Haberler

Manisa Depremzedeler Için 98 Konteyner Ev

Depremzedeler için 98 konteyner evMANİSA'nın Saruhanlı İlçesi'nde geçen 27 Mayıs'ta meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından yaralar sarılmaya başladı.

Depremzedeler için 98 konteyner ev

MANİSA'nın Saruhanlı İlçesi'nde geçen 27 Mayıs'ta meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından yaralar sarılmaya başladı. Evleri depremde ağır hasar gören ve çadırlarda yaşamını sürdüren deprem mağdurları için AFAD tarafından 98 konteyner ev kuruldu.

Saruhanlı'da 27 Mayıs'ta meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, Gölmarmara'nın Tiyenli Mahallesi ve Saruhanlı'nın Kumkuyucak Mahallelerinde ağır hasara neden oldu. Evleri yıkılan ve ağır hasar alan vatandaşlar, 20 gündür çadırda yaşamlarını sürdürüyor. Hava sıcaklıklarındaki artış da deprem mağdurlarının yaşamını zorlaştırdı. Çadırların çok sıcak olduğundan şikayet eden ve ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını dile getiren vatandaşlar için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından 98 adet konteyner evin kurulumuna başlandı.

BAYRAMI KONTEYNER EVLERDE GEÇİRECEKLER

AFAD Manisa Müdürü Bekir Şen, konteyner evin kurulumunun yapıldığı yerlerde inceleme yaptı. Şen, "Gölmarmara ve Saruhanlı ilçelerinin mahallelerini etkileyen deprem bölgemizde 200'ün üzerinde evde ağır hasar meydana getirdi. İlk geceden itibaren çadırları kurduk. İHH ve MAT personelleriyle birlikte çadırlarda çalışma yapıldı. Tiyenli, Kumkuyucak, Lütfiye mahallelerinde 220'nin üzerinde çadır kurduk. Çadır yaz döneminde geçici bir barınma yöntemi. İkinci evi olmayan, belirli şartları taşıyan ihtiyaç sahibi 98 aileye konteynır kuruyoruz. Mütevelli Mahallesi'nde 12, Kumkuyucak'ta 6, 10 adet Lütfiye'de, 50 adet Tiyenli'de ve Beyoba, Sazoba gibi mahallelerde çalışmalar yapılıyor. Şuana kadar 50 konteyner ev kuruldu. Saruhanlı Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Gölmarmara Belediyesi tarafından altyapı ve elektrik sistemi tamamlanarak 98 ailemizi konteynerlere alacağız" diye konuştu.

Ağır hasarlı 220 civarında ev olduğunu aktaran Şen, ağır hasarlı ev olmaları nedeniyle yıkım çalışmalarının başladığını dile getirdi. Konteynerlerin 2 odadan oluştuğunu kaydeden Şen, içinde banyo ve tuvaletlerin olduğunu belirterek, "Daha önce Van depreminde kullanılan konteynerler. Tamir edildiler, ihtiyaç edildiğinde illere nakilleri yapılıyor. Bundan sonraki süreç içinde hak sahipliği çalışması başlayacak. Bu hak sahipliği çalışmasına göre hareket edeceğiz. Konteynerler de geçici bir barınma merkezidir" dedi.

DEPREM MAĞDURLARINA CAN SUYU

Depremde mağdur olan insanlar için AFAD'ın can suyu niteliğinde para yardımında da bulunduğunu aktaran Şen, daha önce 21 Nisan'da Saruhanlı Mütevelli'de ve Selendi'de meydana gelen 5.1 şiddetindeki depremde evleri zarar gören vatandaşlar için AFAD tarafından maddi yardım yapılacağını söyledi. Şen, "Saruhanlı'da ve Selendi'de olan depremler için para talep edildi. Başbakanlıktan onaylandı. Afet acil durum harcama kaleminden Manisa emrine geldi. Selendi ve Saruhanlı Kaymakamlığına gönderildi. Kaymakamlıklar ya prefabrik ev için kullanacaklar yada acil ihtiyaçlar için nakit olarak verilecek. Ağır hasarlı evlere 5-6 bin, hafif hasarlı evler için de 2 bin nakdi yardım yapılacak. Toplamda 1 milyona yakın bir para geldi. Burası ile ilgili gerekli talepler de yapıldı" diye konuştu.

"KORKUYU ÜSTÜMÜZDEN ATAMADIK"

Yaşamlarını çadırda sürdürdüklerini anlatan 3 çocuk annesi Eylem Akgüleç, gözyaşlarını tutamadı. Akgüleç, "Çadırlar çok sıcak. Duramıyoruz. Şuan konteynerler geldi, orada rahat edeceğiz. Depremde evin içinde kilitli kaldım, çocuklarım çok ağladı. Kolay değil, Allah bir daha bize yaşatmasın. O korkuyu üzerimizden atamadık" dedi.

Hasta eşiyle birlikte yaşarken depremde evini kaybeden 85 yaşındaki Nilüfer Çetin de gözyaşlarını tutamadı. Çetin, depremin ardından bir hafta bir şey yiyemediğini belirterek, konteynerlerin kurulmasından dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. Nilüfer Çetin, "Bir tek can kaybı yok, ona şükrediyoruz. Evim gitti" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kumkuyucak Gölmarmara Selendi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title