Haberler

Ordu1akil İnsanlar Heyeti Ordu'da; 'Türkiye'nin Bu Hassas Sorunu Konuşması Lazım'

Akil İnsanlar Heyeti'nin Karadeniz Bölgesi Grubu, Ordu'da sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve bazı vatandaşlarla biraraya geldi.

Akil İnsanlar Heyeti'nin Karadeniz Bölgesi Grubu, Ordu'da sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve bazı vatandaşlarla biraraya geldi. Kent merkezi dışında düzenlenen toplantıda heyet üyeleri süreçle ilgili görüşlerini anlatırken, bina dışında da bir grup protesto gösterisi yaptı.

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Prof.Dr.Yusuf Şevki Hakyemez, üyeler Fatma Benli, Oral Çalışlar, Kürşat Bumin, Yıldıray Oğur, Bendevi Palandöken, Vedat Bilgin ve Ahmet Gündoğdu Ordu'da toplantı yaptı. Ulubey İlçesi yol güzergahında, kent merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Karacaömer Köyü'ndeki Rüya Düğün Salonu çevresinde geniş güvenlik tedbirleri alındı. Binanın çevresi demir bariyerlerle kapatıldı. Yaklaşık 30 kişilik bir grup bina önünde toplanarak protesto gösterisi yaptı. Akil insanlar heyetinin araçlarla binaya gelişi sırasında, ellerinde Türk bayrakları olan protestocu grup, ıslıklarla heyet üyelerine tepki gösterdi. Bu sırada jandarma eylemcilerin önünde barikat oluşturdu.

Ardından Ordu'daki sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve çağrılan bazı vatandaşların katıldığı toplantı başladı. Toplantının yapıldığı salona ve bina dışına büyük bir Türk bayrağı ve Atatürk posteri asıldı. Toplantının ilk bölümünde heyet üyeleri tek tek konuşma yaparak süreçle ilgili düşüncelerini anlattı.

HÜKÜMET İNİSİYATİFİNİ KENDİSİ YÜRÜTÜYOR

İlk konuşmayı yapan Heyet Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, 30 yıllık bir terör sorunun çözümü noktasında hükümetin başlatmış olduğu sürecin, hükümetin insiyatifinde devam ettiğini belirterek, Hükümet kendine göre bir çözüm süreci, yol haritası belirlemiş insiyatifini kendisi yürütüyor. Ama aynı zamanda bu hassas konuda 30 yıllık terörün birikimi nedeniyle ortaya çıkan hassasiyet nedeniyle insanların sürece nasıl baktıklarını, sürece ilişkin olarak yaklaşımlarını, süreçle ilgili endişelerini bilmek istiyor dedi.

TÜRKİYE'NİN BU HASSAS SORUNU KONUŞMASI LAZIM

Toplantıya katılanlarla birlikte sürece konuşup değerlendirmek istediklerini dile getiren Prof. Dr. Hakyemez, Kendimize göre süreci neden destekliyoruz ifade ederiz ama önemlisi sizlerin görüşlerini almak isteriz. Bu toplantılarda protestolar, birilerinin sesini kesmeler, yüksek sesle görüşlerini ifade etme tarzları bizim için uygun değildir. Toplantının formatı için de uygun değildir. Çünkü Türkiye'nin bu hassas sorunu konuşması lazım. Ordu da konuşması, lazım Diyarbakır'da da Türkiye'nin dört bir yanında da konuşması lazım diye konuştu.

İKTİDARIN BİZE YÖNELİK BİR TALİMATI YOK

Türkiye'nin 30 yıllık terör ve 5 bin civarında şehit bulunduğunu belirten Prof.Dr. Hakyemez şöyle devam etti

Bunların ortaya çıkardığı bir hassasiyet sözkonusu. Türkiye'de terör nedeniyle ortaya çıkan bölünmez bütünlük noktasındaki hassasiyet hepimiz için geçerli. Ama sorunun da çözülmesi gerekiyor. 30 yıllık süre boyunca devlet güvenlik politikalarıyla birlikte sorunun çözümü noktasında önemli işler yaptı, ama bu sorunun bu şekilde çözülebileceğini söylemek zor. Dolayısıyla daha farklı yöntemlerle birlikte sorunun çözümü noktasında arayışlara girmek lazım. Çözüm süreci olarak yapılandırılan sürecin önemi de buradan kaynaklanmaktadır. Siyaset dediğimiz mekanizmanın sorunlara çözüm bulmak için devreye girmesi gerekiyor. Hepimiz farklı dünya görüşüne sahip olabiliriz. Farklı dünya görüşüne sahip insanların tek ortak noktası akan kanın durması noktasında hem fikir olmamızdır. Onun ötesinde burada iktidarın bize yönelik bir talimatı yönlendirmesi yol haritası söz konusu değildir.

Başkan Prof. Dr. Hakyemez'in ardından heyet üyeleri tek tek konuşma yaptı. Öte yandan heyet üyelerinin yanı sıra Ordulu sanatçı Ahmet Yenilmez de toplantıya katılarak konuşma yaptı.

MHP'DEN TEPKİ YÜRÜYÜŞÜ

Öte yandan Ordu'ya gelen Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu üyelerini proteste eden MHP İl Teşkilatı üyeleri, Türk Bayrakları ile kent merkezinde yürüyüş yaptı. İl başkanlığı binası önünde toplanan grup sloganlar atarak Sırrıpaşa Caddesi'ne kadar yürüdü.

Burada basın açıklaması yapan MHP İl Başkanı Cemal Enginyurt, akil insanlara tepki göstererek Daha dün Marmara'da bu akılsız adamlardan birisi diyor ki, 'Öcalan serbest bırakılsın.' Yine bir diğer akıllı adam diyor ki 'Öcalan'a bebek katili demeyin', Öcalan bebek katili denince üzülüyor. Katile ne demek lazım, vahşiye ne demek lazım, kan emiciye ne demek lazım Beyler şu ülkenin haline bakın. Dün uçağa bindiğinde 'Benim anam da Türk'tü' diyen Apo, bugün Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na talimat veriyor. Yazıklar olsun dedi.

Grup basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

GÖRÜNTÜLER GEÇİLİYOR

Haber-Kamera Yaprak KOÇER- İlker AKTAŞ- Nedim KOVANORDU, (DHA)

======================================================

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz Bölgesi Oral Çalışlar Fatma Benli Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title