu bir kere daha tescil edilmiş olur. Bu elini rahatlatacağı için şöyle bir sonuç üretebilir; Ak Parti evrensel değerlere göre değil ama kendisine göre radikal bir demokratikleşme hamlesi yapabilir. Çünkü toplumsal gerilim yükseliyor. Sonuçta her gün masalarına gelen istihbarat raporlarından görüyorlardır gerilimi.

"YÜZDE 45'İN ÜZERİNDE OY ALIRSA..."

Toplumsal gerilimin yükseldiği görüldüğü halde neden düşürmeye değil, yükseltmeye, ayrıştırmaya dönük işler yapılıyor?

Kendisini saldırı altında hissettiği için savunma hattını genel siyasetten kurdu. Diyelim yolsuzluk meselesinde, "bunlar mahkemenin meselesi, gidin aklanın" demeyi tercih etmedi, her şeyi siyasi bir operasyon olarak gördü. Her şeyi, ölüm kalım dili üzerinden tartıştırıyor. Bu Ak Parti'nin paradokslarından biri ama bu kutuplaşma hâlâ yüksek oy desteği getiriyor olduğu için siyaseten bunu sürdürüyor. Eğer yüzde 45'i aşan bir oy oranı yakalarsa yerel seçimlerde, "Bu gerilimi artık bir durdurmak lazım" ya da "en azından odun atmayalım ateşe" diyebilirler. Elbette "bir anda demokratikleşme hamlesi yapılacak" demiyorum ama kendi vizyonları içinde yapabilecek kadar bir demokratikleşme hamlesi yapabilirler. Biraz da AB beklentisine bağlı olarak, çünkü Almanya ve Fransa yeni fasılları açma iradesi gösterirken eminim bir beklentileri var. "Siz de yeniden Avrupa'yı düşünün" demişlerdir doğal olarak.

"SOKAKTA İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ HAVASI YOK"

Yani Erdoğan'la birlikte yürümek istemeyen uluslararası güçlerle, Erdoğan arasında yeni bir mutabakat mı oluşacak?

Evet. Yeni devlet aklında Türkiye'de bir iç zımni mutabakat olduğu gibi dünyada da Ak Partili Türkiye konusunda yeniden bir zımni mutabakat oluştuğunu sanıyorum. Çünkü Suriye meselesi bütün dünyaya gösterdi ki en kanlı diktatör bile olsa, eğer karşısında toplumu arkasına alan bir ideal, bir ütopya yoksa yalnızca itiraz bir sistemi yıkmaya yetmiyor. 17 Aralık'tan sonra bütün bu ortalığa dökülenlere rağmen, sokakta bir iktidar değişikliği havası var mı? Yok. Hâlâ Ak Parti belli bir oranda desteğini sürdürüyor. Hâlâ siyasi rekabet eksik. Desteğin sürmesi sadece Ak Partinin başarısı değil, biraz da muhalefet partilerinin başarısızlığından. Bu tablodan baktığınız zaman Ak Parti'siz ya da Erdoğan'sız Türkiye senaryoları yazabilirsiniz ama pratik olarak Türkiye, yönetim krizi yaşamasına tahammül edilir bir ülke değil. Ne ekonomik büyüklüğü ile ne nüfus büyüklüğü ile ne de Kürt meselesi ile kendi haline bırakılabilir bir ülke değil burası.

"AK PARTİ YÜZDE 40'IN ALTINDA KALIRSA SALDIRGANLAŞIR"

AK Parti, yüzde 45'in üzerinde alırsa eli rahatlar, demokrasi hamlesi yapabilir. Peki, 40'ın altına düşerse?

40'ın altında kalırsa, cumhurbaşkanlığı seçimini risk altında göreceği için bu sefer de tam tersi, daha saldırgan bir dile dönebilir. Veya üç dönem kuralını değiştirip, "hodri meydan, partinin başındayım devam ediyorum" diyebilir Erdoğan. O zaman daha gerilimli bir yere doğru gideriz. Yüzde 40'ın altına düşmüş desteğini yeniden 50'lere çıkarmayı doğal olarak MHP seçmenine yanaşarak yapmak ister. Dolayısıyla sertleşebilir demektir. Daha şoven bir dil başlayabilir.

AK PARTİ'DEN GİDENLERİN TERCİHİ

O biraz da rakiplerinin ne yapacağına bağlı. CHP 22-25'te kaldıysa başka bir durum, 30'u zorlar veya geçerse başka bir durum gibi daha farklı senaryolar çalışabilir. AK Partiye destek evet yüksek seviyede devam ediyor ama inişleri çıkışları var. Gezi'de olduğu gibi, Suriye meselelerinde olduğu gibi…

İniyor çıkıyor ama arkasından gelen çizginin de ikinci parti olması beklenir. Yani "Ak Parti'den gidenler MHP'ye veya CHP'ye gidiyor" diyebilmemiz lazım. Sorun şu ki o çizgi "Oy vermeyeceğim" ya da "Kararsızım" diyenler. Yani Ak Partiden çözülme olduğu zaman bile henüz başka bir partiye gitmiyor.

Kaynak: Haberler.Com / Politika

Bekir Ağırdır Ak Parti Ak Parti Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi?
500

Yorumlar (110)

Hakanmmm@gmail.com:

akp pişmanlıktır

52
61
yanıtYanıtla
ahmetes.kil.68@hotmail.com:

Akp 45 digerleri 32 sonuç ortada

yanıt0
yanıt0
ahmetes.kil.68@hotmai.com:

Akp diyenler yeşile diger diyenler kırmızıya

44
57
yanıtYanıtla
kenan aktaşbozoklukenan35@hotmail.com:

HİÇ BİR ŞEY OLMAZ BAŞBAKAN HER ZAMAN 76 MİLYONUN BAŞBAKANI OLMUŞTUR YİNE ÖYLE OLMAYA DEVAM EDECEKTİR

42
39
yanıtYanıtla
İNADINA AKP İNADINA RECEP TAYYİP ERDOĞANdukom:

AKP'YE OY VERMEYİN BAKIN NELER OLACAK!

22
57
yanıtYanıtla
0060georgiaarmani@hotmail.com:

nolcak fişlenecekmiyiz kendi vatanımızda

yanıt0
yanıt0
URFA 63man_tgx63@hotmail.de:

INADINA.AKP sanane.kime oy veririm gel bu baskıyı doğuda yapsana sıkıyor sa istediğime.oy veririm. Sanane tehdit edersen milleti seni çıktığın yere geri postalariz.bilmis ol

yanıt0
yanıt0
çav bellayozgat@hotmail.com:

ben vermicem nolucak,bi açıklasana hadi

yanıt0
yanıt0
haramiknnhzr_73@mynet.com:

başbabalarının ağzıyla konuşuyor çakma kabadayı çok görmeyin arkadaşlar

yanıt0
yanıt0
SEDATdroddn@yahoo.com:

AKP Yİ BU SEFER TERBİYE EDECEĞİZ EVELALLAH

45
30
yanıtYanıtla
Tüm 110 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title