Haberler

Mardin'in sembolü haline gelen Şahmeran yumurta kabuğundan tabloya dönüştü

Güncelleme:

Mardin'in sembolü haline gelen Şahmeran yumurta kabuğundan tabloya dönüştüMARDİN Mardin'in sembolü haline gelen Şahmeran çeşitli maddelerin üzerine işlenmişti.

Mardin'in sembolü haline gelen Şahmeran yumurta kabuğundan tabloya dönüştü

MARDİN Mardin'in sembolü haline gelen Şahmeran çeşitli maddelerin üzerine işlenmişti. Şimdi ise yumurta kabuğundan tabloya dönüştü.

Mardin'de en bilinen mitolojik karakterlerden biri olan Şahmeran, çeşitli malzemelerle motiflere dökülerek yaşatıldı. Bakır plaka, cam, ayna, altın, gümüş, kumaş ve birçok maddenin üstüne işlenen Şahmeran şimdi ise yumurta kabuğu ile kontrplağın üzerinde şekillenerek tablo haline getirildi. Artuklu Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici Sevgi Aktolon tarafından yapılan bu tablolar görenlerin ilgisini çekiyor. Yumurta kabuğunu geri dönüşüm yoluyla toprağın üzerinde tabloya dönüştüren Aktolon, yaptığı bu işi öğrencilerine de öğretiyor.

7 senedir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde çalıştığını söyleyen usta öğretici Sevgi Aktolon, "İlk önce şapka dikimi kursuyla başladık. Daha sonra makine nakışları işledik ve unutulmaya yüz tutmuş mesleklerle devam ettik. Şimdi de ahşap boyama kursumuzla devam ediyoruz. Sıfır atık ve geri dönüşümden yola çıkarak böyle bir projeye dahil olduk. Yumurta kabuğundan tablolar yapıyoruz" dedi.

Tablonun yapım aşamasını aktaran Aktolon, ilk önce yumurta kabuklarını temizleyip zarlarını çıkardıklarını söyledi. Aktolon, "Ufak parçalar halinde ahşap tutkalıyla kontrplakımızın üzerine yapıştırıyoruz. Daha sonra üzerinden 24 saat geçtikten sonra ahşap tutkalı ile üzerinden bir kez daha geçiyoruz. 12 saat beklettikten sonra astar boyamızı ve beyaz boyamızı vuruyoruz. Tekrar bir 24 saat bekledikten sonra desen çizimimizi yapıyoruz. Desen çizimimizi yaptıktan sonra zemin boyasını yapıyoruz. Daha sonra renklendirme işlemini yapıyoruz. Bir tablonun yapım maliyeti ortalama çerçevesi ile beraber 400-450 lira civarında oluyor" diye konuştu.

Yaptığı Şahmeran tablolarının beğenildiğini söyleyen Aktolon, "Ortalama 10 kişiden 5 kişi beğeniyor. Farklı bir teknik olduğu için dikkat çekiyor. Tablomuzu beğenenlere uygun fiyata satıyoruz. Şu an Mardin'de bu teknikle tabloları bir tek ben yapıyorum ama öğrenci yetiştiriyorum. Çok şükür ilerleyecek daha güzel olacak inanıyoruz. Türkiye'de yapan sadece bir öğretmenimiz var. İkincide ben oluyorum. Bu durumda Şahmeran, Mardin'de bakıra, cama, altına, gümüşe ve aynaya bile işlendi. Biz de bu şekilde yumurta kabuğuyla canlandırmak istedik" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Artuklu Mardin Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title