Haberler

Kerbela Olayı Nedir? Kerbela'da Neler Oldu?

Güncelleme:

Muharrem Ayı'nın sonuna doğru İslam tarihinin kırılma noktalarından olan Kerbela Olayı ile Hz. Hüseyin ve beraberindekiler şehit edildi. İslam dünyasını yasa boğan Kerbela Olayı nedir?

Müslüman aleminin kutlu ayı Muharrem Ayı'nın Aşure Günü'nde , başta Aleviler olmak üzere Müslümanlar için matem günü sayılan 'nın yıldönümü yaklaşıyor. da denilen olayda, 10 Ekim 680 yılında Irak'ın Kerbela şehrinde, Hz.Hüseyin ve beraberindekiler Yezid tarafından şehit edildi.

KERBELA OLAYI NEDİR?

, 10 Ekim 680 tarihinde günümüzdeki Irak'ın şehrinde gerçekleşti. Kerbela Olayı'nda Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve ehl-i beyti, Yezid tarafından şehit edildi. Olayların gelişimi Hz. Muhammed'in 632 yılında vefat etmesiyle Müslüman toplumun başına kimin geçeceği konusunda tedirginlikler vardı. İlk olarak Müslümanların bir kısmı Ebu Bekir'i halife kabul etti. Ardından da Ömer bin Hattab, Osman bin Affan ve Ali bin Ebu Talib halide oldu.

YEZİD'E BİAT EDİLMESİ İSTENDİ

Osman'ın 656 yılında Asiler tarafından katledilmesiyle Ali, halife olarak başa geçti. Yaklaşık 5 yıl halifelik yapan Hz. Ali, 661 yılında Hariciler'in gerçekleştirdiği bir suikastle şehit edildi ve iktidar 20 yıllığına Muaviye'de kaldı. Muaviye, hayattayken oğlu Yezid'e biat edilmesini istese de destekçileri ve Hicaz ahalisi, Yezid'e biat etmeyi kabul etmedi. Yezid'e biat edilmemesine neden olarak da Hasan ile yapılan anlaşma gösterildi. Yezid'e biat etmeyi reddeden toplumu gören Muaviye, oğlu Yezid'e biat edilmesinden vazgeçti. Muaviye'nin 680 yılında ölmesiyle oğlu Yezid iktidara geçti ve ilk iş olarak Medine valisine bir mektup yazdı. Yazdığı mektupta Hüseyin'e değil, kendisine biat edilmesini istedi, reddedilmesi halinde bunu canlarıyla ödeyeceklerini belirtti.

HZ. HÜSEYİN VE YARENLERİ ŞEHİT EDİLDİ

Yezid kendisine biat etmelerini isterken Hz.Hüseyin, Kûfelilerden bağlılıklarını sunan mektuplar alıyordu. Hz. Hüseyin'in, Kûfe'ye gelip halife olduğunu ilan ederse halkın onu destekleyeceklerini söylüyorlardı. Hüseyin bunun üzerine Kûfe'deki taraftarlarının sayıca fazla olduklarını düşünerek oğlu ve 70 yareni ile birlikte Kufe'ye gitti. Sayıca az olan Kûfeli taraftarlar, Yezid'in yandaşları tarafından bastırıldı. Hüseyin ve beraberindeki 70 kişi, Kerbela'da Yezid'in 4500'e yakın adamıyla karşılaştı. Savaşta Hüseyin'in, 6 aylık bebeği susuzluktan ölmek üzereydi ve oğlunu kucağına alarak Yezid'in karşısına dikilerek, oğlu için Yezid'den bir yudum su istedi ancak Hurmala bin Kahil, çocuğu okla boynundan vurarak şehit etti. Oğlunu gömen Hüseyin, yeniden Yezid'in karşısına çıktı ve teslim olmalarını istedi. Çıkan savaşta Hüseyin ve taraftarları şehit edildi. Aynı zamanda Hüseyin'in ailesi de esir alındı.

KAMPLAR YAĞMALANDI

Katliamda, Ubeydullah bin Ziyad'ın emri üzerine Hüseyin'in cesedi atlara çiğnetildi. Daha sonra Yezid'in askerleri kampı yağmaladı. Ölen 72 kişinin cesedi El-Gadiriye köylüleri tarafından defnedildi. Kadınlar ve çocuklar yargılanmak üzere Şam'a götürüldüler. Yargılanmak için Şam'a götürülen esirlerin, açlık ve susuzluğun yanında bir de Hz Hüseyin ve yarenlerinin şehit edilmesinin acısını yaşadılar.

HALKIN DESTEĞİNİ KAYBETMESİ İSTENDİ

'da yaşananların, Yezid'in, Hüseyin'in destekçilerinin ne hallere düştüğünü gösterip, halkın desteğini kaybetmesini sağlamak olduğu söyleniyor. her yıl Şiî ve Alevîler tarafından muharrem orucu tutarak ya da törenler şeklinde, bir kesim Sünni Müslümanlar tarafından da yalnızca mevlid okunarak ve muharrem orucu tutularak anılıyor.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Yaşam Dünya Haberler

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek, polisi torbacı sanıp uyuşturucu istedi

Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek, polisi torbacı sanıp uyuşturucu istedi

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

Aziz Yıldırım gemileri yaktı! Mourinho'dan sonra Romelu Lukaku'yu da bitirdi

Aziz Yıldırım gemileri yaktı! Mourinho'dan sonra Romelu Lukaku'yu da bitirdi

title