Haberler

Paramotor kullanımı için 50 uçuş gerekiyor, havada 3 saat kalabiliyor

Güncelleme:

HATAY'ın İskenderun ilçesine karadan giremeyince 'paramotor' ile sızmaya çalışan PKK'lı teröristlerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirilmesi, dikkatleri bu hava taşıtına çekti.

HATAY'ın İskenderun ilçesine karadan giremeyince 'paramotor' ile sızmaya çalışan PKK'lı teröristlerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirilmesi, dikkatleri bu hava taşıtına çekti. Paraşütünün kalitesine göre hızları 40 kilometreye kadar çıkabilen ve havada 3 saat kadar kalabilen paramotorların Türkiye'de en yaygın kullanıldığı yerlerden biri ise Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Babadağ. Eğitmenler, uçuşu özel izne bağlı olan bu hava taşını kullanmak için öncesinde en az 50 uçuş denemesi yapılması gerektiğini söyledi.

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki terör saldırısından sonra gözler PKK'nın paramotorlu 'terör uçuşuna' çevrildi. Daha önce Hatay'daki Amanos Dağları'na sızan PKK'lı teröristlerin 'Zeytin Dalı' operasyonu sonrasında bu güzergahı kapatıldı. Artık karadan Hatay'a sızamayan teröristler in 'paramotor' olarak bilinen hava paraşütü ile bölgeye sızmaya çalıştığı belirlendi. Bu şekilde sızma girişiminde bulunan toplam 4 terörist, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarınca etkisiz hale getirildi. Bu gelişme gözlerin paramotorlara çevrilmesine neden oldu. Dünyada ve Türkiye'de paramotorun en çok kullanıldığı yerlerden olan Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Babadağ'da uçuşu özel izne bağlı olan paramotor, sayılı işletmelerde bulunuyor. Hem yamaç paraşütü hem de paramotorlu uçuşların Türkiye'deki durağı olan Babadağ'da yaklaşık 20 yılı aşkın tecrübesiyle eğitim veren Veli Sevilgen (52), DHA'ya konuştu. 1997 yılından itibaren bu sektörün içerisinde olduğunu belirten Sevilgen, "1997 yılında Mersin'de açılan bir kurs eğitiminde uçmaya başladım. Uçuşlarımı 2003 yılları ile 2004 yılları arasına kadar sürdürdüm. Ardından uçuşlarımda, motorlu yamaç paraşütüne geçiş yaptım. O günden bugüne kadar motorlu yamaç paraşütünü (paramotor) aktif olarak kullanıyorum" dedi.

'PARAMOTOR KULANIMI İÇİN EN AZ 50 UÇUŞLUK TECRÜBE ŞART'

Sevilgen, paramotor kullanımının, paraşüte göre daha fazla deneyim gerektirdiğini söyledi. Paramotorun, motor ve pervane sistemi olan, yamaç paraşütü ile beraber düz zeminde hız kazandırılarak kullanılan bir hava taşıtı olduğuna dikkati çeken Sevilgen, "Önce yamaç paraşütü ile belirli bir seviyeye kadar uçuş yapıp, tecrübe sahibi olunduktan sonra motorlu yamaç paraşütü kursuna geçiş yapabilir. Ancak onda da minimum 50 veya 100 uçuş yapılması gerekiyor. Bunu minimum 50 saat olarak da düşünebiliriz" diye konuştu.

'3 SAAT HAVADA KALABİLİYOR'

Paramotorla düz bir zeminden kalkış yapılıp, mesafe uçuşları yapılabildiğinin altını çizen Sevilgen, "Bir veya iki kişi taşıyabiliyor. Ortalama olarak 3 saat havada kalınabiliyor. Kullanılan paraşüte göre saatteki hızı 25 ile 40 kilometre arasında değişebiliyor" dedi.

'UÇUŞ İÇİN THK İZNİ GEREK'

Paramotor kullanımının izne bağlı olduğunu vurgulayan Sevilgen, "Motorlu hava uçuşlarını yapabilmemiz için Türk Hava Kurumu, lisanslar veriyor. Bu lisanslar bizde mevcut. Bu lisanslarla farklı şehirlerde gösteri uçuşları yapabiliyoruz. Uçuş yapılmadan önce mülki amirliklerden, kaymakamlıklardan, emniyetten izin alınması gerekiyor. Güvenlik açısından bir sıkıntı yok ise uçuş yapılabiliyor. Askeri, stratejik bölgelerde, adliye, emniyet, petrol dolum tesisleri yakınında uçuş yapabilmemiz imkansız" dedi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İskenderun PKK TSK Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title