Haberler

Metam, Afyon'un Mermer İhracatını 1 Milyar Dolara Çıkaracak

AFYON  mermerine katma değer katmak ve ihracatını artırmak amacıyla Mermercilik Eğitim, Tanıtım ve Araştırma Geliştirme Merkezi (METAM)'ni Afyon'da kurmak için harekete geçildi.

Türkiye'de mermerciliğin önemli merkezlerinden Afyon'da kurulacak Mermercilik Eğitim, Tanıtım ve Araştırma Geliştirme Merkezi (METAM) için Ege Maden İhracatçıları Birliği, Afyon Valiliği, Zafer Kalkınma Ajansı, Afyonkarahisar İscehisar Organize Sanayi Bölgesi ve Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi proje için güçlerini birleştirdi. Ekonomi Bakanlığı desteğiyle başlatılan 23 firmanın yer aldığı, 'İşlenmiş Doğaltaş Sektöründe Tasarım Odaklı İhracatın Geliştirilmesi' adlı projeye 2016 yılında start veren Ege Maden İhracatçıları Birliği, METAM ile katma değerli ürün ihracatı projelerine yeni bir halka eklemiş oldu.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, METAM'ın, Afyon'da kurulup başarıya ulaştığında Türkiye'nin diğer doğal taş üretim merkezleri Burdur, Muğla, Denizli gibi illerde de aynı modeli uygulamak istediklerini belirtti. Mevlüt Kaya, proje ile ilgili Afyon'u ziyaret sırasında Afyon Valisi Aziz Yıldırım, Zafer Kalkınma Ajansı ve Afyonkarahisar İscehisar Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde projeyi başarıya götürecek heyecanı gördüklerini ve bu heyecanın kendilerini METAM'ı hayata geçirme konusunda daha da motive ettiğini kaydetti.

"1 MİLYAR DOLARLIK KATKI SAĞLAMASINI AMAÇLIYORUZ"

Afyon'un 2016 yılında gerçekleştirdiği doğal taş ihracatının 170 milyon dolar olduğunu hatırlatan Kaya, "Afyon 2016 yılında toplam 291 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Doğal taş ihracatı ise 170 milyon dolar oldu ve toplam ihracattan yüzde 59 pay aldı. METAM ismini verdiğimiz Ar-Ge merkezi hayata geçtiğinde bu rakamın 4-5 kat artmasını bekliyoruz. Doğal taş sektörünün 2023 yılı için 7 milyar dolar olan ihracat hedefine Afyon'un 1 milyar dolarlık katkı sağlamasını amaçlıyoruz" diye konuştu.

Doğal taş sektörünün 1980 sonrasında kalifiye olmayan iş gücüyle bu başarı hikayesini yazdığına dikkati çeken Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem insan varlığımızı eğiteceğiz, hem de katma değerli ürün üreteceğiz. Asıl o zaman hem Türkiye'nin doğal taşı hak ettiği değere kavuşacak, hem de doğal taş üretim merkezlerimiz büyük şehirlere göç vermekten kurtulduğu gibi tersine göçü başlatacağız."

TOPLAM MALİYET 5 MİLYON 700 BİN

METAM, Afyonkarahisar İscehisar Organize Sanayi Bölgesi ve Ege Maden İhracatçıları Birliğinin sektörde katma değerli ürün ihracatının artırılması için hazırladığı bir proje olarak dikkat çekiyor. İki kurumun arasında imzalanacak olan işbirliği protokolü sonrasında METAM Projesi, Zafer Kalkınma Ajansına sunulacak ve yüzde 75 oranında destek alınacağı belirtildi. Projenin toplam maliyeti ise 5 milyon 700 bin TL olarak öngörülüyor. METAM Projesinde genel amacın da, 'mermer sektörünün geliştirilmesi ve katma değerli üretimin ve ihracatın artırılması' olarak tanımlanıyor.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Organize Sanayi Bölgesi Mevlüt Kaya Türkiye Ege Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title