Haberler

Kuzey Anadolu Fay Hattı, Sakarya'dan Dinlenecek

İngiltere'nin Leeds Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi'nin işbirliğiyle Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda kapsamlı bir araştırma çalışması başlatıldı.

İngiltere'nin Leeds Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi'nin işbirliğiyle Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda kapsamlı bir araştırma çalışması başlatıldı. Proje kapsamında dinleme cihazları, Sakarya'de 17 Ağustos Depremi sonrasında kalıcı konutların yapıldığı yeni yerleşim bölgesi Yenikent'te belirlenen bölgelere yerleştirilmeye başlandı.

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kabuk ve üst manto yapısının tomografi ve receiver function yöntemleriyle saptanması projesi kapsamında, daha önce Sakarya'ya gelen İngiltere Leeds Üniversitesi öğretim görevlisi Alman Prof. Dr. Sebastian Rost, önceki gün yeniden Sakarya'ya gelerek, tespit edilen noktalara cihazları yerleştirmeye başladı.

Prof. Dr. Sebastian Rost projeyle ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çalışmalara Sakarya'da 4 grup olarak devam ediyoruz. Beraberimde yine İngiltere Leicester Üniversitesi'nden Dr. Victoria Lane ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden Jeofizik Mühendisi Dr. Mustafa Teoman ile projeyi uyguluyoruz" dedi. Prof. Dr. Sebastian Rost, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği Sakarya'da belirlediğimiz bölgelerin dışında bir kısmı da Kocaeli'nde olmak üzere toplam 70 ayrı alan tespit edildi. Bu 70 ayrı noktaya 7 km aralıklarla yerleştirdiğimiz cihazlar ile Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kabuk ve üst manto yapısının tomografi ve receiver function yöntemleriyle saptanmasının dışında tüm dünya genelindeki deprem hareketliliklerini takip edeceğiz."

Prof. Dr. Rost, deprem hareketliliğini takip edebileceklerini belirterek şöyle devam etti:

"Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bu cihazlar sayesinde 3 boyutlu renkli görüntülerini elde edebileceğimiz gibi, son derece hassa algı gücüne sahip cihazlar sayesinde örneğin Japonya'daki deprem hareketlerini de takip etme imkanına sahip olacağız."

Bu cihazların depremi önceden belirlemek veya tahmin etmek için olmadığı, bunun mümkün olamayacağının da altını çizen Prof. Dr. Sebastian Rost amaç ve hedeflerinin bu cihazlar ile tespit edilen sinyallerin kayıt altına alınarak 3 boyutlu renkli analizlerinin görüntülerini elde ederek fay hattı ile alakalı en ince ayrıntısına kadar çok daha detaylı bilgi sahibi olmak olduğunu söyleyerek, "Fay hattının kalbini dinlemek, tomografisini çekerek Leicester Üniversitesi'nde kurulan SEİS-UK alet havuzunda tüm bilgileri toparlayarak analizlerini yapılacaktır" dedi.

Ağırlıklı olarak Sakarya sınırları içerisinde tespit edilen yaklaşık 70 kilometrelik bölgeye yerleştirilen 70 cihazın dünyada en hassas deprem takip cihazı olduğu belirtiliyor. Cihazlar sayesinde Japonya'daki en ufak hareketliliği bile tespit edebileceği ve cihazların her birinin maliyeti 23 bin dolar civarlarında olduğu ifade edildi.

Cihazlar Kuzey Anadolu Fay Hattının geçtiği noktalarda yaklaşık bir metreye yakın açılan kuyuların içerisine yerleştiriliyor. Cihazlar için duyulan elektrik ihtiyaçlarını güneş enerji sistemi ve o sisteme bağlı cihazla birlikte toprak altına gömülen akü sayesinde gideriliyor. - Sakarya / Adapazarı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sakarya Üniversitesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title