Haberler

Müzik Tutkusu 24 Bin Sipsi Yaptırdı

Burdur'da yaşayan ve cep telefonu dükkanının üst katını atölyeye dönüştüren müzik tutkunu Hüseyin Demir, 1977 yılından bu yana tek başına 24 bin sipsi yaptı Yaptığı sipsilerden zaman zaman İsveç, İsviçre, Almanya ve Japonya'ya da gönderiyor Demir: "Bir sipsinin yapımı yaklaşık 10 dakika sürüyor.

GÖKMEN YÜCE - Burdur'da yaşayan 54 yaşındaki Hüseyin Demir, atölyeye dönüştürdüğü cep telefonu dükkanının üst katında 1977 yılından bu yana sipsi üretiyor.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada yaklaşık 43 yıldır müzikle uğraştığını, bu süre içinde nefesli çalgılar grubundan bir Türk Halk Müziği çalgısı olan sipsiyi geliştirmek için çaba gösterdiğini anlattı.

Tutkunu olduğu sipsiyi yaygınlaştırmak için 1977 yılında imalat ve icrasına başladığını belirten Demir, o tarihten bu yana yaklaşık 24 bin sipsi ürettiğini anlattı.

Sipsi üretimi için gerekli olan kamışları Fethiye, Manavgat ve Gazipaşa ilçelerinden temin ettiğini anlatan Demir, "Sipsinin ana maddesi olan kamışın çok kaliteli olması gerekiyor. Bu kamışı temin ettikten sonra hazırladığım 5 kalıbın ölçülerinde kesme işlemi yapıyorum. Daha sonra bu kamışları perde aralıklarına göre delip sipsiyi elde ediyorum. Bir sipsinin yapımı yaklaşık 10 dakika sürüyor. Ses perdesine göre 13 santimetreden 24 santimetreye kadar sipsi yapıyorum. Kalitesine göre fiyatı 15-60 lira arasında değişiyor" dedi.

Japonya'dan bile talep var

Demir, sipsi yapımında kullanılan delici şişi tornaya dönüştürdüğünü ve bundan dolayı üretimini hızlı şekilde gerçekleştirebildiğini anlattı.

Sipsiye başta çevre il ve ilçelerden olmak üzere Türkiye'nin birçok kenti ve yurt dışından ilgi gösterildiğini belirten Demir, "Özellikle İsveç, İsviçre, Almanya ve Japonya'dan talep oluyor.  Buradaki müzik mağazalarına 200-300'lük partiler halinde gönderiyorum. Satışlarımı internet üzerinden de yapabiliyorum" diye konuştu.

Demir, sipsiyi geliştirmek amacıyla özellikle son 4 yılda yoğun bir çalışma yaptığını vurguladı. Bu kapsamda sipsinin hüseyni ve hicaz makamlarında çalınabilecek şekilde geliştirdiğini ifade eden Demir, "Sipsinin boyutları biraz değişti ama sonuçta dünya sazlarıyla da çalınabilir hale gelmesi için önemli bir adım atmış olduk" diye konuştu

Sipsi için ahşap kılıf yaptı

Demir, sipsinin modern şekilde sunumunu yapabilmek amacıyla bu estrümana uygun ahşap bir kılıf (case) yaptığını bildirdi. Kılıfı yapabilmek için uzun süre uğraştığını anlatan Demir, "Bu kılıfın özellikle menteşesini bulabilmek için çok uğraştım. En sonunda bu işlerle uğraşan bir arkadaşımdan temin ettim. Şimdi talebe göre sipsi kılıfı imalatı da yapıyorum. Görsellik ve sunum açısından önemli bir konu" diye konuştu.

-Sipsi

Tek parça veya iki ayrı parça olabilen sipsilerin iki parçalıları, daha yaygın ve kullanışlıdır. Sesin çıkmasını sağlayan ağızlık kısmına "cukcuk", gövde kısmına da "gödlek" denilmektedir. Üstte 5, altta 1 olmak üzere 6 deliklidir. Ses alanı yaklaşık 1 oktavdır ve diğer nefesli çalgılarda olduğu gibi sipside de akort yapılamadığından değişik boyda sipsiler kullanılır.

Daha çok bir eşlik çalgısıdır ve gurbet havaları, zeybek, Teke havaları gibi ezgileri çalarken cura, bağlama, üç telli, kabak kemane gibi çalgılarla güzel bir uyum oluşturur. - Burdur

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hüseyin Demir Japonya Burdur İsveç Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title