Haberler

HSYK'nın Yapısında Değişiklik Öngören Teklif Genel Kurul'da

HSYK ile ilgili kanun teklifinin görüşmelerinde 13 madde daha kabul edilerek, 22. maddeye gelindi.

TBMM Genel Kurulu'nda HSYK ile ilgili kanun teklifinin bugünkü görüşmelerinde 13 madde daha kabul edilerek, 22. maddeye gelindi.

Genel Kurul'da 9. maddeden başlayan görüşmelerde muhalefet milletvekilleri her madde üzerinde anayasaya aykırılık ve maddelerin tekliften çıkarılması önergeleri verdi.

"Temel kanun" olarak 2 bölüm halinde görüşülen teklifin, birinci bölümü tamamlandı.

Görüşmelerde söz alan CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Türkiye'yi kaosa sürükleyecek şekilde, dayatma ve dayak ile teklifin görüşmelerinin sürdürüldüğünü savundu. Acar, "Yarattığınız hukuk canavarı bir gün sizi de yutacaktır" dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, hakkında fezleke düzenlenen bir bakan olduğunu, bunun hesabının verilmesi gerektiğini söyledi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, teklifin, belli bir bölüme kadar görüşüleceğinin söylendiğine işaret ederek, teklifin, milletin ensesinde boza olarak tutulacağını öne sürdü. Bal, görüşmelerin, bilerek, sert bir alana taşındığını, sorunun özünün görüşülemediğini belirterek, "AKP'nin telifi, dondurma kararı aldığı anlaşılıyor ama bu Maraş dondurması değil" diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan ise Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nı istifaya çağırdı.

-"Bu binlerce polis hangi suçu işlemiştir de tayin edilmiştir?"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bir ülkede siyasal gücü elinde bulunduranların demokrasiden, insan haklarından hukukun üstünlüğünden güç alması gerektiğini söyledi.

"Paralel devlet iddialarıyla mücadele etmek, eğer paralel devlet var ise bunu lütfen söyleyin, anlatın, neyse bu devlet parlamentoyu bilgilendirin, ama bununla da hukuk içinde mücadele edin" diyen Hamzaçebi, siyasette kontrolsüz bir güç talebi, yargıyı kendi kontrolüne almak isteyen bir hükümet olduğunu söyledi. Bunun son derece yanlış olduğuna işaret eden ve buradan demokrasinin çıkmasının mümkün olmadığını belirten Hamzaçebi, şöyle konuştu:

"Hangi yasadışı oluşumla mücadele edecek olursanız olun, hukuk içinde mücadele edeceksiniz. Hükümet binlerce polisi tayin etti. Ben merak ediyorum; bu binlerce polis hangi suçu işlemiştir de tayin edilmiştir? Bir kamu görevlisinin tayin edilmesi bir idari soruşturmaya bağlıdır. Bir soruşturma yapılır, bu soruşturma sonucunda o kişinin suç işlediği, disiplin suçu işlediği sonucuna varılır ve o kişiyi tayin edersiniz. Bu kış kıyamette birçok polisi, polis müdürünü bir ilden alıp başka ile tayin ediyorsunuz. Bunların eşleri, okula giden çocukları var. Bu çocuklar okul değiştirecek, bu insanlar şehir değiştirecek. Bunları bu şekilde bir yerden öbür yere alıp tayin etme hakkınız yok. Soruşturma yaparsınız, suçlu bulursanız tayin edersiniz. Bütün bunları yanlış bulduğumu ifade etmek istiyorum."

Devlete hukuk devleti olma niteliğini kazandıranın hukukun üstünlüğü ilkesi olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, "Devlete hukuk devleti olma niteliğini kazandıran hukukun üstünlüğü ilkesi yönetimi bağlar, hükümeti bağlar. Yani hükümeti yöneten, yönetenleri yöneten, hukukun kendisidir. Ama yönetenler, hükümet hukukun üstünlüğüne saygı göstermezse o ülkede kaos çıkar. Bir kaos kanunudur bu. 21. maddeden sonra bunların görüşülmeyecek olmasını, HSYK düzenlemelerine ara verilecek olmasını olumlu buluyorum. İnşallah bu yanlış maddelere, yanlış düzenlemelere parlamento bir daha dönmek zorunda kalmaz" diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı birleşime kısa bir süre ara verdi.

Bahçekapılı, aranın ardından Danışma Kurulu önerisini okuttu. Kabul edilen öneri ile Genel Kurulu'un daha önce alınan  25 ve 26 Ocak günlerindeki çalışma kararı kaldırıldı.

Bahçekapılı, komisyonun yerinde olmaması nedeniyle birleşimi 28 Ocak Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Akif Hamzaçebi Ayşe Nur Bahçekapılı Gürkut Acar Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak? 30 Nisan Kankalar Günü mü? Dünya Kankalar Günü ne zaman? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı? Trendyol Süper Lig'de son haftalara girdik 1 Mayıs kurumsal mesaj örnekleri! Şirket çalışanlarınıza gönderebileceğiniz 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajları 1 Mayıs kuaförler açık mı, berberler kapalı mı? X CEO'su Linda Yaccarino kimdir? İşte Yaccarino'nun kariyeri Taksim 1 Mayıs'ta neden yasak? 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlamak yapmak niye yasak, Taksim 1 Mayıs'ta neden kapalı? Dabke dansı nedir, dabke dansı yasak mı? 1 Mayıs'ta Taksim kapalı mı? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için Taksim açık mı, yasak mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title