Haberler

'Kars Öyküleri' Filminin Çekimleri İmece Usulüyle Yapılıyor

Kars Belediyesi'nin Katkılarıyla 5 Kısa Metrajdan Oluşan Uzun Metrajlı 'Kars Öyküleri' Filmi İmece Usulüyle Çekiliyor. Tamamı Profesyonel Oyunculardan Oluşan Ekip, Film Çekimlerine Dün Tuncer Güvensoy'un Tarihi Evinde Devam Etti.

Kars Belediyesi'nin katkılarıyla 5 kısa metrajdan oluşan uzun metrajlı 'Kars Öyküleri' filmi imece usulüyle çekiliyor. Tamamı profesyonel oyunculardan oluşan ekip, film çekimlerine dün Tuncer Güvensoy'un tarihi evinde devam etti.

Film projesi Kars Belediyesi'nin organizasyonuyla düzenlenen Altın Kaz Film Festivali'nde 'Kısa Metrajlı Film Yarışması' düzenlenmesiyle başladı. 85 öykünün yer aldığı senaryolar yönetmenler Zeki Demirkubuz, Ümit Ünal ve Önder Çakar'dan oluşan jüri tarafından incelemeden geçirildi ve 5 senaryo kabul edildi. Hepsi Kars öyküleri içeren 5 kısa film, çekimleri tamamlandıktan sonra uzun metrajlı 'Kars Öyküleri' ismiyle vizyona girecek. Kağızman ve Arpaçay ilçelerinde çekimleri tamamlanan film, kent merkezinde ise tarihi binalarda çekiliyor. Tuncer Güvensoy'a ait olan ve 1890 tarihinde yapılan tarihi binada çekimleri devam eden filmde Karslı 2 amatör sanatçı da rol alıyor.

Kars Belediyesi, İşler Prodüksiyon ve Gezici Festival'in katkılarıyla çekilen 'Kars Öyküleri' adlı filmin yapımcıları ise Başak Emre ve Ahmet Boyacıoğlu. Filmin yürütücü yapımcılığını Özkan Yılmaz, Görüntü Yönetmenliğini Özgür Eken, Ses Mühendisliğini İsmail Karadaş, Sanat Yönetmenliğini ise Natali Yeres ve Elif Sönmez yapıyor.

18 Ocak 2008 tarihinde kış çekimleri yapılan ve 10 gün süren yaz çekimlerine ise 23 Haziran'da başlanan filmin kısa metrajlı senaryoları ve oyuncular şunlar:

1 - Zilo: Yönetmen Ülkü Oktay. Oyuncular: Erol Babaoğlu, Ahmet Mümtaz Taylan, Turgay Tanülkü, Derya Durmaz, Berna Adıgüzel, İpek Türktan, Birsu Demir.

2 - Kül: Yönetmen Derya Koç. Oyuncular: Deniz Çevik, Müge Ulusoy, Ayda Aksel, Rıza Akın, Begüm Birgören, Ruhi Sarı, Parkan Özturan.

3 - Küçük Bir Hakikat: Yönetmen Emre Akay. Oyuncular: İskender Bağcılar, Mehmet Demirtaş, Bennu Yıldırımlar, Meral Çetinkaya, Rıza Sönmez, Yaşar Karabulut, Selen Uçer, Deniz Güçlü, Evgu Arpacı, Şevket Uğurluel.

4 - Muto Guzzi: Yönetmen Özcan Alper. Oyuncular: Şebnem Köstem 5 - Açık Yara: Yönetmen Ahu Öztürk. Oyuncular: Ozan Bilen, Necmettin Çobanoğlu, Nihal Menzil.

Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu, Kars Belediyesi'nin katkılarıyla 5 tane kısa metralıj filmden oluşan ve adı 'Kars Öyküleri' olan uzun metrajlı film çekiklerini, her şeyin geçen yıl başladığını söyledi. 5 yıldır Gezici Festival ile birlikte Kars'a geldiklerini belirten Boyacıoğlu, filmin başlayış öyküsünü şu şekilde dile getirdi:

