Haberler

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov'dan Bağımsızlık Günü Mesajı

TAŞKENT (AA) – Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un, ülkenin bağımsızlığının 25. yıl dönümü dolayısıyla gönderdiği kutlama mesajı Özbekistan Devlet Televizyonu'nda okundu.

TAŞKENT (AA) – Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un, ülkenin bağımsızlığının 25. yıl dönümü dolayısıyla gönderdiği kutlama mesajı Özbekistan Devlet Televizyonu'nda okundu.

Cumartesi günü beyin kanaması geçiren İslam Kerimov, gönderdiği kutlama mesajında, ülkenin yüzyıllar öncesine dayanan tarihinde tamamen yeni bir sayfa açan, halkı müstebit rejimin kelepçelerinden kurtararak, özgür ve müreffeh hayat kurma yolunu açan Özbekistan'ın bağımsızlığının 25. yılı dolayısıyla ülke halkını kutladı.

Kerimov, mesajında, hiçbir halkın ve milletin bağımsızlığı kolaylıkla elde etmediğini, bu gerçeğin farkında olan halkın bağımsızlık mücadelesinde canını feda eden ecdatlarının anısını ebediyen kalbinde saklayacağını belirtti.

Bağımsızlığın ilk yıllarında, eski rejim esaretleri sonucu durumu giderek kötüleşen ülkede sadece bir hafta yetecek un rezervinin kaldığını, saldırgan güçlerin başkaldırdığını ve ülkenin uçurumun kenarına geldiğini hatırlatan Kerimov, o tehlikeli dönemde bile halkın kendi seçtiği bağımsızlık yolundan dönmediğini çünkü bunun gelecek nesillere ihanet etmekle eşit olduğunu ifade etti.

Her ne kadar zor da olsa, tüm engellere rağmen ülkenin bugününe ve geleceğine yönelik strateji üzerinde çalıştıklarını belirten Kerimov, "Özgür ve demokratik devlet ve sivil toplum kurma, piyasa ekonomisine geçme ve kalkınan devletler sıralamasına girme yolunda aceleci davranmadık. Dünyadaki en iyi tecrübelerden istifade ederek, bu konuda derin düşünülmüş ve kendimize özgü, uluslararası arenada da 'Özbek modeli' olarak kabul edilen yolu benimsedik." ifadesine yer verdi.

"Özbekistan'ın kendi kendini beslemeye ve savunmaya gücü yetmeyen, ekonomisi tek taraflı gelişen ve yaşam düzeyi çok düşük olan bir ülkeden, kısa bir dönemde, hızlı ve istikrarlı bir şekilde gelişen, dünya toplumunda kendine özgü yeri olan kudretli bir devlete dönüşmekte olduğunu söyleyebiliriz." değerledirmesinde bulunan Kerimov, bağımsızlık yıllarında ülke ekonomisinin yaklaşık 6 kat büyüdüğünü, sanayinin ekonomideki payının yüzde 14'ten yüzde 34'e ulaştığını, küresel mali krizin devam etmesine rağmen ekonominin son 11 yılda sürekli yüzde 8 oranında büyüdüğünü belirtti.

Kerimov, günümüzde yakın ve uzak bölgelerde çatışma ve gerginliklerin giderek artmasının, terör, aşırıcılık ve uyuşturucu kaçakçılığı tehlikesinin giderek büyümesinin kendilerini tedirgin ettiğine dikkati çekerek, böyle zorlu bir dönemde Özbekistan'ın güvenliğini ve sınırlarının dokunulmazlığını sağlamanın, ülkede yaşayan tüm vatandaşların huzur ve birlikteliğini göz bebeği gibi muhafaza etmenin devletin öncelikli görevlerinden olduğunu kaydetti.

Kerimov, ülkesinin dış politikada başkalarının işine karışmamak ve mevcut gerginlikleri barış ve siyasi uzlaşma yoluyla çözmek taraftarı olduğunu, ayrıca çeşitli askeri bloklara katılmamayı, ülkede yabancı ülkelerin askeri üslerine yer vermemeyi ve Özbekistan askerlerinin diğer ülkelerde bulunmamasını kendileri için uygun gördüklerini bildirdi.

Kerimov, bağımsızlık yıllarında yakın ve uzak komşu ülkelerle ilişkilerini karşılıklı saygı ve menfaatlere dayalı olarak geliştirdiklerini ve bu politikayı bundan sonra da sürdürmeye hazır olduklarını vurguladı.

Özbekistan'ı 1989 yılından bu yana yöneten Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, cumartesi günü beyin kanaması geçirmesinin ardından kaldırıldığı hastanede tedavi görüyor.

Kaynak: AA / Güncel

İslam Kerimov Özbekistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title