Haberler

A'dan Z'ye Nuri Bilge Ceylan

Filmleri kimilerine göre iç karartıcı ve durağan Sektörün en....

Filmleri kimilerine göre iç karartıcı ve durağan... Sinemanın yetkin isimlerine göre ise o; her işinde yeni bir başyapıta imza atan dahi... Sektörün en prestijli ödüllerinin dağıtıldığı festivallerde defalarca ayakta alkışlanan Nuri Bilge Ceylan, yeni filmi 'Kış Uykusu'nun çekimlerine başladı. Biz de ustanın son filmini merakla bekleyenler için A'dan Z'ye bir Nuri Bilge Ceylan sözlüğü hazırladık:

AKRABAYI FİLMDE OYNATMAK: Ünlü yönetmen, uzunca süre filmlerinde profesyonel oyuncular yerine kendi akrabalarını kamera karşısına geçirdi. Annesini, babasını, kuzenlerini, köylülerini oyuncu yaptı. Ceylan, akrabalarıyla film çekmenin avantaj ve dezavantajıyla ilgili bir soruya şu yanıtı vermişti: "Bir kere profesyonel oyuncularla daha sistematik bir çalışma yürütebiliyorsunuz. Ama yakınlarınız, aradaki hukuku ve samimiyeti kullanarak bazen fazla naz yapabiliyor. Başkalarına müsaade etmeyeceğim şeylere izin vermek zorunda kalabiliyorum. Mesela tam oynama zamanı geldiğinde annem çıkıp 'Ben bu rolü oynamam şimdi' deyiveriyor." (Turkish Time-Pınar Öğünç)

BAŞAT: Ceylan'ın en sık kullandığı kelimelerden biri. Başatın anlamı; baskın...

CİHANGİR: Ceylan'ın sahibi olduğu NBC Film; Cihangir, Başkurt Sokak'ta...

ÇOCUK: Hayatındaki en önemli olayın çocuk sahibi olmak olduğunu, bu sayede tutku kelimesinin anlamını kavradığını söylüyor. Ceylan'ın; Ayaz adında bir oğlu var.

DÖRT AY: Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Bir Zamanlar Anadolu'da'nın senaryo çalışmaları tam dört ay sürdü.

ERCAN KESAL: Ceylan'ın vazgeçilmez oyuncularından biri... Ercan Kesal aynı zamanda 'Bir Zamanlar Anadolu'da' filminin hikayesini Ceylan'a anlatan kişi. Ünlü yönetmen, Kesal'la sık zaman geçiriyor.

FOTOĞRAF: Ceylan'ın vazgeçilmez tutkusu... Ünlü yönetmen, aslında yola çıkarken hayalinin National Geographic fotoğrafçısı olmak olduğunu açıklamıştı.

GARSONLUK: Ceylan, üniversiteyi bitirince macera olsun diye Avrupa'ya gitti. Bir dönem yurt dışında garsonluk bile yaptı.

HÜLYA AVŞAR: Ceylan'ın sıkı bir hayranı olan Hülya Avşar, yıllar önce "Onu bir yerde görürsem, filminde beni oynatması için yalvarıp onu taciz edeceğim" demişti.

INDEPENDENT: Ünlü İngiliz gazetesi; 2012 yılının en iyi filmleri arasında Ceylan'ın son filmi 'Bir Zamanlar Anadolu'da'yı da gösterdi. Film; The Guardian gazetesinin de '2012'nin En İyi 10 Filmi' listesindeydi. İ

TALYA: Ceylan, gençlik yıllarında bir bisikletçinin İtalya anılarını okuyup çok etkilenince İtalya'ya gitti. 1982 yılında bisikletle İtalya'yı dolaştı.

JÜRİ BÜYÜK ÖDÜLÜ: Nuri Bilge Ceylan, Cannes'da bu ödülü; Belçikalı Dardenne Kardeşler'le birlikte iki kez kazanan tek sinemacı...

KIYAFET: Ceylan'ın eleştirildiği konulardan biri. Ünlü yönetmen, Sİ- YAD Ödül Töreni'ne hırkayla katılınca; 'Cannes'da smokin, SİYAD'da hırka giydi' diye epey eleştirilmişti.

LONDRA: Ceylan, bir dönem Londra'ya yerleşti. Burada altı ay kaldı. Ama Avrupa'da yaşayamayacağına karar verip Türkiye'ye döndü.