"Bizle birlikte Gezici Festival'in bütün konukları da Kars'a geldiler. Geçen yıl Altın Kaz Film Festivali'nden önce 'Kısa Metrajlı Senaryo' yarışması düzenledik. Yarışmanın tek ön şartı öykülerin Kars'ta geçmesiydi. 85 senaryo başvurusunda bulunuldu. Yönetmen Zeki Demirkubuz, Ümit Ünal ve Önder Çakar'dan oluşan jüri bu 85 projeyi okudu 5 tanesini seçtiler. Arkasından Gezici Festival sırasında Kars'ta Cem Yılmaz ile Zeki Demirkubuz senaristlerle görüştüler. Daha sonra projenin gerçekleştirilmesi aşamasına gelindi." TÜRKİYE'DE KISA FİLM ÇEKMEK BÜYÜK BİR SORUN Türkiye'de kısa film çekmenin zorluklarından da söz eden Boyacıoğlu, "İyi bir senaryo olur ama para olmadığı için genellikle genç arkadaşlar otururlar bir prodüksiyon yapmaya çalışırlar. Eş-dost oynar. Bir tane küçük dijital kamera bulurlar ya da video kamera bulurlar. Görüntü ve ışık kötü olur, oyunculuk kötü olur. Sonuçta güzel bir konu maalesef kötü bir filme dönüşür" dedi.

TÜRKİYE'DE EŞİ VE BENZERİ OLMAYAN BİR ÇALIŞMA Boyacıoğlu, filmin oluşmasında yaşananlar ve atılan adımların Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Burada 5 tane öykümüz var. Ama bu öyküleri filme geçirirken son derece profesyonel teknik ekiple çalışıyoruz. Görüntü yönetmenimiz Özgür Eken. Özgür daha önce 'Yumurta' filminde çalışmış bir arkadaşımız. 2 tane Kars'tan aldığımız amatör oyuncunun haricinde oyuncularımızın tamamı profesyonel. Hepsi kendi çaplarında isimler. Herkes buraya ücretsiz olarak gelip oynuyor. Yaptığımız şey tam bir imece. Şu ana kadar Türkiye'de eşi ve benzeri olmayan bir şey. Yani genç arkadaşlara profesyonel bir ekip ve profesyonel oyuncu kadrosuyla, profesyonelce film çektirmek. Bu 5 öyküyü bir araya getireceğiz. Bu Türkiye'de ilk ve tek olacak. 'İlk ve tek' gibi laflar vardır, ben genelde bu lafı sevmem ama bu gerçekten öyle. Bir kere bir belediyenin katkısıyla kendi kentinde geçen öykülerle adı da 'Kars Öyküleri' olacak bir film. Bu filmin ticari şansı da olabilir. Festivallere de gidebilir ama önemli olan böyle bir şeyin yapılmasıdır. Çünkü bizim ülkemizde film yapımı sürekli artıyor. Bu yıl bu ülkede çekilen uzun metrajlı film sayısı 70'i bulacak. Ama hep yapım farklı. Kimi zengin şirketler. Televizyon reklam gelirlerinden ede ettikleri paralarla film çekiyorlar. Bazıları da tamamen sanat sinemasına yönelik küçük bütçeli filmler çekiyor. Bizim yaptığımız, hiçbir zaman böyle bir şansa sahip olmayacak 5 tane kısa filmciye son derece profesyonel olanakları sunmak. İyi bir film olacağını düşünüyorum. Çünkü çekilenlere kameranın arkasında baktık. Bunları kurguladığımız zaman iyi bir şey çıkacak ve umarım Türkiye'de başka kentler de böyle işlere girerler. Çünkü bu sektör ancak böyle gelişebilir. İyi bir deneyim oldu." KARS BELEDİYESİ ÖRNEK OLDU Ankara Sinema Derneği Başkanı Boyacıoğlu son olarak, Kars Belediyesi'nin attığı bu adımın ülke genelinde örnek olmasını beklediklerini de sözlerine ekleyerek, "Kars Belediyesi'ne ve Başkan Naif Alibeyoğlu'na burada kocaman teşekkürler etmek lazım. Naif Alibeyoğlu zaten belediyedeki ikinci döneminin sonuna geliyor. 9 yıldır kendi kenti için olağanüstü şeyler yapmış bir başkan. Bu tür kültür ve sanat işlerine çok önem fdl Altın Kaz Film Festivali'nd veriyor. Kentin alt yapısı, yolların yapılması, doğalgazın getirilmesi kadar sanatsal etkinliklerin ve kültürün de buraya gelmesi çok önemli. Bu ikisini çok iyi bir şekilde dengelemek lazım. Çünkü Kars, maddi olanakları fazla olan bir kent değil. Ama, umarım bu, Türkiye'deki diğer yerel yönetimler ve diğer belediyelere de iyi bir örnek teşkil eder ve bu tip projelerin devamı gelir" diye konuştu.

(BA-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title