Haberler

Kamışçın Kuşu 17 Ülke Gezdi

AĞIRLIĞI 27 gram olan büyük kamışçın kuşu her yıl Afrika kıtası ve Ortadoğu'da 17 ülkeyi geçerek üremek için Aras Nehri Kuş Cenneti'ne geliyor.

AĞIRLIĞI 27 gram olan büyük kamışçın kuşu her yıl Afrika kıtası ve Ortadoğu'da 17 ülkeyi geçerek üremek için Aras Nehri Kuş Cenneti'ne geliyor.

Utah Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Kars Kuzey Doğa Derneği'nden biyologlar, 27 gramlık büyük kamışçın kuşunun her sene Afrika ve Ortadoğu'daki 17 ülkeyi dolaştığını tespit etti. Kamışçın kuşunun yaklaşık 11 bin kilometrelik serüveni, sadece ayağına takılan 1 gram ağırlığında olan coğrafi konumlama cihazı sayesinde kayıt altına alındı. Büyük kamışçınlar, Türkiye'de göçü takıp edilen ilk ötücü kuş türü ve en küçük canlı oldu. Orman ve Şu İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü izniyle yapılan çalışma, ABD Kuşbilim Dergisi Condor'da yayınlandı.

Utah ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Türkiye'den Ortadoğu ve Afrika'daki 17 ülkeye giden bu kuşların, her Nisan ayında Afrika'dan gelerek Mayıs-Temmuz aylarında Aras Nehri Kuş Cenneti'nde ürediklerini söyledi. Büyük kamışçınların şaşırtıcı bir şekilde Ağustos ayında Iğdır'dan güneye göç ederek Eylül-Kasım aylarını orta Afrika'nın Güney Sudan, Uganda bölgesindeki tropikal sulak alanlarda geçirdiğini hatırlatan Şekercioğlu, Aralık ayında tekrar göç eden kuşların Ocak, Şubat, Mart aylarını Malavi ile Tanzanya, Mozambik sınırındaki Hint Okyanusu kıyısında yaşadıklarını belirtti. Büyük kamışçınların sulak alan kuşu olmalarına rağmen, sonbahar ve ilkbahar göçlerinde dünyanın en kurak ve zorlu yerleri olan Ortadoğu, Arabistan ve Sahra çöllerini iki kez geçtiğine dikkati çeken Şekercioğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Anadolunun ilk Tabiatı Koruma Alanı olmaya layık görülen ama halen resmi olarak korunmadığı için yok olma tehlikesi altında olan Aras Nehri Kuş Cenneti için geç kalınmamasını istedi. Şekercioğlu şunları söyledi:

"Bir tür için önemli olan alanların tanımlanması, doğa korumanın en kritik bileşenidir. Büyük kamışçın gibi göçmen kuşlar için bu bilgiyi elde etmek çok zordur. Çünkü göçmen kuşlar çok geniş mesafelerle ayrılmış birçok alanı kullanmaktadır. Büyük kamışçın, Aras Nehri Kuş Cenneti'nde üreyen bir sulak alan türü olduğu için seçildi. Sulak alanlarda yaşamak için özelleşmiş kuş türlerinin yüzde 67'sinin soyu küresel çapta yok olma tehlikesi altındadır. Standart uydu takip cihazları, büyük kamışçın gibi ötücü kuş türleri için çok büyük olduğundan, 1 gramlık coğrafi konumlama cihazları Türkiye'de ilk kez bu türü takip etmek için kullanıldı. "

- Kars

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çağan Şekercioğlu Türkiye Afrika Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title