Haberler

Leylekler Vadisi'nde Yavrular Ölmesin

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan Leylekler Vadisi’nde dünyaya gözlerini açan yavru leyleklerin önümüzdeki günlerde uçuş talimlerine başlayacağı ancak, bunlar için bölgedeki enerji nakil hatlarının ölüm tehlikesi oluşturduğu bildirildi.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan Leylekler Vadisi'nde dünyaya gözlerini açan yavru leyleklerin önümüzdeki günlerde uçuş talimlerine başlayacağı ancak, bunlar için bölgedeki enerji nakil hatlarının ölüm tehlikesi oluşturduğu bildirildi.

Leylek maketleriyle süslediği muhtarlık bürosu ile dikkat çeken Yeşildağ Mahallesi'nin leylek dostu muhtarı Duran Aslan, son yıllarda "Leylekler cenneti" olarak anılmaya başlanan Beyşehir'de Leylekler Vadisi'nin yaz dönemi göçebe konuklarını bekleyen tehlikeye dikkat çekti. İlkbahar mevsiminde vadiye gelen göçebe kuşların yuvalarında yavrularının dünyaya gözlerini açtığını, halen anneleri tarafından beslenen yavruların önümüzdeki günlerde kış öncesi güney bölgelere göç için bölgede uçuş talimlerine başlayacağını hatırlatan Aslan, "Anneleri belki telleri biliyor, fark edebiliyor ama bölgeye çok acemi olan yavruları uçmaya alıştırılırken bunları fark edemeyip çarpabiliyor. Buradaki elektrik telleri ve enerji nakil hatları nedeniyle çok sayıda yavru ölebiliyor. Biz bu yavru leyleklerin ölmemesi için ya bu nakil hattının buradan kaldırılmasını ya da kablolu, izoleli tehlike oluşturmayacak teller çekilmesini istiyoruz" dedi. Bugüne kadar bu hatların çok sayıda leyleğin ve yavrusunun ölümüne neden olduğunu savunan Aslan, bundan sonra yeni leylek ölümlerinin olmaması için yetkililerin harekete geçmesini beklediklerini dile getirdi.

BEYŞEHİR LEYLEKLER CENNETİ GİBİ

Beyşehir ilçesinde hem Yeşildağ, hem de Adaköy Mahallesi'nde ardıç ağaçlarının bulunduğu mezarlıklara yuva yapan leyleklerin özellikle doğa, kuş ve fotoğrafseverlerin büyük ilgisini çektiğini anlatan Aslan, bölgenin bu bakımdan görülmeye değer bir yer olduğunu söyledi. İlkbahar mevsiminde gelen göçebe kuşların yeniledikleri yuvalarına yumurta bırakıp, bir süre sonra bu yumurtalardan çıkan yavrularla vadinin şenlenmeye başladığını anlatan Aslan, "İşte yine geldiler, yine yavruladılar. Bir yuvada iki ya da üç tane yavru olabiliyor. Bunları sürekli besliyorlar, büyütüyorlar. Şu anda büyüme evresinde olan yavrular uçmaya hazırlanıyor" şeklinde konuştu.

Ormanlar dururken mezarlıkların bulunduğu bu mekanlarda ardıç ağaçlarına leyleklerin yuva yapmalarını çok ilginç bulduğunu da aktaran Aslan, 65 yaşında olduğunu, kendisini bildi bileli bu göçebe kuşların buralara yuva yaptığını vurguladı. Bu leyleklerin belirli bir süre için misafir gibi gelip gitmelerinin çok ilginç olduğunu, son yıllarda buradaki leylekleri görmek için çok sayıda ziyaretçinin gelmeye başladığını belirten Aslan, "Gerek hafta sonu, gerekse hafta içinde çok sayıda ziyaretçi gelip gidiyor. Ben leylek dostu bir muhtar olarak yardımcı olmaya çalışıyorum. Ama benim de bir muhtarlık bütçem yok, yapılabilecekler konusunda elimden bir şey gelmiyor. Burada sadece gözetleme ya da fotoğraf çekebiliyorlar. Burası çok bakımsız ve ilgi istiyor. Fotoğrafseverlerin daha iyi görüntü alabileceği gözetleme yerleri ile bu alanın bakımının yapılarak daha da ilgi çekici hale getirilmesi gerekiyor. Buranın daha çok tanıtılmasının da gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca, buradaki leyleklerin yaşamlarını konu olan geldikleri günden ayrıldıkları tarihe kadar olan sürecin de iyi bir belgesel konusu olabileceğini düşünüyorum. Kuş ve doğasever olan herkesi burayı görmeye davet ediyorum" diye konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Duran Aslan Yeşildağ Beyşehir Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title