Haberler

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in halka sesleniş konuşmasını Rusça yapması ve Putin'e teşekkürü gündem oldu

Güncelleme:

Protestolarla kaosa sürüklenen Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Tokayev'in halka sesleniş konuşması gündem yarattı. Kolluk kuvvetlerine ve orduya, teröristlere karşı uyarı yapmadan öldürmek için ateş açma emri verdiğini belirten Tokayev'in 10 dakika süren konuşmasını Rusça yapması ve Rusya lideri Putin'e hızlı eylemi ve barış gücü askerleriyle ilgili çağrısına verdiği yanıt için teşekkür etmesi tartışma yarattı. Tokayev'in protestoların başında Rusya'dan yardım talep etmesi de öfkeyi artırmıştı.

Kazakistan'da 2 Ocak itibarıyla başlayan akaryakıt zammı protestoları ülkeyi adeta yangın yerine çevirdi. Hükümetin istifası ve ülke genelindeki OHAL kararına rağmen düşmeyen tansiyon, protestoların çatışmalara dönüşmesiyle 26 protestocunun ve 18 polisin hayatını kaybetmesine neden olurken, yetkililer bu sayının artmasından endişe ediyor.

HALKA SESLENİŞ KONUŞMASI GÜNDEM OLDU

Günlerdir devam eden eylemlerin ardından bu sabah anayasal düzenin büyük ölçüde tesis edildiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, halka sesleniş konuşmasında kullandığı ifadelerle de dünya gündemine bomba gibi düştü.

"VERDİĞİ VUR EMRİ ÜLKEDEKİ GERİLİMİ DAHA DA ARTIRABİLİR"

Yaptığı halka sesleniş konuşmasında kolluk kuvvetlerine ve orduya teröristlere karşı uyarı yapmadan öldürmek için ateş açma emri verdiğini duyuran Cumhurbaşkanı Tokayev'in bu mesajı ülkedeki gerilimin daha da artacağı yorumlarına neden olurken, 10 dakikalık konuşmasını Rusça yapması ise ayrı bir tartışma konusu oldu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in halka sesleniş konuşmasını Rusça yapması ve Putin'e teşekkürü gündem oldu

DESTEĞİNDEN DOLAYI PUTİN'E TEŞEKKÜR ETTİ

Kazakistan'da gerilimin tırmanmaya başladığı süreçte Rusya'dan yardım talep etmesiyle bir kesimin büyük tepkisini çeken Tokayev'in bugün yaptığı konuşmada hızlı eylemi ve barış gücü askerleriyle ilgili çağrısına verdiği destek için Rusya lideri Vladimir Putin'e teşekkür etmesi de büyük tartışma yarattı.

KAZAKİSTAN'DA NELER YAŞANIYOR?

Kazakistan'ın batısında LPG'ye yapılan zamlar ve sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle 2 Ocak'ta başlayan protestolar, ülkenin diğer kesimlerine yayıldı. Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Polis araçları ile askeri araçları ateşe veren, devlet binalarına giren protestoculara güvenlik güçleri müdahale etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti. Protestoların yayılması sonucu olağanüstü hal ilan edildi.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Dünya

Vladimir Putin Kazakistan Rusya Zam Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500

Yorumlar (2)

Doğrucu Davud:

Bunlarla mı Türk Birliği kurulacak. Güleyim bari

38
1
yanıtYanıtla
H.EvreN Durmaz:

halk bu yüzden ayaklandı rus kuklası hükümetten de rusyanın onları sömürmesindende bıktılar ama bu haklı başkaldırışı bizim ülkemizde teröristler diye adlandıran bir cahil kesim var

30
5
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title