Haberler

RTÜK Başkanı Yerlikaya, MasterChef Murat Olayından Sonra İlk Kez Konuştu

Güncelleme:

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı İlhan Yerlikaya, MasterChef Murat olayından sonra konuşarak yayıncıların, öz denetim yapmakla mükellef olduğu, programa alınan kişilerin araştırılması gerektiği uyarısında bulundu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı İlhan Yerlikaya, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) İşletme Fakültesi Salonu'nda düzenlenen "Medya Okuryazarlığı" konferansında, RTÜK'ün sansür yapmadığını, yayından sonra gerekirse yaptırımlar uyguladıklarını söyledi.

RTÜK Yerlikaya, MasterChef Murat Olayından Sonra İlk Kez Konuştu

"DÜNYADA YAYGINLAŞTI"

İletişim alanının geliştikçe istismar edenlerin de çoğaldığını aktaran Yerlikaya, RTÜK'ün topluma, çocuklara, gençlere, aileye zararlı yayınlarla mücadele ettiğini, medya okuryazarlığı dersiyle iletişim kanallarının zararının en aza indirilmeye çalışıldığını bildirdi. Okullarda seçmeli ders olarak verilen medya okuryazarlığı dersiyle çocukların bilinçlendirilmesi, izledikleri ve takip ettikleri medya içeriklerinin sorgulanabilir ve eleştirilebilir olduğunu fark edebilmesini amaçladıklarını dile getiren Yerlikaya, bu dersin sadece Türkiye'de değil, dünyada da yaygınlaştığını ifade etti.

RTÜK Yerlikaya, MasterChef Murat Olayından Sonra İlk Kez Konuştu

"MEDYA OKURYAZARLIĞI ZORUNLU DERS OLMALI"

Medyanın öneminin gittikçe arttığına dikkati çeken Yerlikaya, şunları kaydetti: "Çok faydalı bile olsa bir televizyonu günde 3-5 saat ve daha fazla izlerseniz, izlediğiniz içerik faydalı da olsa zarar verecektir. Dolaysıyla her şeyi tadında uygun izlemek lazım. Özellikle çocuklar. Televizyonun karşısında çok fazla durmamaları gerekiyor. Medyanın olumlu yanlarının da olduğunu unutmamak gerekiyor. Televizyonlarda izlediği eğitici çizgi filmlerle birçok şeyi erkenden öğrenebiliyor ama zararları da var. Gördüğünü uygulamaya çalışıyor. Şiddet içeren bazı olayları hayatına taşıyabiliyor. Ayrıca internet gibi farklı bir mecra gelişiyor. Burası televizyonlardan çok daha farklı. Ailesiyle televizyon izlerken müdahale olunabilirken, internette tek başına olan kişinin çok fazla tehlikeye açık olduğunu görebiliyoruz. Bu anlamda medya okuryazarlığı çok önemli. Medya okuryazarlığı dersiyle öğrenciler tv, internet gibi alanlarda sorgulayıcı bir bakış açısında bulunabilir. Gelişen teknoloji ve iletişimin insan hayatında önemi arttı. Medya okuryazarlığının zorunlu ders olması gerekiyor."

RTÜK Yerlikaya, MasterChef Murat Olayından Sonra İlk Kez Konuştu

YAYINCILARA UYARI

RTÜK'ün zararlı programlar nedeniyle zaman zaman eleştiriler aldığını anlatan Yerlikaya, RTÜK'ün verdiği cezadan daha etkili mecralar bulunduğunu söyledi. Bu anlamda izleyicinin elinde çok daha fazla yetki olduğunu aktaran Yerlikaya, "Bazen çok büyük paralar harcanarak yapılan diziler reyting yapmayınca daha ilk programda kaldırılıyor. Niye, reyting almadı ondan. İzleyicinin elinde öyle bir güç var ki, bu RTÜK'ün elindekinden çok daha fazla. İzlemeyince patlıyor. Dolaysıyla izleyicinin de omuzunda yük var. Ne izleyip izlemeyeceğini iyi bilmesi gerekiyor." diye konuştu. Reytinge göre para kazanan yayıncıların da ona göre yatırım yaptığını vurgulayan Yerlikaya, izleyicinin dışında reklam verenlerin de zararlı programları engelleyici bir güç olduğunun altını çizdi.

Kaynak: Haberler.com / Magazin

Alanya Magazin Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu?
500

Yorumlar (27)

YVZS:

SAYIN BAŞKAN BİRDE UYGUNSUZ SAKINCALI DİZİ VE PROGRAMLARADA BİR EL ATSANIZ. . . SAYGILAR.

14
1
yanıtYanıtla
YOBAZ SAVAR:

bu toplum eskiden böyle değildi 16 seneden beri makarna yiye yiye iyice bunadı.

7
5
yanıtYanıtla
YOBAZ SAVARA:

ESKİDEN BERİ SENİ BİLİRİM HEP YORUMLARIN BOŞ GEREKSİZ VE SALAKÇA AYNI SENİN GİBİ. YANİ

yanıt2
yanıt4
YOBAZI SEVMEM:

kes lan sesini ağzın lağım gibi leş. git yıka.

yanıt3
yanıt6
nhl:

Belli ki sende iyi şeyler yememişsin yada iyi yedirmişler sana ki bu kadar saçmalayabiliyorsun

yanıt0
yanıt0
4646m:

Sadece merakımdan soracagim 16 sene önce devlet ucretsiz et dağıtıyorda bizimmi haberimiz yok gerçi sende haklısın 16 sene önce bu millet küçümsediğin o makarnayı bile bulamayacak haldeydi

yanıt0
yanıt0
cevat M.:

Arkadaşlar bu şahıs kılıktan kılığa giren DÜRBÜNLÜDÜR

yanıt0
yanıt0
MELTEM:

ZZ EBANİ LAKAPI ÖLDÜMÜ DÜRBÜNLÜ YOBAZI

yanıt0
yanıt0
Dedebey:

Ahlâk örtüsünü kim reyting uğruna, delmeye çalışıyorsa allah kökünün belasını versin. Dininiz imanınız para olmuş, Birazda ahiret için, insanlık için, Yatırım yapın kardeşim.

8
2
yanıtYanıtla
Zaza:

Georg soros un kanalı... fox tv. Dünyayi sömüren macar yahudisi....

3
6
yanıtYanıtla
Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title