Haberler

Mordoğan Res Projesi'nin Kapasite Artışına "Dur" Denildi

KaraburuN ilçesi sınırları içerisinde Ayen Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan Mordoğan Rüzgar Enerji Santrali Kapasite Artışı 10,5 MWm/0 MWe (5 Adet X 2,1 MWm/ 0 MWe) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açldı.

KaraburuN ilçesi sınırları içerisinde Ayen Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan Mordoğan Rüzgar Enerji Santrali Kapasite Artışı 10,5 MWm/0 MWe (5 Adet X 2,1 MWm/ 0 MWe) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açldı. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 26/06/2014 tarihinde Saat: 14.00'de Eski Mordoğan Mahallesi Kahvesi'nde Halkın Katılım Toplantısı halkın protestosu nedeniyle gerçekleşmedi.

Toplantı tutanağı, "26/06/2014 tarihinde Saat: 14.00'de Eski Mordoğan Mahallesi Kahvesi'nde Halkın Katılımı toplantısını yapmak üzere İlgili kurum ve kuruluş temsilcileri hazır bulunmuş olup, halk proje ilgili bilgilendirme yapılmamasını istemiştir" denilerek imza altına alındı. Toplantı katılımcılarının itirazıyla " RES'lerin bölgeye ağır zararı nedeniyle toplantı protesto edilmiş ve yapılmamıştır" denilerek toplantı tutanağına şerh düşüldü.

Protestoya; Mordoğan Merkez ve Eğlenhoca Muhtarları, Karaburun Belediye Meclis Üyeleri, Karaburun Kent Konseyi, Yarımadada bulunan STK'lar ve halk destek verdi. Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Çiğdem Akçura tarafından yapılan basın açıklamasında; "Tüm engelleme çabalarına rağmen, Karaburun Yarımadası halkı olarak, bir yandan sürmekte olan Yarımada'nın Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi sürecinin inatçı takipçileri olmaya çalışırken, diğer yandan Yerel dinamiklerle birlikte, doymak bilmez kazanç hırsıyla Yarımada'nın doğal ve sosyo-kültürel zenginliklerini talan ve tahrip eden yatırımlara karşı duruyoruz.

Bu konuda son olarak Ayen Enerji A. Ş. Mordoğan'da kurulu ve çalışır durumdaki 15 adet Rüzgar Enerji Santrali ünitesine 5 adet türbin daha ilave etmek amacıyla, kapasite artırımı için ÇED süreci başlattı.

ÇED Başvuru dosyasında belirtildiğine göre kurulması öngörülen yeni türbinlerden biri olan T20, Mordoğan Merkez Mahallesi'ne 640 m ve en yakın yerleşime 150 m mesafededir. Lodos Karaburun Elektrik Üretim AŞ firmasının Yaylaköy bölgesindeki, doğa değerlerini, insan yaşamını ve yerelin tepkilerini hiçe sayan uygulamalarının bir benzerinin burada da yaşanmasına izin vermeme kararlılığındayız.

Bizler ülkemizin enerji ihtiyacının farkındayız. Yenilenebilir, temiz enerji kaynağı olarak rüzgardan yararlanılmasını da destekliyoruz. Ancak, barındırdığı zengin flora ve faunanın, tükenmekte olan türleri de içermesi, Yarımada'nın hassas doğal dengesinin korunmasını zorunlu hale getiriyor. Bir başka deyişle kurulmuş ve inşası sürenler dışında artık tek bir türbinin daha kurulmasının bölge için çok büyük risk taşıyacağı bir gerçek.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü; "…ekosistem ile biyolojik çeşitliliğin korunmasını ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığıyla ve gelecek nesillere aktarılabilmesi açısından mutlaka Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi gereken ulusal ve uluslararası açıdan önemli bir yarımada..." olarak tanımladığı Karaburun Yarımadası'nın, tüm karasal alanı ile çok önemli bir deniz alanının ÖÇKA (Özel Çevre Koruma Alanı) ilan edilmesi için İzmir "Karaburun Yarımadası" Öneri Özel Çevre Koruma Bölgesi İnceleme ve İlan Gerekçe Raporu'nu Ağustos 2013'te hazırladı.

Sayın Bakan İdris Güllüce'yi, kendi kurumunca hazırlanan bu raporun arkasında durmaya ve bu raporun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından da onaylanarak Bakanlar Kurulu'na sunulmasında ısrarcı olmaya davet ediyoruz.

Yarımada halkı, kalkınmanın, doğal varlıkların ve kültürel yapının korunarak sağlanması konusunda ortak görüşe sahip.

Üstelik Yarımada, 20-30 yıllık ekonomik ömrü olan tahripkar yatırımlara feda edilmeden, doğal değerleriyle birebir örtüşen çok önemli bir kırsal kalkınma potansiyeline de sahip.

Yarımada'da yaşayanlar olarak, bizden sonra gelecek kuşakların emaneti olan Yarımada'yı, onlara doğal değerleri korunmuş, biyolojik çeşitliliği ve sosyo-kültürel yaşamı bozulmadan kalkınmış bir örnek olarak bırakmak istiyoruz.

Çok geç olmadan, Doğu Akdeniz havzasının en bozulmamış bölgesi olarak nitelenen Karaburun Yarımadası'na ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluk hisseden herkesi, Yarımada'nın haklı mücadelesine omuz vermeye çağırıyoruz" denildi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ayen Enerji Karaburun Mordoğan İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title