Haberler

MCV nedir? Kan tahlilinde MCV yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelmektedir? MCV normal değerleri nelerdir?

Güncelleme:

MCV ortalama hücre hacmi demektir. Bu değer tam kan sayımı testinde ölçülür. Oksijen taşınması için kandaki kırmızı hücrelerin hacmi çok önemlidir. Kırmızı kan hücreleri oksijeni doku ve hücrelere kan yoluyla iletirler. Oksijen taşırken MCV değerinin normal sınırlarda olması gerekmektedir. MCV nedir? Kan tahlilinde MCV yüksekliği ve düşüklüğü ne demektir?

MCV NEDİR?

MCV kan testi Ortalam Corpuscular Hacim ismiyle bilinir. MCV kan testi, kan ölçümleri ile sonuçlanan bir testtir. Bu test çeşidinde kan hücrelerinin boyutları belirlenmektedir. Genellikle kırmızı kan hücrelerinin kandaki boyutlarını tespit etmek amacıyla bu test türü uygulanır. MCV testi bir tür kan testi çeşididir.

MCV YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?

MCV kan testinde MCV değerlerinin olması gerekenden daha yüksek çıkması sonuçta kırmızı kan hücrelerinin olması gerekenden daha büyük olduğunu gösterir. Bu durum Macrocytosis (büyük hücreler) olarak isimlendirilir. MCV testi sonuçlarına göre eğer kırmızı kan hücreleri çok büyük olursa kılcal damarlardan kırılarak geçerler. Kırmızı kan hücrelerinin büyük olmasına sebep olan durumlar kılcal damarları doğrudan etkiler.

MCV yüksekliğinin boyutlarının büyük olmasının nedenlerini şöyle sıralayalım:

• B12 eksikliği

• B12 eksikliğine bağlı ameni hastalığı

• Sürekli kullanılan ilaçların yan etkileri

• Siroz hastalığına bağlı nedenler

• Aşırı şekilde alkol tüketiminin olması

• Hipotiroidi hastalığı

• Aplastik ve Hemolitik anemi hastalıkları

• Folik asit eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar

• Miyelodisplastik sendromu

Bu nedenler doğrudan kan testinde MCV testinin yüksek çıkmasına sebep olur. Bu rahatsızlıklar kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının büyümesine neden olmaktadır.

MCV DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?

MCV testi kanda hemoglobin ile beraber beyaz kan hücresinin sayısını ve trombosit seviyesini belirlemek için görev alır. MCV kan testi bütün kan değerleri ile ilgili detaylı bir bilgi elde etmek için yapılır. Genelde MCV testi diğer anemi testlerine göre daha fazla bilgi elde etmek ayrıca kandaki sorunları doğrudan belirlemek için daha sık tercih edilir. MCV testi sonuçları düşük ise, kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının ve hacimlerinin normal değerlerden daha az olduğunu bize gösterir. Bu duruma Microcytosis (küçük hücreler) ismi verilir. MCV değerlerinin düşük çıkması hücrelere daha az oksijen taşındığını gösterir. Bunun sonucunda kişilerde bazı sorunlar ortaya çıkar.

MCV düşüklüğünün nedenlerini şöyle sıralayalım:

• Kurşun gibi maddelerden dolayı zehirlenme

• Demir eksikliğinden kaynaklı hastalıklar ve anemi

• Adet ve ülser gibi durumlardan dolayı kan kaybı

• Kronik hastalıklar

• B6 vitamin eksikliği

• Talasemi rahatsızlığı

• Yeme sorunları ve yeme bozuklukları

MCV değerlerinin düşük çıkmasında yukarıdaki nedenler etkili olabilir. Bu durumlardan kaynaklı kırmızı kan değerleri ve boyutları daha az ve daha küçüktür.

MCV DEĞERİ KAÇ OLMALI?

Yetişkinlerde MCV değeri, ortalama 80- 100 fL'dir. FL, MCV değerinin ölçülmesinde kullanılır. Bu değerler çocuklarda farklılık gösterir.

1 yaş: MCV değeri 70- 86 fl

Yenidoğan: MCV değeri yaklaşık 106 fl

10-12 yaş: MCV değeri 77- 91 fL arasındadır.

MCV değerlerini düşürmek ya da yükseltmek için şunları yapabiliriz:

Demir eksikliği sorunları ortadan kaldırılmalıdır.

Böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları giderilmelidir.

B6 ve B12 eksikliği giderilmelidir.

Tiroit ile ilgili rahatsızlıklar tedavi edilmelidir.

MCV DEĞERİ NE DEMEK?

MCV testindeki değer alyuvarların hacmini ve ortalama boyutu ölçer. Yaş, cinsiyet gibi faktörlere bağlı değişkenlik gösterir. Yetişkin bireylerde olması gereken MCV oranı 79- 98 fL arasındadır. MCV, hemoglobin, beyaz kan hücresi sayısı ve trombosit seviyeleri tam kan sayımının bilgi veren bileşenleridir.

Tam kan sayımında hemoglobin seviyesi anemik olup olmadığımızı anlamaya yardım eder. MCV kan testi, anemi türüne göre daha fazla bilgi sağlamak ya da hemoglobin seviyesi testinin tek başına gösteremediği sorunlara işaret eder.

MCV DEĞERİ KAÇ OLURSA TEHLİKELİ?

MCV düşüklüğünün belirtileri daha fazladır. Bu belirtiler kendini vücutta fazlasıyla hissettirir. Aşırı yorulma, çabuk yorulma, çok uyuma ve sık sık uyuma ve çabuk sinirlenme olarak kendini belli eder. Bundan dolayı kırmızı kan hücrelerinin küçülmesi yani MCV'nin alt sınırda çıkması fark edilecek değişiklikler ortaya çıkarır. Dolayısıyla biz MCV düşüklüğünü daha kolay anlarız ama MCV yüksekliğini fark etmek daha zordur. Bu yüzden MCV yüksekliği MCV düşüklüğünden daha tehlikeli olmalı birlikte her ikisi de tehlike arz etmektedir. Her iki durumda da mutlaka hekime başvurunuz.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Anemi Gündem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500

Yorumlar (3)

ışıl:

saol

0
0
yanıtYanıtla
kemal:

birkaç farklı test daha var ilgili haberler bunlar mı?

0
0
yanıtYanıtla
yavuz:

sağ olun bunları araştırıyordum testleri yaptırmam gerekiyor da

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title