Haberler

Komşunun İnadı Pahalıya Patladı

Güncelleme:

Yunanistan'ın sakız ağaçlarıyla ünlü Sakız Adası'nda üç gün önce başlayan orman yangını tüm çabalara karşın kontrol altına alınamıyor. Çeşme ve Sakız arası 8 deniz mili mesafede. Feribotla 45 dakikada Sakız'a ulaşmak mümkün. Ancak adanın beşte birini küle döndürdüğü söylenen yangınla ilgili Yunanistan makamlarının yardım istemediği ve teklifleri de geri çevirdiği ortaya söyleniyor.

Adayla ve Yunanistan'la ticari ilişkileri geliştirmek için yıllardır çaba sarf eden ve girişimlerde bulunan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, yangını duydukları anda yardım teklifinde bulunduklarını kaydederek şunları anlattı; "Yangının ilk günü Sakız'ı, Valiliği aradık. ' İhtiyaç varsa yardım gönderelim mi' dedik. Cevap vermediler. Aslında 5-6 yıl öncesinden, Kostas Karamanlis dönemine dayanan benim girişimlerim olmuştu.'Yangınlara karşı ortak müdahale için işbirliği yapalım' dedik. AB Yangın 4 projesine dahil olduklarını yani Yangın 5 projesinde olduklarını söylediler. Bize de 'Siz de dahil olun Yangın 6 olsun' dediler. Yangın 4'ün içinde İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz vardı. Biz de 'Sizde bir yangın olduğunda İspanya'dan Portekiz'den yardım gelene kadar biz en yakınınızdayız. Hemen müdahale etme şansı var' dedik ancak yaklaşmadılar. Geçen sene Rodos yangınına da yardım teklifinde bulunduk . İstemediler. Şimdi de istemediler ve adanın en büyük gelir kaynağı olan sakız ağaçları da yandı. Bizim de karşıdan bakıp alevleri görünce yüreğimiz yandı." Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da Sakız Valisi'ni arayarak 'Bir sıkıntınız varsa desteğe hazırız. Hemen gelebiliriz' dediğini ancak Valinin yangının kontrol altında olduğunu söyleyerek teşekkür ettiklerini belirtti.

Öte yandan Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri de uluslar arası saha olduğu için Yunanistan'ın yardım talebinde bulunmadan, girişimde bulunamadıklarını ve kendilerine Yunanistan'dan şu ana kadar herhangi bir talep gelmediğini bildirdi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Yunanistan İspanya İzmir Çeşme Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title