Haberler

(Özel Haber) Doğal Klimalı Kaleoğlu Mağarası Şaşırtıyor

Gaziantep'te bulunan Kaleoğlu Mağarası, soğuktan kaçarak ziyaret eden vatandaşları hayrete düşürüyor.
Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava Gaziantep'te de kuru ayaz şeklinde kendisini gösterirken, soğuktan korunmak isteyen vatandaşlar...

Gaziantep'te bulunan Kaleoğlu Mağarası, soğuktan kaçarak ziyaret eden vatandaşları hayrete düşürüyor.

Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava Gaziantep'te de kuru ayaz şeklinde kendisini gösterirken, soğuktan korunmak isteyen vatandaşlar tarihi Yenihan içerisinde bulunan Kaleoğlu Mağarası'na girince aniden değişen hava sıcaklığından dolayı hayrete düşüyor. Dışarıda eksi 2 derecelerde olan hava sıcaklığı içerisinde hiçbir ısıtıcı kullanılmayan mağaraya girince artı 20 derecelere ulaşıyor. Mağarayı ziyaret eden yerli turistler dışarıdaki soğuktan sonra mağaranın doğal sıcaklığının şaşırtıcı olduğunu dile getirdi.

Gaziantep Müdafaası'nda mesken olarak ve silah yapımında kullanıldığı öğrenilen ve Mehmet Kaleoğlu tarafından restore edilen mağara, şimdilerde kafe olarak kullanılıyor. Mağara içerisinde, ziyaretçilere her türlü konfor sağlanmış durumda. Tarihi mistik ortamıyla farklı güzellikleri bünyesinde barındıran mağarada, cümbüş ziyafetinden sıra gecelerine, dokumacılıktan yöresel lezzetlere her şey bulunuyor.

Kaleoğlu Mağarası'nı restore eden ve işletmesini yapan Mehmet Kaleoğlu, Kaleoğlu Mağarası'nın 500 yıllık bir mağara olduğunu ve yazlı kışlı 15 santigrat derece civarında olduğunu belirterek, "Burası doğal klimalı bir mağaradır. Burada sıcaklık yaz kış 15 derece civarındadır. Dışarıda 45 derece sıcak olduğunda burası 15 derece, dışarıdaki sıcaklık eksi 5'lerde de olsa burası yaklaşık 15 derecedir. Buraya gelen insanlar hayran kalıyorlar. Kapadokya'da da böyle yerler varmış. Oraları görüp gelen insanlar 'burası Gaziantep'in Kapadokya'sıdır' diyorlar. Burası insanların çok hoşuna gidiyor. Gelir gelmez hemen buraya oturuyorlar. Burası turistler tarafından yoğun ilgi görüyor" dedi.

Mağaranın tarihçesi hakkında bilgiler veren Kaleoğlu, "Bu mağarada daha önce insanlar barınmışlar. Sonraki işgal yıllarında barınak olarak kullanmışlar. Mağaranın içinde bulunan kuyulardan insanlar erzak göndermişler. Silah deposu, yiyecek içecek deposu olarak kullanmışlar. Bütün evlerin altlarında kuyu var" ifadelerini kullandı.

İstanbul'dan Gaziantep'i gezmek için gelen Musa Demirci ise dışarıdaki soğuktan sonra mağaraya girince yaşadığı şaşkınlığı şu cümlelerle anlattı: "Gayet güzel doğal bir ortam. Gayet iyi çok beğendik. Dışarıda keskin bir soğuk var. Ama içeri girdiğinizde doğal bir sıcaklık hissediyorsunuz. Çok ciddi muhafaza ediliyor. Herhalde tarihi öneminden kaynaklanıyor."

İstanbul'dan gelen bir diğer yerli turist Canan Demirci ise mekanın çok güzel olduğunu dile getirerek, "Dışarıdaki hava çok soğuk. Keskin ayaz var diyebilirim. Ama mağaradan içeri girdiğimde çok doğal bir sıcaklık var. Sanki kalorifer yanıyormuş gibi. Mekan çok güzel, çok harika, çok beğendim. Özellikle Gaziantep'i çok beğendim" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Musa Demirci Kapadokya Gaziantep İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title