Haberler

Otomotiv Tedarik Sanayisi Yatırım ve İhracatta Hız Kesmiyor

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişimi sonrası 2016 yılı için uygulamaya koydukları hareket planında hiçbir erteleme ya da gerilemeye mahal vermediklerini belirterek, "Sektörümüze yönelik risk asla söz konusu değil. Tam tersine yatırımlarımız meyve vermeye başladı, artık vites büyütüyoruz.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişimi sonrası 2016 yılı için uygulamaya koydukları hareket planında hiçbir erteleme ya da gerilemeye mahal vermediklerini belirterek, "Sektörümüze yönelik risk asla söz konusu değil. Tam tersine yatırımlarımız meyve vermeye başladı, artık vites büyütüyoruz." dedi.

TAYSAD Başkanı Kanca, Avangarde Hotel'de tedarik sanayisinin darbe girişiminin sonrasındaki son durumunu ve yılın kalanına ilişkin değerlendirmelerini yönetim kurulu üyeleri ve eski dönem başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda gazetecilerle paylaştı

Toplantıda konuşan Kanca, darbe girişiminden sonra 2016 yılı için uygulamaya koydukları hareket planında hiçbir erteleme, gerileme ya da aksamaya mahal vermediklerini belirterek sektöre yönelik önemli bir riskin asla söz konusu olmadığını ve olmayacağını söyledi.

Sektörde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı gibi, tüm iş süreçlerinin normal seyrini koruduğunu dile getiren Kanca, TAYSAD'ın bundan sonraki süreçte, Türk sanayisini ve ekonomisini güçlendirmek için tüm gücüyle çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Kanca, Türkiye'nin bugüne kadar yaşadığı birçok zorluğun üstesinden gelmeyi başardığını, milletin ve hükümetin sağduyusu ve özverisi ile bugünlerin de kısa sürede geride bırakılacağını kaydederek, gelecek süreçte birlik ve beraberlik anlayışının ülke ekonomisi ve geleceği için çok önemli olduğunu bildirdi.

Başkan Kanca, derneğin mevcut ve eski yöneticileri olarak bir arada bulunmalarının nedeninin ülkenin beraberliğine ve parlak geleceğine olan inancı taşımaları olduğunu anlattı.

"Yabancı ortaklarımızda tedarik sanayinin olumlu algısı var"

Kanca, tedarik sanayisinin önemli bir paya sahip olduğu ülke ekonomisinin gelecek dönemdeki durumuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yabancı yatırımcılar bilmeli ki, Türk ekonomisinin geleceği oldukça parlak. Tedarik sanayisi de bunun bir parçası olarak aynı emareleri gösteriyor. Türkiye, hala yatırımcıların önemsediği ve ihtiyaç duyduğu anahtar ekonomik faktörleri karşılayan dinamik bir ülke. Devam eden ekonomik büyüme hızı, destekleyici uluslararası çevreler, ekonomik çerçevemiz, genişleyen iç piyasamız ve işçilik maliyeti gibi hayati unsurlar ülkemizin sahip olduğu ana rekabet avantajları olarak göze çarpıyor.

Bizim sektörümüzde yaşanan gelişmeler de bu doğrultuda ilerliyor. Daha geçtiğimiz günlerde 2014'ten bu yana sürdürdüğümüz ve 6 milyon liranın üzerinde fayda sağlanan İş Mükemmelliği URGE Projesi kapsamında Japonya'daydık. Orada çok önemli temaslarımız oldu. Türkiye'nin bir parçası olarak biz tedarik sanayinin yabancı iş ortaklarımız ve paydaşlarımız nezdindeki olumlu algısını bir kez daha deneyimleme fırsatı bulduk. Tedarik sanayisi bu algının ve başarıların devamı için titiz bir çalışma içerisinde kararlılığını sürdürüyor."

"15 Temmuz'dan sonra beklenenin aksi oldu"

Kanca, darbe girişiminin ardından ciddi bir ekonomik durgunluk beklense de gelişmelerin beklenenin tersi yönünde olduğunu belirterek, "Bu alçak girişimin önünde milletimiz dik bir duruş sergiledi. Planlarımızda hiçbir erteleme ya da gerilemeye mahal vermedik. Dolayısıyla sektörümüze yönelik önemli bir risk asla söz konusu değil." diye konuştu.

Tam tersine yatırımlarının meyve vermeye başladığını, aksine, vites büyüttüklerini dile getiren Kanca, "Yabancı yatırımcılar ve yurt dışındaki tüm paydaşlarımız bilmelidir ki; Türkiye ekonomisinin geleceği artık çok daha parlak" ifadesini kullandı.

