Haberler

Manisa Çocuk Oyununa 'Siyasal Söylemler' Gerekçesiyle Duyuru Yasağı

Çocuk oyununa 'siyasal söylemler' gerekçesiyle duyuru yasağıMANİSA'nın Akhisar ilçesinde, çocuklar için düzenlenecek 'Çevreci Afacanlar' adlı tiyatro oyununun duyurusuna savaş karşıtlığı gibi siyasal söylemleri nedeniyle izin verilmedi.

Çocuk oyununa 'siyasal söylemler' gerekçesiyle duyuru yasağı

MANİSA'nın Akhisar ilçesinde, çocuklar için düzenlenecek 'Çevreci Afacanlar' adlı tiyatro oyununun duyurusuna savaş karşıtlığı gibi siyasal söylemleri nedeniyle izin verilmedi. Oyunun yasaklanmadığına dikkat çeken Akhisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mermer, OHAL kapsamında yapılan incelemeler doğrultusunda oyun için okullarda duyuru yapılmasına izin vermediklerini ifade etti. Toprak Sahne Tiyatrosu'nun Genel Sanat Yönetmeni Onur Çatal ise, oyunun ülkenin içinde bulunduğu dönemle bir ilgisinin bulunmadığını söyledi.

Eğitim-Sen Manisa Şubesi'nin girişimiyle, İzmir Toprak Sahne Tiyatrosu, mart ayında çocuk ve yetişkin grubuna yönelik gösteri düzenlemek istedi. Ancak Akhisar Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yapılan başvurudan gerekli izin çıkmadı. Red gerekçesinde ise Çevreci Afacanlar adlı tiyatro eseri incelenmiş olup, inceleme sonucunda tiyatro metninin 6'ncı sayfasında 'Bilgican' adlı tiyatro karakterinin, savaş karşıtlığı ile ilgili sözlerinin oyunun konusuyla alakasız bulunduğu, yine aynı sayfada 'Yeşil Ağaç' adlı karakterin şiddet karşıtı sözleri ile çevre temizliği arasında bir ilgi kurulamadığı, ülkemizin içinden geçtiği bu hassas dönemde savaş karşıtlığı gibi siyasal söylemlerin çocuklarımıza sunulmasının sakıncalı olduğuna karar verildiğinden okullarımızda oyun tanıtımı ve afişlerinin asılması uygun görülmemiştir denildi.

Akhisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Mermer, konuyla ilgili açıklama yaptı. Oyunun yasaklanmadığına dikkat çeken Mermer, şunları söyledi

Akhisar Eğitim Sen Temsilcilik Başkanlığı tarafından müdürlüğümüze 'Çevreci Afacan' adlı tiyatro oyununun duyuru afişinin okullarda dağıtılması istendi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı komisyonumuzun incelemesi sonucu, OHAL kapsamında tiyatro oyununun 6. sayfasında 'Bilgican' adlı tiyatro karakterinin savaş karşıtlığı ile sözlerinin oyunun konusuyla alakasız bulunduğunu, yine aynı sayfada 'Yeşil Ağaç' adlı karakterin şiddet karşıtı sözleri ile çevre temizliği arasında bir ilgi kurulamadığını, ülkemizin içinden geçtiği bu hassas dönemde savaş karşıtlığı gibi siyasal söylemlerin çocuklarımıza sunulmasının sakıncalı olduğuna karar verdik. Bundan dolayı oyunun tanıtımı ve afişlerinin asılması uygun görülmemiştir

Mermer, oyunun sadece Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda oynatılmaması veya duyurulmamasına yönelik böyle bir karar alındığını ancak diğer kurum veya kuruluşlarda oyunun oynatılmasına yönelik bir karar alınmadığını ifade etti.

