Haberler

KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçiminin erkene alınması görüşüldü

Güncelleme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 11 Ekim'de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin erkene alınması önerisini mecliste temsil edilen siyasi parti liderleriyle görüştü.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 11 Ekim'de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin erkene alınması önerisini mecliste temsil edilen siyasi parti liderleriyle görüştü.

Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıya, Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışışleri Bakanı Kudret Özersay, Cumhuriyet Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Yenal Senin, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ile Yeni Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı katıldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, normal şartlarda 26 Nisan'da yapılması planlanan seçimin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 11 Ekim'e ertelendiğini hatırlattı.

Halk sağlığı için sıkıntı olmayacak en erken tarihte seçimin yapılmasıyla ilgili görüşünü daha önce de dile getirdiğini söyleyen Akıncı, 2 ayı aşkın süredir KKTC'de vaka görülmediğini söyledi.

Akıncı, "Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) sonbahar uyarısını (ikinci Kovid-19 dalgası uyarısı) da dikkate aldığımız seçimleri, sonbahar öncesinde tamamlama imkanından yararlanmanın doğru olacağına inanmaktayım. Sağlık açısından olduğu kadar ekonomi açısından da seçimin yapılmasını ve artık gündemden düşürülmesinin yararlı olacağını düşünmekteyim." dedi.

Yüksek Seçim Kurulu açısından da seçim tarihinin öne alınmasının sorun olmayacağını kaydeden Akıncı, Cumhuriyet Meclisi'nde haziran ayı sonuna kadar bir düzenleme yapılması ve 45 günlük seçim takviminin düzenlenmesiyle, ilk turun 16 Ağustos'ta, gerekli olursa, ikinci turun da 23 Ağustos'ta yapılabileceğini parti liderlerine önerdiğini kaydetti.

Akıncı, "Ekimdeki seçimin ağustostaki seçime oranla daha riskli olabileceği ortadadır. Halkın sağlığını düşünerek, toplumun ekonomik geleceğini de dikkate alarak, bu seçimin yapılarak gündemden çıkarılmasını en doğru tavır değerlendiriyorum." dedi.

"Genel kanaat seçimin 11 Ekim'de yapılması yönünde"

Başbakan Tatar, seçimin erken alınmasıyla ilgili görüştüklerini belirterek, "Genel kanaat seçimin 11 Ekim'de yapılması yönünde." diye konuştu.

Kovid-19, son gelişmeler, kapıların açılması ve normalleşmeyle ilgili genel değerlendirmeler de yaptıklarını belirten Tatar, hükümet bu konularla alakalı çalışmaların sürdüğünü de ifade etti.

"Seçiminin erken tarihe çekme önerisini doğru bulmuyoruz"

CTP Genel Başkanı Erhürman, temmuz ayı içerisinde dışarıya açılmanın olacağını, yeni normal dönemine geçileceğini ve bu dönemde vakaların yeniden Kovid-19 vakalarının ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Ağustosta seçimin gerçekleşmesinin temmuz ayında propaganda yapılacağı anlamına geldiğini vurgulayan Erhürman, propaganda döneminde sosyal mesafe kurallarına uyulamayacağına dikkati çekti.

Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı seçimini erken tarihe çekme önerisini doğru bulmuyoruz. Bunu daha önce de Cumhurbaşkanı'na söylemiştim." ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhuriyet Meclisi, 26 Nisan'da yapılacağı duyurulan cumhurbaşkanlığı seçimini, Kovid-19 salgını nedeniyle 11 Ekim'e ertelemişti.

Yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar Akıncı'nın görevine devam etmesi kararlaştırılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Kıbrıs Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title