Haberler

Mymediks İlk Defa Medicana International Ankara Hastaları İle Test Edildi

Türkiye'de Bir İlk Olan Mymediks Kişisel Sağlık Takip Sistemi, İlk Defa Medicana Ankara Hastanesi Diyabet Hastaları Tarafından Deneyimlendi.

Tekimed tarafından geliştirilen mymediks Kişisel Sağlık Takip Sistemi'ni test eden hasta ve doktorlar deneyimlerini ve görüşlerini 8 Haziran tarihinde Medicana Ankara hastanesinde yapılan basın toplantısında paylaştı. Basın toplantısına Medicana International Ankara Hastanesi CEO'su Oğuz Engiz, Tekimed Genel Müdürü Gülara Tırpançeker, Tekimed Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Tırpançeker, Endokrinoloji Uzman Dr. Yavuz Selim Demir ve uygulamayı deneyimleyen diyabet hastası Özgür Çalışkan katıldı.

Tekimed Genel Müdürü Gülara Tırpançeker, mymediks sistemini kronik hastalık takibi yapmak ve kişisel sağlık kayıtlarını takip etmek için geliştirdiklerini belirterek şunları söyledi: "Dünya nüfusu yaşlanıyor. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 21'i, yani yaklaşık 2 milyar kişi 60 yaşın üzerinde olacak. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ölümlerin %60'ı kronik hastalıklardan kaynaklanmaktadır. 2020 yılında ise ölümlerin %75'i kronik hastalıklardan oluşacaktır. Dünyada 800 milyondan fazla kronik hasta vardır. Türkiye'de ise nüfusun %7,2'si diyabet hastasıdır ve bu hastalık, ölüm nedenlerinin içinde 8. sırada yer almaktadır.

Mevcut sağlık sisteminde sağlık harcamalarının %80'i kronik hastalık yönetimine yapılmasına rağmen istenilen sonuçlar alınamamaktadır. Kronik hastalıkta bakımın devamlılığı ve sürekliliği çok önemlidir. Kronik hastalık yönetiminde teletıp, e-sağlık gibi uygulamalar ile endüstri çağı tıbbından bilgi çağı tıbbına geçilmektedir. Evde, uzaktan bakım sayesinde yaşam kalitesi artmakta, sağlık harcamaları ve maliyetler düşmekte, hasta memnuniyeti de artmaktadır.

Bireyin rolü gelişmekte, tedavi etmenin öncesinde önlemeye odaklanılmakta, hasta merkezli sağlık ve bakım hizmeti verilmektedir. Sonuç olarak da sağlık kişiselleşmektedir. Kişisel sağlık kayıtları bu yeni yaklaşımın bir ürünüdür. Kişisel sağlık kayıtları kişilerin alerjileri, kullandığı ilaçlar, geçirdiği operasyonlar, sağlık sorunları, test ve tahlil sonuçları vs. gibi sağlık bilgilerini kronolojik sırada oluşturmalarını, saklamalarını, istediği kişilerle ve sağlık profesyonelleri ile paylaşabilmelerini ve 7/24 ulaşabilmelerini sağlar.

Tekimed olarak bizler bu nedenlerle mymediks kişisel sağlık takip sistemini geliştirdik. mymediks kişilerin sağlık kayıtlarını oluşturmasını, kronik hastalık yönetimini sağlamakta ve kolaylaştırmakta olup sağlıklı kalmalarına da yardımcı olmaktadır. Dünya'da özelllikle Amerika'da bu tür uygulamalar yaygın olarak kullanılmaktadır. Tüm özellikleri ile Türkiye'de e-sağlık alanında önemli bir adım olan mymediks'i geliştirmenin ve Medicana ile işbirliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Uygulamayı deneyimleyen diyabet hastası Özgür Çalışkan sistemi 4 aydır kullandığını, uygulamanın kullanımının çok kolay olduğunu belirtti. Günde birkaç kez kan şekerini ölçtüğünü ve ölçüm sonuçlarını mymediks ile internet üzerinden Medicana'daki uzmanlara anında ve hızlı bir şekilde gönderdiğini söyledi. Bu sistem sayesinde ölçüm sonuçlarını kağıtlara yazmasına gerek kalmadığını, elle yazım hatalarının ortadan kalktığını ve Medicana sağlık profesyonelleri ile her an iletişimde olduğunu, ölçüm sonuçlarına göre diyet ve insülin programının kolayca ve anında ayarlandığını anlatarak mymediks Kişisel Sağlık Takip Sistemi'ni tüm diyabet hastalarına tavsiye ettiğini söyledi.

Endokrinoloji Uzman Dr. Yavuz Selim Demir diyabetin kontrol altına alınmazsa damar sertliği, inme, böbrek yetmezliği, koroner kalp hastalığı, körlük ve ayak ampütasyonu gibi ciddi sorunlara yol açabilen bir hastalık olduğunu belirterek bu komplikasyonların gelişimini engellemek için hastaların düzenli izlenmesinin ve kontrollerinin yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Yapılan çeşitli kontrollerin ve rejimlerin dışında, hastaların kendi kendilerine günlük kan şekeri ölçümlerini yapıp düzenli kayıt tutmalarının da önemli olduğunu belirten Dr. Yavuz Selim Demir, kan şekeri hedef değerlerinin dışındaki sonuçların hastayı takip eden hekime bildirilmesinin ve gerekli tedavi ve önlemlerin alınmasının gerekliliğini vurguladı. Bu noktada hastaların Kronik Hastalık Kontrol Programı ile takip edilmesinin hem hastalığı erken kontrol altına almak, hem de hastaya hastalığını kontrol etmede güven duygusu vermek açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Tekimed Bilgi İşlem Hizmetleri'nden Oğuz Tırpançeker, mymediks sisteminin nasıl çalıştığına dair ayrıntılı bilgi verdi. Tırpançeker, mymediks ile ölçüm aletlerinden veri toplayarak hatalı veri girişine son verilebileceğini belirtti. Başka bir deyişle, tansiyon, ateş, kandaki şeker, kandaki oksijen, EKG ve vücut ağırlığı değerlerini kablolu ve kablosuz cihazlarla ölçmek ve ölçüm değerlerini cep telefonu ve/veya internet aracılığıyla kişisel sağlık kayıtlarına ve/veya sağlık profesyonellerinin izleme monitörlerine online olarak veya USB Flash belleklerdeki kişisel sağlık kayıtlarına anında aktarmak mümkün oluyor.

Günün 24 saati erişilebilen bu kayıtlar sayesinde, sağlık uzmanları hasta hakkında doğru ve yerinde sağlık kararları alırken, çok daha etkili tedavi ve bakım seçenekleri oluşturabiliyorlar, sağlık harcamaları azalıyor ve zamandan tasarruf sağlanıyor.

Medicana International Ankara Hastanesi CEO'su Oğuz Engiz ise kronik hastalıkların yönetiminin önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi : "Tekimed ile işbirliği yaparak hastanemizde kronik hastalık yönetimi yapmaya başladık. Bu konuyla ilgili olarak öncelikle uzman bir ekip oluşturduk ve mymediks programı ile diyabet hastalarımızın takibine başladık. Medicana International olarak dünyanın diğer ülkelerinde bulunan bu sistemleri Türkiyede de uygulayarak sektörde öncü olmak istiyoruz."

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title