Haberler

Niğde'de 120 Bin Hektar Toprak Toplulaştırılıyor

Niğde'nin içinde bulunduğu bölge ziraatı için en acil konuların başında toplulaştırma ve tasarruflu sulama sistemlerinin geldiğini ifade eden AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, tarımsal altyapıyı düzenleyerek ziraata daha elverişli...

Niğde'nin içinde bulunduğu bölge ziraatı için en acil konuların başında toplulaştırma ve tasarruflu sulama sistemlerinin geldiğini ifade eden AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, tarımsal altyapıyı düzenleyerek ziraata daha elverişli tarlalar üretmek için yaklaşık 63 Milyon TL'lik arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projelerinin hayata geçirilmeye başlandığını belirtti.

Toplulaştırma projesinin, sulamayı ucuz yapmak, istimlak parası ödememek, her parseli sulama kanalına dayalı yapıp sulama oranını arttırmak, parsellerin yollarının yapılması ve tarlalardaki kaya ve taş gibi malzemeleri temizleyerek toprağın kapasitesini iyileştirmek gibi amaçlarda yapıldığını belirten Kavaklıoğlu, Niğde'de 4 ayrı projeyle yaklaşık 120 Bin hektar alanda toplulaştırma ve arazi geliştirme projelerinin uygulanmaya başlandığının bilgisini verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü eliyle uygulanan projelere ilişkin detaylı bilgiler veren Kavaklıoğlu, üretime dolaylı etkisi olan proje ile çiftçilerin parsellerinin oranlarını eşitleyerek, üretimde her parselin önemli hale getirilmesinin sağlandığını kaydetti.

Milletvekili Kavaklıoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: "Toplulaştırma projeleri tarımsal alt yapıyı ve üst yapıyı düzenlemeyi hedeflemektedir. Kızılca, Çukurkuyu beldeleri ve Kayı köylerinde 37 bin hektar alanda yaklaşık 17 Milyon TL'lik bir proje uygulanmaktadır. Misli Ovası ise 3 parça halinde sürdürülmektedir. Misli Ovası 1. Kısım Çavdarlı, Konaklı, Ovacık, Yeşilgölcük ve Yeşilova köylerini, Misli Ovası 2. Kısım Alay, Bağlama, H. Abdullah, Kiledere ve Yıldıztepe beldeleri, Ağçaşar, Hasaköy ve Tırhan Köylerini, Misli Ovası 3. Kısım Edikli, Çarıklı, Karaatlı ve Dikilitaş beldeleri, Aşlama, Çayırlı ve Yarhisar köylerini kapsamaktadır. 80 bin hektar alandaki bu 3 projenin maddi karşılığı ise 46 Milyon 500 Bin TL'dir. Temel amaç düzgün ziraata daha elverişli tarlalar üretmektir. Artık her tarlarının yolu olacak, projelerde 2 Bin kilometreyi aşkın stabilize yol yapılması planlanıyor. Tarla sınırlarında düzeltme yapılacak. Projelerle 27 yeni sulama tesisi yapılacak. Kapsamlı bir tarla düzenlemesi sözkonusu olacak ve tarlalardaki parçalı kullanımlar minimum seviyeye indirilecektir".

Mevcut durumda dağınık şekilde bulunan parsellere sulama kanallarını ulaştırmanın hem maliyeti yükselttiğini hem de kanalların parsellere ulaşımında yok olan arazi sayısı arttığını kaydeden Kavaklıoğlu toplulaştırma ile küçük ve büyük parsellerin mümkün olduğu kadar yaklaştırılacağını söyledi.

"Sınır hataları ile kayıklıklar düzeltilecek ve hisseli tapular müstakil hale dönüştürülecek.Çiftçilerin mazot karı olacak. Eski sulama projesi olan yerlerde sulamalar yenilenecek projesiyle beraber sulama projesinin alt yapısı hazır olacak. Tarla drenajının alt yapısı sağlanacak, yüzey sularının tahliyelere taşınması sağlanacak. Kanalizasyonu olmayan köy ve beldelerin kanalizasyonları yapılacak. Arazi toplulaştırılması ile tarım gelirlerinde artış sağlanacak. Tüm sahanın toprak analizleri çıkarılacak ve sulamaya uygun tarla şekilleri oluşturulacak. Yani toplulaştırma projesiyle nimet-külfet dengesi sağlanacak. Projelerle arazilerin verimini artırıcı faaliyetler de ücretsiz olacak gerçekleştirilecektir. Bunlar arasında tarla içi geliştirme hizmetlerinde de arazinin taşlarının toplanması, yüzey tahliye hendeklerinin açılması, kapalı drenaj sistemlerinin yapılması ve tuzluluk gibi kimyasal problemlerinin yıkanması ve atılması gibi çalışmalar bulunmaktadır".

Toplulaştırmalarla ilgili vatandaşlara yeterli bilgilendirmenin yapılacağını ve çalışmaların başladığını kaydeden Kavaklıoğlu, "Toplulaştırma sırasında bazı sorunlar yaşanabilir. Ama toplulaştırma tamamlandıktan sonra arazileri sahipleri memnuniyet duyacaklardır" dedi.Kavaklıoğlu son olarak, toprağın bir üretim aracı olarak görülerek daha verimli tarıma uygun alanlar haline getirilmesi amacıyla başlatılan toplulaştırma projelerinden Niğde'nin daha fazla alanda yararlanabilmesi için de çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Alpaslan Kavaklıoğlu Ak Parti Niğde Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (1)

erdal dalkılıçmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Ben niğde yarhisar köyü kütüğüne bagliyim annemin ejdadindan kalan tarllasi vardı tapulu tarlasina ne eksen biterdi şu an annemin tarlası taşlı yillardir ekilmeyen yerden çıkıyor artı tarlamiz degerini yitirdi bu nasıl biseydir anlayamadım

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title