Haberler

Mutfağınızda Mutlaka Temizlemeniz Gereken 10 Alan

Güncelleme:

Mutfağınızda temizlemediğiniz takdirde mikropların yayılmasına neden olabilecek 10 alan...

Kendinizin ve ailenizin sağlığı için mutfakta mutlaka temiz olması gereken alanlar vardır. Bu alanların temiz tutulmaması demek, mikropların her alana yayılması demektir.

İşte her akşam mutfakta işiniz bittikten sonra temizlemeniz gereken 10 alan:

Kollar ve düğmeler

Buzdolabı, mikrodalga, fırın, mutfak dolaplarının kollarına bir günde kaç kez dokunduğunuzu düşünün. Bu alanların iyi temizlenmemesi var olan mikropların elinizle her yere taşınması anlamına gelir. Gıda Kontrol Dergisi'nin 2013 yılında yapıtığı bir araştırmaya göre, çeşitli hastalıklara neden olan listeria ve E.coli dahil 15 bakterinin mutfaklarda bulunduğunu gösterdi. Her gece işiniz bittikten sonra mutfağınızdaki bu kolları ve düğmeleri temizlemeyi unutmayın.

Mutfak lavabosu

Mutfak lavabolarında, tuvalette bulunan E. coli bakterisinden daha fazla bakteri bulunduğunu biliyor musunuz? Tucson Arizona Üniversitesi mikrobiyologlarının verdikleri bilgiye göre, bakteriler nemli ve karanlık bölgeleri çok sever. Lavabolar da bu bakterilerin yaşaması için en uygun alanlardır. Sabun ve ılık suyla yıkadığınız lavabonuzu durulayın ve ardından bir havlu yardımıyla kurutmayı ihmal etmeyin.

Kahve makinelerinin içi

Kahve makinelerinde kahvemizi yaparız, sonra durulayıp bir sonraki kullanım için bir kenarda bekletiriz. Oysa kahve makinelerinin içini düzenli olarak temizlememiz gerekli. Ayda bir kez filtre olmadan içine sirke koyduğumuz suyla kahve makinenizi çalıştırın. Ayırabildiğiniz parçaları ılık su ve deterjanla temizleyin. Kahve makinesinde sirke kokusunun kalmaması içinde bir miktar pirinç tanesi koyarak bekletin. Kokunun kalmadığını göreceksiniz.

Çöp öğütme bölümleri

Yurt dışında birçok evde çöp öğütme aparatları bulunuyor. Türkiye'de de bu aparatlar gittikçe yaygınlaşıyor. Mutfağınızda çöpleri öğüttüğünüz bu alanların temizliği çok önemlidir. Çünkü küçük yiyecek parçaları her zaman bu aparatın içinde kalmaktadır. Bunu temizlemek için sirke, portakal ya da limon kabukları ve buz küplerini aparatın içine koyup çalıştırın. Çöp öğütme aparatınız temizlendiği gibi yiyecek artığı kokusu da kalmayacaktır.

Fırın içleri

Fırınlar aslında yüksek sıcaklıklarda çalıştıkları için içindeki bakterileri yok eder ancak yemek pişirme sırasında fırın içinde bulaşan yemek yağları ve kalıntılarının temizlenmesi gerekir. Fırının içine temizleyici madde sıkın. Bir süre öylece bıraktıktan sonra tüm kir ve yağlı bölümleri silin. Rafların temizlenmesi için büyük bir çöp torbasının içine koyun, aynı temizleyici maddeyi üzerine sıkın ve kapatın. Bir gece bekletin. Ertesi sabah ılık su ve deterjanla yıkadığınızda rafların temizlendiğini göreceksiniz.

Alışveriş çantaları

2012 yılında Pennsylvania Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, alışveriş çantalarının çok büyük miktarda bakteri taşığı tespit edildi. Yapılan çalışmadaki bir başka sonuç ise bu çantaları kullanan kişilerin, bunların sterilize edilmesi gerektiğini hiç düşünmemiş olması... Geri dönüşümlü çantaları kullanacaksanız, mutlaka içini sterilize edip, kuruttuktan sonra kullanmanız gerekir. Aksi halde her kullanışta, yüzlerce bakteriyi yine yiyeceklerinize bulaştırabilirsiniz.

Ocak başlıkları

Ocaklarınızın başlıkları çıkabilir özellikte ise ovmak için uğraşmayın. Ocak başlıklarınızı kapanabilir bir torba içine yerleştirin. İçine 4'te bir fincan amonyak koyarak kapatın. Bir gece fırının içinde bekletin. Sabah süngerle ocak başlıklarını temizleyebilisiniz. Amonyak içine kesinlikle çamaşır suyu karıştırmayın. Eğer ocak başlarınızın halen temizlenmediğini düşünüyorsanız, ılık sabunlu su ile silebilirsiniz.

Bulaşık makinesi kapağı

2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, evlerde bulunan bulaşık makinelerinin kapaklarında yüzde 60 oranında lastik alanlarda mantar ya da siyah maya bulunduğu ortaya çıktı. Bu mantarların temizlenmesi için temizleyici maddeler ve küçük bir fırça kullanabilirsiniz. Bulaşık makinasının iç temizliği için bir sprey içine beyaz sirke ve suyu aynı oranda karıştırarak çözelti oluşturun. Bu çözeltiyi bulaşık makinesinin duvarlarına sıkın.

Yerler

Mutfakta yer temizliği de çok önemlidir. Uzmanlar, temizliğin yukarıdan aşağıya yapılmasını öneriyor. Mutfakta tüm temizleme işlemi bittikten sonra yerleri önce elektrik süpürgesi ile süpürün, ardından da silin.

Su filtreleri ve sürahiler

İçinde uzun süre su kalan filtreler, sürahilerde yosunlanma meydana gelir. Bunun için su filtrelerinizi ya da sürahilerinizi haftada bir mutlaka parçalara ayırarak temizleyin. Bulaşık makinesine koyabileceğiniz parçaları bulaşık makinesinde, yıkanmayan parçaları ise elinizde ılık su ve deterjan yardımıyla yıkayabilirsiniz. Mutlaka tüm parçalar kuruduktan sonra birleştirin.

Kaynak: Haberler.Com / Sağlık

Dekorasyon Kadın Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title