MÜHENDİS: Ünlü yönetmen aslında bir mühendis. Ceylan; 1976 yılında İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü'nü kazandı. Ancak siyasi olaylar nedeniyle bıraktı. 1978 yılında bu kez Boğaziçi Üniversitesi'nin Elektrik Mühendisliği Bölümü'ne girdi.

NEPAL: Gençlik yıllarında hayatın anlamını arayan yönetmenin yolu, bir ara Nepal'e kadar uzandı. Uzun süren yolculuğu sırasında aradığının orada da olmadığını görüp dönmeye karar verdi. Ancak parası bitmişti. Kaçak yollardan; dağlarda yürüyerek Delhi'ye, oradan da günde bir elma yiyerek Karaçi'ye ulaştı. Sefil bir yolculuk sonrası ülkesine dönebildi.

ORHAN PAMUK: Ceylan; kendisi gibi çok önemli bir ödül alan yazar Orhan Pamuk'u şöyle kutlamıştı: "Nobel'i kendim almış kadar sevindim." Ö

DÜL: Ceylan, aldığı onlarca ödülle ilgili düşüncesi sorulduğunda şöyle demişti: "Ödül, filminizin tanıtımıdır. Mesela Cannes Film Festivali'nde ödül alan biri, bir sonraki filmine çok kolay yapımcı bulabilir. Bir de para kısmı var ki; çok rahatlatıyor insanı bir sonraki proje için. Ödüller ilahi adalet de değildir diğer yandan; jürideki dörtbeş kişi değişse, sonuç da değişir. Çok abartmamak lazım yani..." (Turkish Time-Pınar Öğünç)

PİRE DAYI: Ceylan'ın 'Mayıs Sıkıntısı' filminde rol verdiği dedenin lakabı. '

RECEP İVEDİK': Şahan Gökbakar; Nuri Ceylan filmleriyle, 'Recep İvedik' karakterinin ağzıyla şöyle dalga geçmişti: "Yok, Nuri Bilge filmi izlemem! Çok yavaş. O kadar yavaş ki, bir sahnesi bitene kadar ben elektrik, su faturasını yatırır gelirim."

SMART: 'Uzak' filminde kullanılan otomobil. Ceylan, "Filmde neden bu aracı kullandınız?" sorusuna, "Çünkü o benim arabam" yanıtını vermişti. Ş

ERİF GÖREN: 'Yol' filmiyle Cannes'da ödül alan Şerif Gören, aynı ödülü yıllar sonra kazanan Nuri Bilge Ceylan için şu yorumu yapmıştı: "Ona bu hayatta bir tek ödül verilebilir, o da fotoğraf ödülü. Nuri, başka bir ödül alamaz!"

TANER BİRSEL: 'Bir Zamanlar Anadolu'da' filminde 'Savcı Nusret'i canlandıran Taner Birsel; Ceylan'la çalışma sevincini şöyle dile getirmişti: "Kasaba' filmini Beyoğlu Sineması'nda beş kişi izledik. İkisi eşimle bizdik. Define bulmuş gibi sevindik. 'Bu yönetmen film çekmeye devam ederse, elbet onunla bir gün çalışabilirim' diye düşündüğümü hatırlıyorum. Onunla çalışmak için 10 küsur sene bekledim." (ekşisinema.com/Kaan Karsan)

UNUTULMAZ KONUŞMA: Ceylan, 2008 yılında Cannes Film Festivali'nde 'Üç Maymun' filmiyle 'En İyi Yönetmen' ödülünü alırken unutulmaz bir konuşma yapmıştı: "Bu ödülü birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme..." Ü

STÜN BARIŞ: Nuri Bilge Ceylan'ın üniversite yıllarında sinema dersleri aldığı hocanın adı...

VESİKALIK: Ceylan, bir dönem üniversite harçlığını çıkarmak için vesikalık fotoğraf çekti. Aynı dönemde dağcılık ve satrançla da uğraştı.

YÜZ ELLİ SEKİZ DAKİKA: "Çok uzun" diye eleştirilen son filmi 'Bir Zamanlar Anadolu'da'nın süresi... Ceylan, bu konuyla ilgili eleştirilere romanları örnek gösterip "Romanın uzunu kısası olur da, filmin niye olmasın?" diye yanıt vermişti.

ZENCEFİL: Ünlü yönetmenin bir dönem İstiklal Caddesi'nde en sık gittiği mekanın ismi...

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Nuri Bilge Ceylan Pınar Öğünç Ercan Kesal Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title