Haberler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

''Türkiye ne zaman meselelerini çözse, ne zaman yaralarını sarsa mutlaka önüne birtakım engeller konuyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,  "Türkiye ne zaman meselelerini çözse, ne zaman yaralarını sarsa mutlaka önüne birtakım engeller konuyor. İçeridekiler ve dışarıdakiler el birliğiyle, işbirliğiyle birtakım tuzaklar, birtakım komplolar kuruyorlar" dedi

Bakan Eker, beraberinde AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Oya Eronat, Mine Lök Beyaz, Mehmet Süleyman Hamzaoğulları ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Galip Ensarioğlu ile Kulp ve Lice ilçelerini ziyaret etti.

Bu iki ilçede halka hitap eden Eker, Kürtçe dilinin kullanılması önündeki engelleri kaldırdıklarını, bu sayede artık Kürtçe televizyon yayını yapıldığını ve devletin resmi okullarında Kürtçe eğitimin verildiğini söyledi.

Seçimlerde Kürtçe propagandanın da yapıldığına dikkati çeken Eker,"Kürtçe'nin önündeki engelleri Allah'ın izniyle kaldırdık. Niye? Çünkü insanların annelerinden öğrendiği dil kutsaldır. Onu kimsenin geçmişte olduğu gibi engellemeye hakkı yoktur. Biz buna inanıyoruz. Biz Türkiye'de barışın tesisinin ancak ve ancak adaleti tesis etmekle mümkün olabileceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

"Türkiye ne zaman meselelerini çözse, ne zaman yaralarını sarsa mutlaka önüne birtakım engeller konuyor. İçeridekiler ve dışarıdakiler el birliğiyle, işbirliğiyle birtakım tuzaklar, birtakım komplolar kuruyorlar" diyen Eker, "Ama inanıyoruz ki çok acıları yaşamış bu bölgenin evlatları insanları, herkesten fazla bunun ne anlama geldiğini biliyor. ve Recep Tayyip Erdoğan'a da Allah'ın izniyle 30 Mart'ta destek çıkacak" ifadesini kullandı.

Yaş kozaya 30 lira destek

Daha sonra Kulp'un Ağaçlı beldesinde kurulan Kulp İpek İplik Üretim Tesisinin açılış törenine katılan Eker, Kulp'ta 2003 yılında 5 ton olan yaş ipek koza üretim miktarının 50 tona çıktığını söyledi.

Göreve geldiklerinde bir kilogram yaş ipek kozasına 10 lira destek verildiğini hatırlatan Eker, "Biz 20 lira yaptık. 2014 yılı ürünü için yaş kozaya kilogram başına 25 lira düşünmüştük ama 30 lira vereceğiz. İpek kozası üretimini artırıyoruz" diye konuştu.

Özel sektöre destek

Özel girişimcilerin Kulp'ta ipekle ilgili tesis kurmalarına destek vereceklerini vurgulayan Eker, şunları kaydetti:

"Yaş ipek kozası üretim tesisi kurulduğu takdirde 1 milyon 200 liraya  kadar olan yatırım tutarının yüzde 50'sini hibe veriyoruz. İpek iplik üretim tesisi kurulursa onlara da bu paranın yarısını hibe veriyoruz. Özel sektör gelip bunu yapsın, yarısını hibe olarak veriyoruz. İpek kozası üretimini artırıyoruz. Türkiye'nin yüzde 40'ı şu anda Kulp'ta üretiyoruz. Şimdi ipek iplik üretim tesisini kurduk. Kulp ipeğin, ipek böcekçiliğinin merkezi, Pasuri ismi Allah'ın izniyle bir dünya markası olacak."

Bakan Eker, burada yaptığı açılışın ardından Lice ilçesine geçerek, esnafı ziyaret etti. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Mehdi Eker Diyarbakır Türkiye Kulp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title