Haberler

Milyonluk Tesis Çürümeye Terk Edildi

Muğla İl Özel İdaresi'nin mülkiyetinde olan ve 2,5 yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan 4 yıldızlı Datça Öğretmenevi, güçlendirme maliyeti 3 milyon TL'yi bulunca kaderine terk edildi.

Muğla İl Özel İdaresi'nin mülkiyetinde olan ve 2,5 yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan 4 yıldızlı Datça Öğretmenevi, güçlendirme maliyeti 3 milyon TL'yi bulunca kaderine terk edildi.

Dönemin Muğla Valisi Dr. Lale Aytaman tarafından mülkiyeti Muğla İl Özel İdare'ye ait Datça'da denize sıfır, 4 yıldızlı Öğretmenevi, Milli Eğitim Bakanlığı ile 1994 yılında yapılan protokol sonrası 49 yıllığına Milli Eğitime tahsis edildi. Yaklaşık 15 yıl Milli Eğitim personeli yaz aylarında tatillerini tesiste geçirirken, kış aylarında da turizm ara elaman yetiştirme kursları açıldı.

BAKIM VE ONARIM İŞİ BAKANLIĞA AİT

Muğla Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokole göre, 10 oda Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü'ne tahsis edildi. Binanın dışa bakan bölümündeki 8 dükkandan 3 dükkan Özel İdareye, 5 dükkanın işletme veya kiraya verilmesi Bakanlığa verildi. Yine protokolde Özel İdare'ye verilen odalar ve dükkanların bakım, onarım, donatım, tefriş, temizliği, eskiyen eşya ve demirbaşların yenilenmesi işçi çalıştırılması, vergi, sigorta ve tüm giderler bakanlığa aittir denildi.

BİNA DEPREMDE ZARAR GÖRDÜ

2003 yılında Datça'da meydana gelen deprem sonrası, 2004 yılında Denizli Pamukkale Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından binada deprem dayanıklılık testi yapıldı. Hazırlanan "Depremsellik inceleme ve güçlendirme" raporunda, Öğretmen evinin deprem bakımından güvensiz ve yeni bir depremde ağır hasar ve yıkılma riski taşıdığı rapor edildi. Depreme dayanıklı olmayan binada 2009 yılında dönemin valisi Ahmet Altıparmak Datça ziyaretinde binanın kolonlarında çatlak tespit etmesi üzerine binanın tamamen boşaltılmasını istedi. 2009 Aralık ayında tamamen boşaltılan 4 yıldızlı, denize sıfır milyonluk tesis 2,5 yıldır kaderine terk edildi.

KOMİSYONLAR RAPOR HAZIRLADI

Muğla İl Özel İdare mülkiyetindeki binanın tekrar değerlendirilerek turizme kazandırılması amacıyla İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü binanın ya güçlendirme, ya da yıkılarak tekrar yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı'na yazı yazdı. Bakanlık tarafından güçlendirme maliyetinin yüksek olması nedeniyle bu öneriye sıcak bakılmadı. Muğla İl Genel Meclisi, Nisan ayı 2. oturumunda, Plan ve Bütçe, İmar ve Bayındırlık, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler ile Meclis Kararları Takip Komisyonları tarafından hazırlanan rapor okundu. Bakanlıktan 1993 yılında yapılan protokolün fesih edilerek binanın tekrar İl Özel İdare Müdürlüğü'ne devredilmesini istedi.

GÜÇLENDİRME MALİYETİ 3 MİLYON TL

Muğla İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Gürsel Uçar, binanın güçlendirme maliyetinin 3 milyon TL'ye bulacağını belirterek, "İki buçuk yıldan beri kullanılmayarak çürümeye terk edilen, görüntü kirliliği yaratan binanın tekrar Datça turizmine kazandırılması için Bakanlıkça güçlendirme çalışması yapılması gerekiyordu. Eğer güçlendirme çalışması yapılmayacak ise, yıkılıp yeni imar durumuna göre yenisinin yapılmasını istedik. Fakat 2,5 yıldır atıl ve çürümeye terk edilen, görüntü kirliliği yaratan Datça turizmine zarar veren bu bina ile ilgili olarak Bakanlık tarafından hiçbir çalışma yapılmadı. Biz 2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile Muğla Valiliği arasında yapılan ve 49 yıllığına tahsisi yapılan protokolün iptal edilmesini, tahsisin kaldırılarak bina mülkiyetinin tekrar Muğla İl Özel İdare'ye devredilmesini istiyoruz" dedi.

DATÇA ÖĞRETMENEVİ

İlçe merkezi kumluk plajı mevkiinde denize sıfır bir konumda bulunan ve bodrum katı ile birlikte toplam 5 katlı binada 100 oda ve 200 yatak kapasitesi bulunuyor. Datça turizmine önemli katkı sağlayan Öğretmen evi, 1 balayı ve 5 süit odanın yanı sıra, lokal, havuz, havuz bar, toplantı ve dinlenme salonları gibi değişik ünitelerden oluşuyordu. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Datça Muğla Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title