Haberler

Karabük'te "Başkanlık Sistemi" Konferansı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi ve Anayasa Hukukçusu Prof.Dr.Yavuz Atar, başkanlık sisteminin Türkiye'de çok başarılı olacağına inandığını söyledi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Yavuz Atar, başkanlık sisteminin Türkiye'de çok başarılı olacağına inandığını söyledi.

Atar, AK Parti Ar-Ge Başkanlığı tarafından Karabük Gençlik Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" konulu konferansta, Türkiye'nin, batıdaki gibi henüz istikrarlı toplusal ve siyasal yapıya ulaşmadığı için hala bir takım güç odaklarının müdahalelerine açık olduğunu belirtti. Başkanlık sisteminin AK Parti'nin önerdiği bir sistem olmasına rağmen halk tarafından da böyle bir isteğin olduğunu ifade eden Atar, bu sistemle halka karşı sorumlu bir başkanın olacağını dile getirdi. Başkanlık sistemiyle beraber seçim yasasının da değişmesi gerektiğini vurgulayan Atar, "Bir ülke demokratik mi olacak yoksa, otoriter mi, diktatörlük mü, krallık mı olacak. Bunlar rejim meseleleridir. Eğer Başkanlık sistemi bir rejim sistemi olsaydı o zaman demokratik ülkelerde demek ki, farklı hükümet sistemlerinin uygulanması mümkün olmazdı, hiçbir demokratik ülkede başkanlık uygulanamazdı. Oysa dünyanın 100 ülkesinde başkanlık sisteminin bir şekli bugün uygulanmaktadır. Başkanlık sistemi tartışması bir hükümet modeli tartışmasıdır. Türkiye'ye uygun olan bir model arayışıdır. Bunun rejim değişikliği ile en küçük bir ilgisi bulunmamaktadır. Devletin bir başka yönetim biçimi bakımında modeli ise federal mi, yoksa üniter mi olacağı konusudur. Devletler kendi tarihi ve toplumsal yapılarına göre, bölgelerine göre, farklılıklarına göre üniter olacakları gibi federalde olabilir. Federalizm başka, hükümet sistemi başkadır. ABD'nin sistemi kendi ülkesinde eleştiriliyor. Bizdeki başkanlık sistemi başarılı şekilde uygulanacaktır. Başkanlık sisteminin Türkiye'de çok başarılı olacağına inanıyorum. İnanmadığım bir şeyi asla savunmam. Parlamenter sistemde bir seçim sonunda oluşacak koalisyonla bütün kazanımlarınız bir anda gider. Ekonomi, dış politika, eğitim, sağlık ve her alanda problemler yaşanır, projeler yarım kalır. Türkiye çok iyi bir yolda gidiyor ve hızla geleceğini inşa ediyor. Mevcut sistemde seçimlerden çıkacak koalisyonlar, Türkiye'yi hedeflerinden uzaklaştırır" dedi.

Başkanlık sisteminin iyi mi kötü mü olacağının tartışılacağını ve buna Türkiye'nin karar vereceğini de anlatan Atar, şunları söyledi:

"Öyle bir sistem oluşturmalıyız ki, bu 150 yıllık gelenekten bahsedenlerin aksine, gerçekten bu ülkenin yapısına uygun ve her dönemde krizleri rahatlıkla aşabilecek bir yapı kurmamız lazım. Türkiye, batıdaki gibi henüz istikrarlı toplusal ve siyasal yapıya ulaşmadığı için hala bir takım güç odaklarının müdahalelerine açık. Şuan darbeler sonlandırıldı, vesayet kurumları fiilen ortadan kaldırıldı ama anayasada birçok kurum aynen duruyor. Biz bunları değiştirmediğimiz takdirde vesayet kurumlarını sonlandırmadığımız takdirde ve Türkiye'de güçlü demokratik bir yapı inşa etmediğimiz sürece geleceğimiz hala garanti altında değil."

Konferans soru cevap kısmıyla son bulurken konferansa AK Parti Karabük İl Başkanı Ömer Ayar, İlçe Belediye Başkanları, TSO Başkanı Pehlivan Baylan ile çok sayıda partili katıldı. - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Yavuz Atar Karabük Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title