"İhracatımız yüzde 7 arttı, 5,3 milyar dolar oldu"

Kanca, temmuz sonu itibarıyla tedarik sanayisinin geldiği noktaya değinerek, TİM verilerine göre, 2016'nın ilk 7 ayında geçen yılı aynı dönemine göre tedarik sanayisinin ihracat değerinde yüzde 7'lik artış gerçekleştiğini söyledi.

Böylece ilk 7 aylık ihracatın 5,3 milyar dolar seviyesine yükseldiği bilgisini veren Kanca, toplam otomotiv sektörü ihracatının ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11'lik artışla 13,5 milyar dolara ulaştığına dikkati çekti.

Kanca, yaşanılan bu süreçte, ihracattaki artışın yüzleri güldürdüğünün altını çizerek, mevcut durumu daha da iyileştirmek adına ülke ekonomisine değer katmak için çalışmalarını durmaksızın sürdüreceklerini bildirdi.

"Pozitif algı için seferberlik gerekiyor"

Kanca, kendilerinin de faaliyetlerini devam ettirdiği organize sanayi bölgesinde iş yapan bütün firmalarla konuştuğunu ve herkesin işlerine devam ettiğini kaydederek, herkesin işçi aradığını aktardı. Bu saatten sonra ülkenin yurt dışındaki algısını pozitife çevirmek veya pozitifte tutmak için bir seferberlik yapılması gerektiğini aktaran Kanca, bunun için çok geniş çalışmalar yapılması gerektiğini bildirdi.

Kanca, kendilerinin ilk günden bu yana yabancı ortaklar, alım yapan firmalar veya paydaşlarla iletişim halinde olduklarını ifade ederek, Türkiye'de endişe edecek herhangi bir sıkıntı bulunmadığını, yatırımların, ekonomik faaliyetlerin tüm hızıyla sürdüğünü anlattıklarını hatırlattı.

Başkan Kanca, "Bundan sonra 4 koldan Türkiye'yi doğru anlatmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Herkesin bir dönem Türkiye'yi pamuklara sararak anlatması lazım. Türkiye'nin büyüklüğü ve ekonomisi yabancılarda var olan korkuları aşacak." dedi.

Rusya ve İran pazarına ilişkin bir soru üzerine Kanca, "Henüz işler çok daha yavaş ilerliyor. Rus bürokrasisi gerçekten yavaş. Henüz ciddi bir gelişme yok." ifadelerini kullandı.

"Sevkiyatta sıkıntı yaşamadık"

TAYSAD eski başkanlarından Bayraktarlar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Bayraktar, darbe girişimi sonrası 16 Temmuz sabah saat 08.00 vardiyası hariç ondan sonraki bütün vardiyaların tüm personelle devam ettiğini belirterek, otomotiv sektörünün güven endeksli olduğunu, orada sevkiyatta en ufak bir aksama yaşanması durumda sıkıntı oluştuğunu söyledi.

16 Temmuz'da kendileriyle çalışan tüm yabancı müşterilere yazı gönderdiklerini dile getiren Bayraktar, herhangi bir sıkıntı olmadığını, çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini mektupta anlattıklarını bildirdi.

Bayraktar, 29 Temmuz'da Slovenya'da daha önceden planlanmış bir ilave yatırımın açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu yatırımımızın açılışına Slovenya Başbakanı ve Ekonomi Bakanı da katıldı. Onlar da böyle bir girişimin kendilerini üzdüğünü anlattı." dedi.

Şirketlerinin ABD, Güney Afrika, Almanya ve bazı Avrupa ülkelerine sevkiyat yaptığını bildiren Bayraktar, "15 Temmuz'dan sonra sevkiyatlarımızda bir tane bile aksama yaşamadık. Bu sorun sonrası ülkemizde güzel şeyler olduğunu görüyorum." diye konuştu.

TAYSAD'ın eski yönetim kurulu üyesi ve Autoliv Türkiye Yöneticisi Mustafa Alaca da kendilerinin bile anlamakta zorlandığı bir ortamı yabancılara anlatmanın ve onların anlamasını beklemenin kolay olmadığını söyledi.

Alaca, "Türkiye algısı için yurt dışında çalışmalar yapmalıyız. Herkes elini taşın altına koymalı." dedi.

TAYSAD Başkan Yardımcısı Perihan İnci ise dünya çağındaki uluslararası organizasyonlar ve fuarlarda Türkiye'nin çok ciddi şekilde anlatılması gerektiğini belirterek burada herkes gibi basın kuruluşlarına ve mensuplarına da önemli görev düştüğünü vurguladı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Bayraktar Mustafa Alaca Slovenya Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title