OYUNUN ÜLKE GÜNDEMİYLE İLGİSİ YOK

Oyunu sergileyen Toprak Sahne Tiyatrosu'nun Genel Sanat Yönetmeni Onur Çatal, oyunun ülkenin içinde bulunduğu dönemle bir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Oyunun çevre temizliğini konu aldığını ve afişinde de herhangi bir siyasi içerik bulunmadığını söyleyen Çatal, Ben Toprak Sahne Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Onur Çatal. Urla'da 11 yıldır tiyatroyla uğraşıyorum. Çevreci afacanlar oyununda, sahne arkasında kukla oynatıcı rolümde var. Oyun metni çevre temizliği ile ilgili. Çocuklara çevre temizliğinde birlik olup, çevremizi korumamız gerektiğini öğütleyen bir oyun. Ancak burada üç karakterimiz var. Ufakcan, Yaprakcan ve Bilgecan. Bunlar sürekli birbirleriyle atışırlar, tartışırlar. Bilgecan'da diğer arkadaşlarını yatıştırmak için ayırmaya çalışır. 'Yeter kavgalardan ve savaşlardan bıktık. Siz kavga etmeyin bari' şeklinde bir replik kullanıyor, oyun içinde. Sanıyorum bu, ülkemizin içinde bulunduğu dönemde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nü rahatsız etmiş olacak. Biz oyunun afişinin asımı için bir yasak konduğunu düşünüyoruz. 12-16 Mart arasında Manisa'da oyunlarımızı turne kapsamında oynayacağız. Bu oyunu da eğitim ve öğretim saatleri dışında oynayacağız. Biz çocukları iyiliği, güzelliği anlatmaya devam edeceğiz. Biz ne yapalım, çocuklara kavgayı savaşı mı öğütleyelim. Tiyatrocunun asli görevidir, iyiliği güzelliği anlatmak. Tiyatronun asıl görevidir hep daha iyiyi öğütlemek. Biz bu amaçla çalışmalarımıza devam edeceğiz. İki sene önce de oynadık biz bu oyunu. Hatta oyunun yazarı kendi yönetmişti o zaman. Biz böyle bir yasakla o zaman karşılaşmamıştık. Bu sezon tekrar oynamaya ve turnelerle oynamaya karar verdik. İlk kez böyle bir yasakla karşılaştık dedi.

ÇOCUKLARI SAVAŞTAN UZAK TUTMAK GÖREVİMİZ

Toprak Sahne Tiyatrosu olarak 'Çevreci afacanlar' oyununu 2 sene öncede oynadıklarını ve ülkenin gündemine bağlı olarak tekrar oynamadıklarını belirten Çatal, Oyun 2005 yılında yazılmış bir oyun. Oyunun yazarı bir dönemde oyunumuzu yönetmişti. Bu sezon başında Eylül ayında oyunu tekrar repertuarımıza aldık. Şuan ülkemizin içinde bulunduğu Afrin harekatıyla Zeytin Dalı harekatıyla bir ilgisi yok. Oraya bir atıf yok. Ama şöyle bir gerçek var, savaş dünyanın bir gerçeği. Bizimde tiyatrocu olarak savaştan rahatsız olmamız ve çocukları savaştan uzak tutmaya çalışmak bizim en tabi görevimiz dedi.

Akhisar Eğitim Sen Şube Başkanı Engin Şengül de konuyla ilgili açıklama yaptı. Geçen hafta içinde oyunun duyurusu için başvuru yaptıklarını ancak okullarda bu tiyatronun tanıtımının yapılamayacağının kendisine bildirildiğini söyleyen Şengül, Gerekçeleri şiddete 'hayır' demenin, savaşın kötü bir şey olduğunu söylemenin siyasal olduğunu düşünmeleri. Şiddete 'hayır' demenin çocuklarda kötü bir davranış yaratacağı söyleniyor. Bu oyun çevre bilincini aşılıyor. Çocuklara ormanlarda ağaç kesmenin kötü bir şey olduğunu, ağaca saldırmanın da bir şiddet olduğunu, insanların hayvanlara bitkilere zarar vererek kendine zarar verdiğini anlatılıyor. Şiddetin kötü bir şey olduğunu, savaşın kötü bir davranış olduğunu oyun belirtiyor. Biz öğretmeniz. Biz okullarda çocuklara kavga etmemeyi, şiddet uygulamamalarını, çevrelerine zarar vermemelerini öğretiyoruz. Buna uygun da bir tiyatro. Bu davranışları pekiştirmek için oynanacak bir oyundu diye konuştu.

Akhisar Parkiçi Tiyatro Salonu'nda, 14 Mart'ta, oyunun oynanması için Akhisar Belediyesi'nden izin aldıklarını aktaran Şengül, oyunun birçok ilde sahnelendiğini söyledi. Yüksel, Toprak Sahne Tiyatrosu Ankara Kültür Bakanlığı'ndan maddi destek alan bir tiyatrodur. Şuanda oyunun tanıtımının yapılmasına ve afişinin asılmasına izin verilmedi. Biz tanıtım yapmadan oyun oynatacağız. Emniyet yasaklar mı yasaklamaz mı bilmiyoruz. Şuanda okullarda oyunun tanıtımı ve afişlerinin asılması yasak. Sadece biz panolarımıza bu afişleri asabileceğiz dedi.

Oyunun Zeytin Dalı Harekatı'ndan önce de oynandığı ve içeriğinin de aynı olduğunu dile getiren Şengül, Oyun aynı şekilde oynanıyordu. Güncel bir oyun. Buradaki temel amaç çocuklara çevre bilincini aşılamak ve şiddetten uzak durmalarını sağlamak. Savaş konusundaki sözler 2 yıl önce de aynıydı diye konuştu.

MANİSA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Süleyman Mermer Akhisar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title