Haberler

Milli Eğitim Bakanı Çelik, İstanbul'da... - Bakan Çelik, Müzakere Pozisyon Belgesi'nden ''Türkiye'nin Eğitim Sistemi Laiktir'' İbaresinin Çıkarıldığı Yönündeki İddialara İlişkin ''Ali Babacan'ın Son Anda Böyle Bir İfadeyi Çıkarması Söz Konusu Değildir'' De

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın, Müzakere Pozisyon Belgesi'nden ''Türkiye'nin eğitim sistemi laiktir'' ibaresini çıkardığı yönündeki iddialara ilişkin, ''Ali Babacan'ın son anda böyle bir ifadeyi çıkarması söz konusu değildir. Babacan'a haksızlık yapılması beni de, herkesi de rahatsız eder. Buna balıklamasına atlayan, Türkiye'de gerginlik meselesi yapanları ayıplıyorum'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın, Müzakere Pozisyon Belgesi'nden ''Türkiye'nin eğitim sistemi laiktir'' ibaresini çıkardığı yönündeki iddialara ilişkin, ''Ali Babacan'ın son anda böyle bir ifadeyi çıkarması söz konusu değildir. Babacan'a haksızlık yapılması beni de, herkesi de rahatsız eder. Buna balıklamasına atlayan, Türkiye'de gerginlik meselesi yapanları ayıplıyorum'' dedi.

Polat Renaissance Otel'de düzenlenen ''Uluslararası Okulların Deprem Güvenliği Çalıştayı''na katılan Hüseyin Çelik, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

''Ali Babacan'ın müzakere pozisyon belgesinden 'eğitim sistemi laiktir' ibaresini çıkarmasını nasıl yorumluyorsunuz?'' sorusu üzerine Çelik, gerek tanıtıcı tarama sürecinde, gerekse detaylı tarama sürecinde, Türkiye'yi temsilen Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere YÖK, DPT ve bu konuda doğrudan ya da dolaylı ilgili olan bütün tarafların Brüksel'deki toplantılarda bulunduklarını söyledi.

Çelik, başta Türkiye Cumhuriyet Anayasası olmak üzere, Milli Eğitim Temel Kanunu'nda, laiklik ilkesinin vurgulandığını ve Türkiye'deki eğitimin laiklik prensibine uygun olduğunun defalarca ifade edildiğini hatırlattı.

Avrupalıların da bunu çok iyi bildiklerini ve ''malumu ilan etmek'' üzere bir şeyi tekrar gündeme getirmenin bir anlamı olduğunu zannetmediğini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

''Avrupalılar da bizi biliyorlar. Bir insan bunu birinci defa söylerse bunu normal kabul ederim. İkinci defa teyit kabul ederim. Üçüncü defa söylerse tehdit kabul ederim. Dördüncü defa söylerse ben şöyle düşünürüm, ya bu insan benim zekamdan şüphe ediyor, ya da onda bir problem var.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, demokratik, laik, sosyal bir devlet olduğunu biz de biliyoruz. Şu anda kendileriyle müttefik olmaya çalıştığımız AB ülkeleri de, bizim bu özelliğimizi çok çok iyi biliyorlar.

Müzakere Pozisyon Belgesi bir teknik metindir. Bir durum tespitinden ibarettir. Eskiden bütün tarafların görüşü alındığı zaman böyle bir ifade yoktu. Her şey olup bittikten sonra yeni bir şey ortaya atılıyor. Bunu da 'metinden şöyle bir ifade çıkartıldı' diye gazeteler servis ediyor. Buna balıklama atlayan, Türkiye'de yeni bir gerginlik meselesi yapanları ayıplıyorum. Biz bu ülkede birbirimize laik-antilaik, şucu veya bucu şeklinde itham ederek bir yere varamayız. Ülkenin problemi bu değil. Laiklik prensibi halkımız tarafından da benimsenmiştir. Kimsenin laiklikle problemi yoktur. Ali Babacan'ın son anda böyle bir ifadeyi çıkarması söz konusu değildir. Babacan'a haksızlık yapılması beni de, herkesi de rahatsız eder.''

-E-KAYIT-

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu yıl 5 ilde kayıtların internet üzerinden yapılmasına ilişkin sorulara karşılık, kayıtlarla ilgili bir sıkıntı bulunmadığını söyledi.

Çelik, eskiden vatandaşların binbir zorlukla birçok evrak temin ederek okula gidip kayıt yaptırdığını hatırlatarak, ''Biz diyoruz ki, (artık vatandaşımıza güveni esas alalım. Vatandaşımızın beyanını esas kabul edelim. En iyi okul, en yakınınızdaki okuldur diyelim. Çocukları maceraya itmeyelim)'' dedi.

Hüseyin Çelik, başta İstanbul olmak üzere 5 ilde bu yıl internet üzerinden kayıt yapacaklarını kaydederek, bununla ilgili çalışmaların yapıldığını söyledi.

Her yeni başlangıcın ufak tefek acemilikleri olabileceğini, ama bu acemilikler olacak diye bu kadar güzel bir şeyi kimsenin göz ardı etmemesi gerektiğini kaydeden Çelik, ''Bu konuda bazı zorluklar olabilir. Ama vatandaşın paniklememesi lazım. Çünkü kayıtlar artık haziranda başlıyor. Vatandaş rahat rahat kaydını yaptıracak. Biz de hangi okulda ne kadar öğretmen ihtiyacımız var, bunları tespit edeceğiz'' diye konuştu.

Çelik, bir gazetecinin, ''Ankara'da üst düzey askerlerden oluşan çete yakalandı. Evde yapılan aramada Başbakan'ın evinin krokisi ve Cüneyt Zapsu ile ilgili bilgilere ulaşıldı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine de, konuyu basından izlediğini, bu sorunun muhatabının kendisi değil, İçişleri Bakanı olduğunu söyledi.

Hüseyin Çelik, ''İşin aslı ortaya çıksın hep birlikte tavrımızı ortaya koyarız'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title