Haberler

Kuyucak Gölü Angutlarla Görsel Şölen Sunuyor - Kars

CÜNEYT ÇELİK/HÜSEYİN DEMİRCİ - Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Kuyucuk Gölü'nü de bünyesinde barındıran Kars'taki kuş cenneti, 30 binden fazla angutun vazgeçilmez adresi oldu.

CÜNEYT ÇELİK/HÜSEYİN DEMİRCİ - Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Kuyucuk Gölü'nü de bünyesinde barındıran Kars'taki kuş cenneti, 30 binden fazla angutun vazgeçilmez adresi oldu.

Yaban hayatı geliştirme sahası olan Kuyucuk Gölü'nün de yer aldığı Arpaçay ilçesindeki kuş cenneti, zengin sulak alanı ve farklı bitki türleriyle birçok kuş türünün konaklama yeri haline geldi.

211 farklı kuş türünü barındıran kuş cenneti, başta angut, sakar meke, yeşil başlı ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kaz gibi birçok kuş türünü barındırıyor.

Toplam 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti, deniz seviyesinden bin 627 metre yükseklikte bulunuyor.

Ekoturizmde yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelen kuş cenneti, ilkbaharda Kuyucuk Gölü'ndeki buzların erimesiyle fotoğraf tutkunları ve kuş gözlemcilerinin de uğrak yeri haline geldi.

Doğu Anadolu'nun birinci Ramsar alanı

Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 245 hektar alana sahip Kuyucuk Gölü'nün de yer aldığı kuş cennetinin, en fazla türü bünyesinde barındırdığı için Doğu Anadolu'nun birinci, Türkiye'nin de 13'üncü Ramsar alanı olduğunu söyledi.

Kuyucuk Gölü'nün küçük ama ama kuş türü açısından zengin bir alan olduğunu ifade eden Doğanay, "Kuyucuk Gölü ilimizde bilindiği gibi ülkemizde de fazlasıyla bilinmektedir. Bu göl ve kuş cennetinin uluslararası bilinirliği de angut sayesindedir." dedi.

Kuş cennetinde 30 bin angut yaşıyor

Doğanay, angut kuşu türünün beslenmesi ve üremesi açısından gölün elverişli olduğunu vurgulayarak, "Kuyucuk Gölü'nde yaptırdığımız bilimsel araştırmalarda 30 binin üzerinde angut kuşu tespit edildi. Bu da bu kuşların dünya nüfusunun yüzde 10'una tekabül ediyor." diye konuştu.

Angut kuşunun gölün ambleminin de sembolü olduğunu anımsatan Doğanay, yer altı suyu ile beslenen gölün kuş ve diğer canlılara ev sahipliği yapan önemli bir sulak alan ile ekosistem olduğunu aktardı.

Kuyucuk'un bitkileri kuşları cezbediyor

Doğanay, gölde farklı türde bitkilerin yer aldığını, bu sebeple göle çok sayıda farklı kuş türünün geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kuş cennetinde angut dışında başka kuş türlerimiz de var. Uzun bacak, sakar meke, kara boyunlu batağan gibi kuş türleri burada üremekte ve göl buz tutunca burada göç etmeye başlamaktadır. Kuyucuk Gölü bilimsel araştırmalar için de önemli bir yer. Burada 150 bitki türü bulunmaktadır. Bu bitkilerin kuşların yiyecek ihtiyacının yanı sıra yuva yapmalarına da zemin hazırladığını düşünüyorum. Bu gölün, bu kadar fazla rağbet görmesi muhtemelen buna bağlıdır."

Doğanay, kuşların havanın sıcak olduğu dönemlerde Kuyucak'ta konakladığını ifade ederek, "Hava sıcaklığı ortalama 10-12 dereceye ulaştığında kuşlar gölde yumurtlamaya başlar, yuvalarına oturur ve yavrularını büyütmeye başlarlar. Havaların soğuyup gölün buz tutmasıyla da kuşlar göç etmeye başlar." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Arpaçay Kuyucak Kars Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title