Haberler

Ordu'da Orman Köylerinden Göç, Karacalara Yaradı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürü İshak Yılmaz, insanların son yıllarda Ordu'da orman köylerinden kent merkezine ve büyükşehirlere göç eetmesinin karaca popülasyonunu artırdığını söyledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürü İshak Yılmaz, insanların son yıllarda Ordu'da orman köylerinden kent merkezine ve büyükşehirlere göç eetmesinin karaca popülasyonunu artırdığını söyledi. Ayrıca avcıların ve vatandaşların bilinçlenmesiyle artık karacalara ateş edilmediğini belirten Yılmaz, bulunan yavru karacaların da korunduğunu anlattı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İshak Yılmaz, teknik personel tarafından arazide yapılan envanter çalışmalarına göre kentte karaca popülasyonunun son yıllarda ciddi olarak arttığına dikkat çekti. Karacaların artmasında en büyük etkenin, orman köylerinden büyükşehirlere ve kent merkezlerine göç olduğunu ifade eden Yılmaz, vatandaşların ve avcıların da artık nesli tehlikede olan bu hayvanları koruduğunu, yaralı ve annesini kaybetmiş yavru karacaların da Milli Parklara teslim edildiğini söyledi.

'İNSANIN AZALMASI KARACALARA YARADI'

Orman köylerinde insan nüfusunun azalmasının karacalara yaradığını vurgulayan İshak Yılmaz şunları anlattı:

"İlimizde karaca popülasyonu artmış bulunmakta. Bunu hem avcılarla, hem vatandaşlarımızla, hem de kendi teknik personelimizin arazide yapmış olduğu envanter çalışmalarından anlıyoruz. Ordu'da orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın büyükşehirlere, kent merkezlerine göç etmesi en büyük etken. Tabii ki ormanların ve alanın insanlar tarafından terk edilmesi yaban hayatın ve bilhassa karacaların çoğalmasını artırdı. Bir diğer etken de avcılarımızın, vatandaşlarımızın bilinçlenmesi. Bu hayvanların neslinin tehlikede olduğunu, çabucak doğada yok olabileceğinin bilincinde olduğundan bunlara kolay kolay kimse ateş etmiyor. Buda bu hayvanların popülasyonunu ilimizde son yıllarda artırdı. Bunun yanı sıra yaptığımız gözlemlerde Ulubey İlçesi'nde devlet avlağında yeterince ve fazla sayıda karaca olduğun tespit ettik. Burada 5 adet karaca avlama kotamız var. Profesyonel avcılarımız av turizm acentasına başvurarak Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden izin alıp burada av turizmi faaliyeti yapabilir. 5 tane karaca kotamızı da bu şekilde kullanmış olalım."

76 KARACA TEDAVİ EDİLDİ

Geçen yıl içinde yaralı ve annesini kaybetmiş 76 karacanın bulunarak Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiğini, bu karacaların 72'sinin anlaşmalı veteriner hekim Eren Yeşilkaş tarafından tedavi edilerek keçi sütüyle beslenip tekrar doğaya bırakaldığını belirten İshak Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen sene ilimizde 76 karaca vatandaşlarımız tarafından ve kendi personelimiz tarafından araziden toplanıp veteriner hekime teslim edildi. 72 tanesi doğaya salındı. Elimizde 4 karaca var. Ulubey'de anlaşmalı veteriner hekimimiz var. Onun kliniğinde tedavisi yapılıyor. Keçi sütüyle besleniyor bu küçük hayvanlar. Ondan sonra kuru gıda, saman ot veriliyor. İyileşince doğaya bırakılıyor. 4 karacanın tedavisi tamamlanınca onlar da doğaya bırakılacak."

ANNESİ 3 GÜN BOYUNCA ARAR

"Vatandaşların duyarlılığı ve yardımının baazen çok farklı boyuta çıktığını kaydeden İshak Yılmaz şöyle konuştu:

"Yolda buldukları bir karaca yavrusunu hemen bize intikal ettiriyor. Oysa o yavrunun üç gün boyunca annesi tarafından aranacağını bilse, belki de dokunmayacak. Onu rahatsız etmeyecek. Bize gelen yavruyu biz tedavi ettirip doğaya salıyoruz. Bunun başarısı yüzde yüz değil, en iyisi annesinin yanında büyümesi. Vatandaşlarımız lütfen hayvanlar yaralı değilse, köpekler tarafından zarar verilmediyse dokunmamalarını, onları uzaktan seyretmelerini, anneleriyle buluşmalarını sağlamalarını istiyoruz." - Ordu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İshak Yılmaz Ulubey Ordu Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title